Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cetatea Aiudului va fi readusă la viaţă. Proiectul de reabilitare aprobat de Ministerul Culturii are o valoare de 2 milioane de euro

Publicat

Cetatea Aiudului, un important obiectiv turistic peste care, din păcate, trecerea anilor şi-a pus amprenta, va fi în sfârşit pus în valoare. Ministerul Culturii a aprobat proiectul de reabilitare a valoroasei construcţii, iar investiţia se va ridica la suma de 2 milioane de euro.

Încă din sempembrie 2008, consilierii locali au aprobat, la iniţiativa primarului Mihai Horaţiu Josan, studiul de fezabilitate al investiţiei, estimat la o valoare totală a lucrărilor de aproximativ 15 milioane lei. „Primăria a încercat să obţină finanţarea cel puţin pentru intervenţiile urgente la zidurile Cetăţii, dar fără rezultat. Chiar pe un proiect lansat de Ambasada Americană, Municipiul Aiud a solicitat finanţare pentru reabilitarea Turnului Măcelarilor, dar cererea a fost respinsă din cauză că ambasada era interesată să finanţeze integral proiecte care vizau obiective culturale, istorice, iar valoarea totală a lucrărilor prevăzute pentru Cetatea din Aiud era mult prea mare”, au explicat reprezentanţii Primăriei Aiud.

„În tot acest timp, municipalitatea a insistat cu consecvenţă în scopul obţinerii fondurilor necesare proiectului de reabilitare a Cetăţii. Prin adresa Direcţiei Tehnice de Restaurare a Monumentelor Istorice din cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului transmisă în luna iulie Primăriei Aiud, se comunica în sfârşit faptul că proiectul tehnic Reabilitarea Cetăţii Aiudului a fost înaintat Ministerului Culturii şi Patrimoniului, în vederea avizării şi a fost inclus în Programul Cultural Pilot 2011-2012, pentru finanţarea lucrărilor“, au completat aceştia.

În cursul săptămânii trecute, consilierii locali din Aiud au aprobat devizul general al lucrărilor. „Documentaţia tehnică tratează reabilitarea zidului de incintă cu 8 turnuri pe diverse planuri poligonale, Castelul princiar Bethlen, înglobând turnul porţii cu intrarea principală în incintă şi clădirile din exteriorul Cetăţii alipite zidului de incintă. Primele lucrări care vor fi executate sunt cele de intervenţie de maximă urgenţă asupra clădirilor din ansamblul Cetăţii, ţinând cont de starea avansată de degradare a unor părţi din structura de rezistenţă şi conform cu sumele ce urmează să fie alocate prin program“, se arată în comunicatul Primăriei.

Sursa Foto: visittransilvania.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax