Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cetățeni maghiari, suspectați că pregăteau o lovitură de stat în Ungaria. Raiduri simultane împotriva grupării ”sciților”

Publicat

Cetățeni maghiari, suspectați că pregăteau o lovitură de stat în Ungaria: Autorităţile ungare au anunţat miercuri raiduri simultane împotriva unui mic grup înarmat extremist, care afirmă că ar aparţine etniei „scite”, suspectat că ar pregăti o lovitură de stat în Ungaria, potrivit AFP.

Operaţiunea, care a mobilizat 150 de poliţişti, inclusiv unitatea antitero, s-a desfăşurat marţi în Capitală şi în alte câteva localităţi, potrivit unui comunicat publicat de Biroul Naţional de Investigaţie (NBI).

YouTube video

Printre cele opt persoane reţinute, trei sunt în continuare în custodia poliţiei, având vârste cuprinse între 53 şi 88 de ani.

Anchetatorii au fost alertaţi de o înregistrare video, difuzată în noiembrie pe reţelele de socializare, în care grupul proclama o „Ungarie scită” şi evoca instituirea unor „trupe paramilitare” cu scopul de a „dezarma poliţia şi soldaţii” şi de a răsturna guvernul.

Diverse documente şi un important arsenal au fost descoperite în cursul percheziţiilor, „semn al hotărârii grupului”, potrivit BNI. Conform primelor elemente, este vorba de „arme de foc, muniţii, mitraliere şi diferite pistoale”.

Sciţii sunt un grup de popoare nomade care au trăit în stepele eurasiatice între secolele VIII şi II î.Hr..

Dar în Ungaria, militanţi de extremă dreaptă pretind că ar face parte din această veche etnie. La recensământul din 2022, erau circa 2.400 de persoane care revendicau scita ca fiind limba lor maternă.

Anul trecut, Alfred Pocs, cunoscut pentru teoriile sale complotiste, în special despre COVID-19, a prezentat în parlament o propunere în vederea recunoaşterii oficiale a sciţilor ca minoritate naţională.

Aceasta a fost totuşi respinsă în masă după un aviz al Academiei de Ştiinţe care estima că „condiţiile nu sunt reunite”. „Ei au dispărut în urmă cu mai bine de două milenii”, se menţiona în document, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 24.01.2024 at 20:34

    Şi sciţii ăştia sunt ca secuii la noi.Sunt o mână de oameni şi vreau să fie recunoscuţi ca un popor. Aberaţii de oameni bătrâni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax