Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cetățenii ar putea fi reprezentați de avocați, prin împuternicire, în relația cu serviciile de Stare civilă

Publicat

Un proiect de lege prevede posibilitatea ca avocații să-i poată reprezenta pe cetățeni, în baza unei împuterniciri avocațiale, în relația cu Starea civilă.

Potrivit legislației actuale, pentru a apela la serviciile unui avocet în aceste cazuri, persoana trebuie să îi facă procură specială la notar, potrivit inițiatorilor.

„Pe actuala formă a Legii privind actele de stare civilă (nr. 119/1996), o persoană, dacă dorește să-și schimbe numele sau trebuie să-și modifice statutul civil și nu poate să se prezinte personal pentru depunerea actelor necesare, nu poate să apeleze la serviciile unui avocat decât dacă îi face o procură specială, la notar”, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Proiectul USR dă și avocaților dreptul să-i reprezinte pe cetățeni în relația cu serviciile de Stare civilă, în baza împuternicirii avocațiale.

„Se debirocratizează, astfel, relația dintre cetățean și stat, pentru că cetățeanul nu va mai trebui să efectueze mai multe operațiuni juridice, în speță să contacteze un avocat pentru a-l ajuta în rezolvarea problemei, să încheie un contract de asistență juridică, să se prezinte la notar pentru a acorda procură specială avocatului și, ulterior, avocatul să-l reprezinte în fața autorității sau instituției publice în baza procurii notariale.

Mai mult decât atât, oferind avocatului dreptul de a-și reprezenta clientul în baza împuternicirii avocațiale, se ușurează și munca funcționarilor serviciilor de stare civilă, avocatul fiind un profesionist al dreptului care cunoaște și înțelege mult mai bine dispozițiile și implicațiile legii, spre deosebire de o persoană fără pregătire juridică”, declară deputatul USR Brian Cristian.

sursă: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax