Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cetățenii din Ciugud, informați despre regulamentul de gestionare a câinilor fără stăpân, obligațiile proprietarilor și ale celor care decid că adopte

Publicat

Cetățenii din comuna Ciugud vor fi informați cu privire la regulamentul de gestionare a câinilor fără stăpân, capturarea sau revendicarea unui câine, obligațiile proprietarilor și ale celor care decid să adopte un câine vagabond. În cadrul şedinţei ordinare din 09.12.2013, Consiliul Local Ciugud a aprobat Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gestionarea câinilor cu şi fără stăpân de pe raza comunei.

Regulamentul, emis în baza Legii 258/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân cuprinde instrucţiuni privind gestionarea câinilor în vederea asigurării bunăstării şi protecţiei acestora, dar şi obligaţii ale proprietarilor şi celor care decid să adopte.

Personalul propriu al Compartimentului Administrarea domeniului public şi privat din cadrul Primăriei comunei Ciugud va asigura capturarea, transportul şi predarea câinilor către adăpost. Până la construirea unui adăpost de către Consiliul Local, în baza unui contract, câinii capturaţi vor fi predaţi către o entitate publică sau privată competentă.

În cazul câinilor fără stăpân capturaţi, proprietarul va fi notificat pentru revendicarea animalului în termen de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării în Registrul de evidenţă a câinilor fără stăpân. Înregistrati în evidenţele adăpostului, câinii pot fi revendicaţi şi adoptaţi. Dacă în şapte zile de la strângerea de pe străzi, câinii nu vor fi revendicaţi, ei vor fi încredintati spre adopţie în următoarele şapte zile. Revendicarea şi adopţia sunt gratuite, excepţie făcând costurile de întreţinere a câinelui în adăpost, în cazul celor revendicaţi.

Printre obligaţiile stăpânilor se numără deţinerea carnetului de sănătate a câinelui, eliberat de un cabinet veterinar autorizat, aplicarea normelor sanitare, asistenţa medicală şi, de la 1 ianuarie 2014, microciparea sau alte mijloace de identificare a câinilor autorizate.

„Scopul principal este să strângem câinii fără stăpân de pe teritoriul comunei şi să înlăturăm riscul de incidente. În acest fel, protejăm atât cetăţenii, cât şi animelele şi aplicăm corect şi eficient legea. Încercarea de a controla populaţia canină prin simpla închidere în adăpost nu va funcţiona, deci vom lua toate măsurile legale de gestionare a acesteia, de la capturare şi transport până la asistenţă medicală şi zooigienă. De la 1 ianuarie 2014, vom fi obligaţi să sterilizăm câinii fără stăpân capturaţi, cei cu stăpân fiind sterilizaţi de aparţinător.”, a declarat Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Capturarea câinilor fără stăpân se va face din oficiu sau pe baza reclamaţiilor adresate Primăriei prin corespondenţă scrisă, electronică la adresa e-mail primariaciugud@yahoo.com sau la numărul de telefon 0258.841.205.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax