Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Cetățenii străini ar putea cumpăra terenuri în România doar în limita a 50 de hectare. Propunere legislativă, la Senat

Publicat


teren arabilSenatorii vor dezbate un proiect care vizează modificarea legii privind dobândirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de către cetăţenii străini şi apatrizi, precum şi de către persoanele juridice străine, astfel încât să nu mai poată achiziționa terenuri în România decât în limita a 50 de hectare.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 312/ 2005 privind dobândirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de către cetăţenii străini şi apatrizi, precum şi de către persoanele juridice străine şi pentru modificarea Legii nr. 17 din 7 martie 2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 21 septembrie.

Potrivit inițiatorului, senatorul PSD Ovidiu Liviu Donțu, România este unul dintre statele care au vândut cele mai mari suprafețe străinilor, iar topul latifundiarilor din țara noastră este ocupat primele cinci poziții de cetățeni străini. Investitorii italieni și germani, urmați de arabi și de cei din Ungaria dețin cele mai mari suprafețe de teren agricol din țara noastră.

Senatorul susține că, potrivit Constituției, cetățenii străini și apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condițiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană și din alte tratate internaționale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condițiile prevăzute prin lege organică, precum și prin moștenire legală.

Astfel, inițiatorul propunerii legislative este de părere că ar trebui aplicat principiul reciprocității, adică atâta timp cât în alte state membre ale Uniunii Europene, românii nu pot cumpăra terenuri decât în niște limite, aceeași măsură să fie aplicată și străinilor în România. Expunerea de motive conține exemple din mai multe țări, precum Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia, state în care un cetățean român poate achiziționa terenuri doar dacă este căsătorit cu un cetățean al statului respectiv.

“În plus, ținând cont că anumite categorii de cetățeni străini fermieri au dobândit dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, pădurilor și terenurilor forestiere în aceleași condiții cu cele aplicabile cetățenilor români, de la data aderării României la UE, apreciem că destinația acestor terenuri să nu poată fi schimbată încă 15 ani de la intrarea în vigoare a acestor propuneri, la fel ca în Franța”, se precizează în expunerea de motive.

Propunerea legislativă prevede modificicare legii astfel încât persoanele fizice sau juridice din statele membre pe al căror teritoriu astfel de terenuri pot fi deținute și de către cetățenii români, precum și cei care, în cazul persoanelor fizice, sunt căsătoriți cu un cetățean român vor putea beneficia, în limita a 50 de ha pe teritoriul țării noastre.

De asemenea, cetățeanul străin, apatridul și persoana juridică aparținând statelor terțe pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor pe teritoriul țării noastre, în condițiile reglementate prin tratate internaționale, pe bază de reciprocitate, în limita a 50 ha.

Proiectul mai prevede mărirea termenului de la 20, la 45 de zile lucrătoare pentru eliberarea avizelor de la MApN sau de la Ministerul Culturii, necesare în cazurile de vânzări de terenuri amplasate lângă terenuri militare sau cu situri arheologice.

În cazul acestui proiect legislativ, Senatul este prima cameră sesizată.

sursa: senat.ro, legestart.net


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Noapte de coșmar pentru o bătrână din Câmpeni: Un tâlhar a intrat peste ea în casă, a bătut-o și a încercat să o violeze

Publicat

batrana-batuta

În miez de noapte, un bărbat a intrat într-o casă din Câmpeni, peste o bătrână de 71 de ani. Degeaba a încercat femeia să îi dea 80 de lei, căci pentru bărbat nu a fost de ajuns. A bătut-o, a încercat o violeze și i-a luat cu forța, sub amenințarea cu moartea, o pereche de […]

Citește mai departe
Publicitate

ABRUD

DOCUMENT: Doi foști prim-miniștri, martori în procesul proiectului ratat de la Roșia Montană. Cum se apără România de ”Gabriel”

Publicat

a

România și-a anunțat apărarea în procesul de arbitraj deschis de compania canadiană Gabriel Resources la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor (ICSID) al Băncii Mondiale, aflat la Wasington. Doar câteva zile mai durează până când vor începe și audierile care vor avea loc între 2 și 13 decembrie 2019. Doi prim-miniștri vor fi printre martorii României: […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

(P) Românii merită un președinte aproape de oameni: Viorica Dăncilă!

Publicat

Viorica Dăncilă, care a condus Guvernul României și a reușit să ducă la bun sfârșit multe proiecte ce au schimbat în bine viața românilor, merită votul nostru. Vă prezentăm doar câteva dintre motivele pentru care susținem candidatura doamnei Viorica Dăncilă la președinția României: Nu a ezitat să preia funcția de prim-ministru atunci când a fost […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

ACCIDENT la Aiud. O persoană și-a prins un picior într-un utilaj agricol

Publicat

Pompierii din Aiud intervin miercuri, în jurul orei 18:50, pentru descarcerarea și acordarea primului ajutor medical unei persoane care și-a prins un picior într-un motocultor. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2 în municipiu, pentru descarcerare și prim ajutor la […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate