Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Cetățenii ar putea contribui cu bani la construcția de autostrăzi în România. Fond special, administrat de CNAIR

Publicat


Cetățenii ar putea contribui cu bani la construirea de autostrăzi în România, potrivit unui proiect legislativ înregistrat recent la Senat. Documentul prevede constituirea şi utilizarea Fondului special al autostrăzilor, gestionat de CNAIR, pentru completarea surselor de finanțare necesare construcției, administrării, întreținerii și reparării acestora. 

Propunerea legislativă pentru constituirea şi utilizarea Fondului special al autostrăzilor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 4 aprilie.

„Timp de aproape 30 de ani guvernanții nu au reușit să înțeleagă că autostrăzile reprezintă o prioritate pentru români. În ultimii ani, ritmul realizării acestor obiective a scăzut foarte mult, de la puțin peste 100 de kilometri pe an în 2012 și 2013, la mai puțin de 30 de kilometri în 2014 sau chiar 15 kilometri în 2017”, explică inițiatorul proiectului, un deputat PMP, în expunerea de motive.

Parlamentarul susține că, din ce în ce mai des, în spațiul public este vehiculată ideea că cetățenii vor să contribuie la construirea de autostrăzi în România, dar nu au suficientă încredere în autorități pentru că nu vor ca sumele de bani strânse sau donate să primească o altă destinație.

„Spre deosebire de variantele anterioare ale acestor fonduri speciale destinate construcției de drumuri, fondul creat prin acest proiect legislativ va fi construit, în principal, prin redirecționarea benevolă a unei fracțiuni din impozitele datorate statului de către persoanele fizice sau de microîntreprinderi. În acest mod, cetățenii vor putea finanța proiectele și nici nu vor avea cheltuieli suplimentare, având acces la situația financiară a Fondului în mod transparent”, mai explică inițiatorul.

De asemenea, dacă Guvernul dorește să se implice direct, acesta va putea contribui cu sume la realizarea diferitelor obiective de investiții.

O altă sursă de alimentare a acestui fond este reprezentată de sumele colectate din donații ale cetățenilor sau companiilor.

Autoritățile publice nu vor putea redirecționa sumele din Fondul special al autostrăzilor către alte destinații.

„Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este instituția publică care are obligația să constituie și să gestioneze Fondul special al autostrăzilor, fiind responsabilă de buna executare a lucrărilor. La rândul său, Ministerul Transporturilor reprezintă autoritatea de supraveghere și control”, se mai precizează în expunerea de motive.

sursa: senat.ro


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Spitalul din Ocna Mureș, reabilitat parțial, NU poate trata bolnavi. ISU solicită scenariu de siguranță la foc pe toată clădirea

Publicat

spital

Reabilitarea unui etaj al Spitalului din Ocna Mureș nu poate fi finalizată și dată în folosință din cauza unor interpretări ale legilor care privesc siguranța la incendii. Practic, Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia a reabilitat etajul I al clădirii din Ocna Mureș, dar reprezentanții ISU Alba au refuzat să semneze procesul verbal la finalizarea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO Sebeșul la ceas aniversar: 775 de ani de atestare documentară a orașului

Publicat

Anul 2020 va fi marcat la Sebeș de aniversarea celor 775 de ani scurși de la prima atestare documentară a orașului, de la prima mențiune scriptică a denumirii orașului, „Malembach” într-un document papal, emis la 22 februarie 1245, în contextul refacerii comunităților transilvănene după distrugerile provocate de Marea Invazie Mongolă (1241-1245). În întâmpinarea acestei aniversări, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Consilierul lui Mircea Hava și secretarul general al AJF, momente de neuitat la urgența spitalului din Alba. Reacții pe Facebook

Publicat

coser

Două postări prin care este exprimată revolta față de modul de lucru de la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Alba. Mihai Coșer, consilierul europarlamentarului Mircea Hava și Mihai Tîra – secretarul general al Asociației Județene de Fotbal au postat pe rețeaua de socializare Facebook ce au pățit când au fost nevoiți să […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Noutăți alarmante despre coronavirus: perioada de incubație ar putea fi mai mare

Publicat

Autorităţile din provincia chineză Hubei, unde s-a declanşat epidemia de coronavirus, au raportat că perioada de incubaţie pentru noua tulpină a virusului ar putea fi de până la 27 de zile, potrivit mass-media de stat, citate de DPA, informează Agerpres. Cotidianul Hubei din centrul Chinei a raportat că un bărbat în vârstă de 70 de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate