Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cetățenii care au un „comportament responsabil” privind consumul de energie ar putea fi recompensați. Ce spune ministrul Energiei

Publicat

Cetățenii care au un „comportament responsabil” privind consumul de energie ar putea fi recompensați. Cetățenii care aleg să consume mai multă energie electrică în jurul prânzului, când este energie solară ieftină în piață, sau cei care aleg un consum mai mic seara, când e vârf de consum, ar putea avea facturi mai mici.

Cetățenii care au un „comportament responsabil” privind consumul de energie și ajută Sistemul Energetic Național ar trebui recompensați, a declarat miercuri ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finalul unei ședințe cu producătorii de energie.

În acest sens, potrivit lui Sebastian Burduja, a avut loc o primă întâlnire informală cu un grup de lucru, deoarece în România nu există în momentul de faţă un astfel de cadru de reglementare.

Cetățenii care au un „comportament responsabil” privind consumul de energie ar putea fi recompensați

„Am avut azi (n.r. miercuri, 17 iulie) o primă întâlnire informală cu un grup de lucru, cu furnizorii, cu distribuitorii, cu experţii din minister, cu ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energetic n.r).

Bineînţeles că ne uităm şi trebuie să mergem acolo unde alte state deja sunt de ani de zile şi anume să-i premiem pe acei care prin modul în care consumă energie electrică ajută şi Sistemul Energetic Naţional. Nu avem un atare cadru în acest moment în România.

Asta înseamnă că, dacă eu sunt consumator şi aleg să consum mai multă energie electrică în jurul prânzului, când am această energie solară ieftină în piaţă, voi avea o factură mai mică la finalul lunii.

Sau, în oglindă, dacă aleg să am un consum mai mic seara, când e vârf de consum la nivel naţional, de asemenea, să am o factură mai mică. Deci această idee o vom duce la bun sfârşit. Am încredere”, a explicat Burduja.

Ministrul a adăugat că săptămâna viitoare urmează ca fiecare parte participantă la dialog să vină cu soluţii, cu propuneri concrete.

„Dacă e nevoie de reglementare, în zona ANRE avem toată deschiderea, în zona de legislaţie primară, secundară, ministerul are toată deschiderea, dar vrem să facem un cadru corect, în care şi participanţii la sectorul energetic şi consumatorii să aibă confortul că un comportament responsabil, eficient, va fi şi recompensat”, a precizat Sebastian Burduja.

Ce ar putea face oamenii astfel încât să reducă consumul de energie electrică

„Dacă setezi aparatul de aer condiționat pe o temperatură constantă, chiar dacă este puțin mai ridicată pe timpul zilei, 24 – 25 de grade, în funcție de preferințele fiecărui consumator și de gradul de confort, e un consum mai eficient și ai o factură finalmente mai mică decât dacă îl oprești pe parcursul întregii zile și când vii acasă setezi temperatura la 16 grade”, a mai explicat ministrul Energiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate