Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cetățenii se vor putea plimba în parcurile din Alba Iulia doar cu mască de protecţie. Alte MĂSURI stabilite de CLSU


Publicat

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Alba Iulia a decis vineri deschiderea parcurilor din municipiu, pentru plimbări în aer liber sau exerciții fizice. Potrivit deciziei, albaiulienii care vor alege să petreacă timp în parcuri vor utiliza măşti de protecţie facială care să le acopere nasul şi gura şi vor aplica toate măsurile de distanţare socială.

De asemenea, aceștia nu vor putea forma grupuri mai mari de trei persoane în cazul în care acestea nu fac parte din aceeaşi familie.  

Citește și LISTA zonelor metropolitane din județul ALBA și din țară unde declaraţia pe propria răspundere nu este necesară pentru deplasare

Potrivit unui comunicat al Primăriei Alba Iulia, în data de 15 mai 2020, s-au dezbătut și s-au aprobat de către membrii C.L.S.U. al municipiului Alba Iulia, prin intermediul on-line, următoarele:

Se deschid toate parcurile din municipiul Alba Iulia pentru plimbări în aer liber sau exerciții fizice individuale. Nu este permisă formarea unor grupuri mai mari de 3 persoane în cazul în care acestea nu fac parte din aceeași familie.  Albaiulienii care vor alege să petreacă timp în parcuri vor utiliza măști de protecție facială care să le acopere nasul și gura și vor aplica toate măsurile de distanțare socială. Se menține recomandarea purtării mănușilor de protecție de unică folosință.

Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” din municipiul Alba Iulia se redeschide și va funcționa după următorul program: marți-duminică între orele 09:00-21:00, ultima intrare ora 20:00. Vizitatorilor nu le este permisă formarea unor grupuri mai mari de 3 persoane în cazul în care acestea nu fac parte din aceeași familie.  Vizitatorii și personalul vor utiliza măști de protecție facială care să le acopere nasul și gura și vor aplica toate măsurile de distanțare socială. Se menține recomandarea purtării mănușilor de protecție de unică folosință.

Se extinde programul Pieței Agroalimentare Centru astfel: luni, miercuri, joi și sâmbătă între orele 08:00-16:00, marți și sâmbătă între orele 07:00-16:00, duminică închis. Comercianții/producătorii și cumpărătorii au obligația purtării măștilor de protecție facială care să le acopere nasul și gura și să păstreze distanța de siguranță de min. 2m. Administrația pieței se va preocupa de derularea activităților de dezinfecție după ora de închidere a pieței. Măsura controlului de specialitate, inclusiv măsurarea temperaturii comercianților/producătorilor rămâne obligatorie. În cazul identificării de persoane cu temperatura mai mare sau egală cu 37,3° Celsius se va dispune măsura limitării acesului respectivei persoane în incinta pieței agroalimentare.

Activitarea talciocului din municipiul Alba Iulia rămâne suspendată.

Se menține măsura obligatorie de purtare a măștilor de protecție facială, care să acopere nasul și gura, în spațiile potențial aglomerate (piețe agroalimentare, magazine/supermarketuri/ hypermarketuri, magazine de bricolaj ș.a.). Aceste măsuri sunt obligatorii atât pentru vânzători cât și pentru cumpărători. Totodată se recomandă utilizarea mănușilor de protecție. Măsura distanțării sociale pentru protecția persoanelor (2 m) este obligatorie în toate spațiile potențial aglomerate (piețe agroalimentare, magazine/supermarketuri/ hypermarketuri, magazine de bricolaj ș.a.)

Toaletele publice din Cetatea Istorică Alba Iulia își reiau programul de funcționare normal (zilnic între orele 08:00-22:00). Se vor amplasa dispozitive cu dezinfectanți, se vor intensifica măsurile de dezinfecție și curățenie pentru asigurarea unui climat de siguranță a sănătății publice. Utilizatorii grupurilor sanitare și personalul vor utiliza măști de protecție facială care să le acopere nasul și gura și vor aplica toate măsurile de distanțare socială.

Se menține măsura obligatorie a controlului medical în toate sediile instituțiilor publice din municipiul Alba Iulia. Personalul de specialitate se va asigura că toate persoanele care au acces în clădire își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectanți puși la dispoziție în mod gratuit de către adimistrația instituțiilor, respectiv va verifica temperatura fiecărei persoane care are acces în respectiva instituție. În cazul identificării de persoane cu temperatura mai mare sau egală cu 37,3° Celsius se va dispune măsura limitării acesului respectivei persoane în incinta instituției. Se menține măsura obligatorie de purtare a măștilor de protecție facială, care să acopere nasul și gura și recomandarea purtării mănușilor de protecție de unică folosință.

Bazele sportive din municipiul Alba Iulia rămân închise. Sportivii de performanță pot utiliza bazele sportive strict în baza aprobării de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență a cererii formulată în scris către Primăria municipiului Alba Iulia. Pentru a intra în analiză o astfel de cerere, solicitantul trebuie să facă dovada legitimării la un club sportiv.

Transportul public local operat de Societatea de Transport Public Alba Iulia (STP) va respecta programul stabilit pentru perioada de vacanțe școlare. Excepție fac transporturile organizate pentru personalul agenților economici. Pentru toate situațiile de transport public de călători pe raza UAT Municipiul Alba Iulia și zona metropolitană se vor respecta toate măsurile de siguranță și protecție atât pentru pasageri cât și pentru șoferi. Măsurile de dezinfecție rămân obligatorii. Purtarea măștii de protecție facială care să acopere nasul și gura este obligatorie pentru pasageri. Măsura purtării mănușilor de protecție este recomandată. Persoanele care nu respectă aceste reguli nu vor avea acces în mijloacele de transport în comun. Aplicarea acestor prevederi revine operatorului de transport în comun.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Stane

    luni, 18.05.2020 at 19:43

    Unde este menționat dacă cetatea se încadrează ca și parc sau nu? Din articol nu reiese dacă trebuie purtata masca în cetate, doar la toaletele publice este menționat ca trebuie. Ma refer stric la cetate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENT: LISTA cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie prin Hotărâre de Guvern. Care sunt noile reguli

Publicat

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că va fi adoptată o Hotărâre care să modifice Hotărârea de Guvern pentru instituirea stării de alertă, urmând a fi incluse deciziile adoptate anterior de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Cele mai importante prevederi vizează redeschidea teraselor, plajelor, în baza unor măsuri de protejare a clienților. De asemenea, se reiau competițiile sportive, spectacolele cu maxim 500 de persoane, transportul internațional sau deplasările în afara localităților, tot în baza unor măsuri de distanțare.

Guvernul și-a asumat Hotărârea Comitetului Național pentru Situții de Urgență (Nr.26/28.05.2020), privind relaxarea unora dintre restricțiile impuse în 15 mai, când s-a instituit starea de alertă.

Decizia adoptată de Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă:

Art.1 (1) Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(2) Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea şi desfăşurarea în bazine acoperite sau aflate în aer liber, a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor profesionişti şi a competiţiilor sportive, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(3) Începând cu data de 1 iunie se permite desfăşurarea, de către sportivii profesionişti, a activităţilor de pregătire fizică în spaţii închise, cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minim 7 mp/persoană şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(4) Măsurile prevăzute la alin. (1) şi (3) nu se aplică activităţilor de pregătire şi competiţiilor sportive din domeniul sporturilor de contact.

Art. 2 Începând cu data de 1 iunie, este permisă organizarea şi desfăşurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanţă de minimum 2 metri, unul faţă de celălalt, purtarea măştii de protecţie şi respectarea condiţiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 3 Începând cu data de 1 iunie, se ridică restricţiile/interdicţiile privind deplasarea persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane.

Art. 4 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul feroviar internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32,34 şi 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 5 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32, 35 şi 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 6 Începând cu data de 1 iunie, se permite prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 7 Începând cu data de 1 iunie, accesul persoanelor pe plaje se realizează doar cu asigurarea obligatorie de şezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite şi cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, ministrului sănătăţii şi ministrului mediului,apelor şi pădurilor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 8 Începând cu data de 1 iunie, se permite organizarea de spectacole de tip drive-in, ocupanţii unei maşini fiind membri aceleiaşi familii, măsurile de protecţie sanitară fiind stabilite prin ordin comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 9 Prezenta Hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

De asemenea, ministrul Sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au emis joi un Ordin pentru  următorul ordin pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe perioada stării de alertă în unităţile de alimentaţie publică. 

Ordinul stabileşte măsurile specifice care trebuie aplicate pe durata stării de alertă în unităţile de alimentaţie publică în legătură cu activităţile de manipulare, preparare, comercializare, livrare şi consum a produselor alimentare.

Vezi AICI documentul (.PDF)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: HARTĂ interactivă de „reconectare” la natură, în Munții Apuseni. Locații și puncte de odihnă cu panorame unice

Publicat

Administrația Parcului Natural Apuseni le propune turiștilor circa 40 de locații de reconectare la natură, aflate în mijlocul munţilor. Locurile de relaxare au fost amenajate pe raza județelor Alba, Bihor și Cluj și le oferă montaniarzilor posibilitatea de a se odihni și de a admira panorame unice.

Pe raza județului nostru sunt marcate mai multe locații, printre care punctele de belvedere de la Sohodol, Rosești, Coltău sau Fluțărești – Gârda, pârâul Trâncești și Poiana Ghețarul de la Scărișoara. 

Administrația Parcului Natural Apuseni s-a alăturat acțiunii „Parcuri sănătoase, Oameni sănătoși” prin proiectul de Re-Conectare la Natură, derulată în perioada aprilie – mai 2020 pentru celebrarea Zilei Europene a Parcurilor. Cu această ocazie au fost amenajate mai multe locații de reconectare la natură, pe raza județelor Alba, Bihor și Cluj.

Fiecare din aceste locuri este evidențiat pe o hartă, alături de câteva imagini și coordonatele sale geografice, astfel încât turiştii să le găsească cu uşurinţă. Când vor ajunge acolo, montaniarzii vor găsi băncuțe din bușteni pe care se vor putea odihni, dar şi panouri informative.

Vezi harta interactivă de reconectare la natură, în Parcul Natural Apuseni:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 200 de elevi și profesori din Alba au fost testați joi pentru COVID-19, în laboratorul DSP. Toate rezultatele, NEGATIVE

Publicat

226 de teste pentru COVID-19 au fost efectuate joi, 28 mai, în laboratorul Direcției de Sănătate Publică Alba, la elevi din ani terminali și personal didactic/nedidactic din unități de învățământ. Toate rezultatele au ieșit negative, a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.  

Potrivit reprezentanților DSP Alba, comunicarea nominală a rezultatelor va fi efectuată prin intermediul structurilor Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Citește și ALBA: 20 de infectări noi cu COVID, în ultimele 24 de ore. DSP: NU este vorba despre un nou focar. De unde provin cazurile

Vineri, 29 mai, testarea va continua în unitățile de învățământ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când se redeschid sălile de fitness și culturism. Reguli stricte și măsuri de siguranță ce trebuie respectate

Publicat

Sălile de fitness și forță se vor deschide din 15 iunie, a anunțat Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Culturism și Fitness, care a avut joi o discuție cu reprezentanții Ministerului Sănătății.

Intrarea în sala de fitness va fi condiționată de un set de reguli de igienă și distanțare, a precizat Gabriel Toncean. De asemenea, sălile care oferă exclusiv spațiu pentru aerobic se vor deschide într-o etapă ulterioară.

„Prieteni, am vești bune! Data de 15 iunie a devenit o certitudine în privința redeschiderii sălilor de fitness.

Ca urmare a discuțiilor pe care le-am purtat astăzi la Ministerul Sănătății, împreună cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, mă bucur să vă pot anunța că vom putea face sport la aparate în curând.

Este important de precizat că, în prima etapă, vor fi redeschise doar sălile cu aparate de forță, nu și cele care oferă exclusiv spațiu pentru aerobic.

Printre măsurile de siguranță care sunt luate în calcul se află următoarele puncte:

– accesul în sală să se facă doar cu programare prealabilă;

– distanța între sportivi să fie de 4 metri pătrați;

– aparatele de aer condiționat vor fi folosite, însă va fi necesară curățarea filtrelor;

– se recomandă și aerisirea naturală;

– va fi permisă folosirea supravegheată a vestiarelor;

– nu va fi permisă folosirea dușurilor;

– în timpul antrenamentului se va lăsa un aparat liber, între două aparate folosite.

Până la data de 10 iunie se va face publică lista finală a măsurilor de siguranță, care vor trebui respectate în interiorul sălilor de fitness”, a anunțat Gabriel Toncean pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate