Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cetățenii ar putea contribui cu bani la construcția de autostrăzi în România. Fond special, administrat de CNAIR

Publicat

Cetățenii ar putea contribui cu bani la construirea de autostrăzi în România, potrivit unui proiect legislativ înregistrat recent la Senat. Documentul prevede constituirea şi utilizarea Fondului special al autostrăzilor, gestionat de CNAIR, pentru completarea surselor de finanțare necesare construcției, administrării, întreținerii și reparării acestora. 

Propunerea legislativă pentru constituirea şi utilizarea Fondului special al autostrăzilor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 4 aprilie.

„Timp de aproape 30 de ani guvernanții nu au reușit să înțeleagă că autostrăzile reprezintă o prioritate pentru români. În ultimii ani, ritmul realizării acestor obiective a scăzut foarte mult, de la puțin peste 100 de kilometri pe an în 2012 și 2013, la mai puțin de 30 de kilometri în 2014 sau chiar 15 kilometri în 2017”, explică inițiatorul proiectului, un deputat PMP, în expunerea de motive.

Parlamentarul susține că, din ce în ce mai des, în spațiul public este vehiculată ideea că cetățenii vor să contribuie la construirea de autostrăzi în România, dar nu au suficientă încredere în autorități pentru că nu vor ca sumele de bani strânse sau donate să primească o altă destinație.

„Spre deosebire de variantele anterioare ale acestor fonduri speciale destinate construcției de drumuri, fondul creat prin acest proiect legislativ va fi construit, în principal, prin redirecționarea benevolă a unei fracțiuni din impozitele datorate statului de către persoanele fizice sau de microîntreprinderi. În acest mod, cetățenii vor putea finanța proiectele și nici nu vor avea cheltuieli suplimentare, având acces la situația financiară a Fondului în mod transparent”, mai explică inițiatorul.

De asemenea, dacă Guvernul dorește să se implice direct, acesta va putea contribui cu sume la realizarea diferitelor obiective de investiții.

O altă sursă de alimentare a acestui fond este reprezentată de sumele colectate din donații ale cetățenilor sau companiilor.

Autoritățile publice nu vor putea redirecționa sumele din Fondul special al autostrăzilor către alte destinații.

„Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este instituția publică care are obligația să constituie și să gestioneze Fondul special al autostrăzilor, fiind responsabilă de buna executare a lucrărilor. La rândul său, Ministerul Transporturilor reprezintă autoritatea de supraveghere și control”, se mai precizează în expunerea de motive.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax