Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cetățenii vor fi anunțați înainte să le expire cărţile de identitate, paşaportul şi permisul de conducere. Care este procedura

Publicat

Cetăţenii vor fi anunțați înainte să le expire cărţile de identitate, paşaportul şi permisul de conducere. Senatul a adoptat, luni, în plen, o propunere legislativă prin care instituţiile statului au această obligație.

Notificarea se va face prin SMS sau e-mail.

Pentru cărţile de identitate şi permisul de conducere termenul pentru notificare este cu 90 de zile înainte de expirarea documentului şi şase luni pentru paşaport.

„Înainte de a sancţiona cetăţenii pentru lipsa unor documente personale actualizate, statul ar trebui să faciliteze pe cât posibil demersurile birocratice. E cât se poate de firesc, dat fiind ritmul accelerat al vieţii cotidiene, ca unii cetăţeni pur şi simplu să uite sau să amâne reînnoirea documentelor personale.

Această lege propune un sistem de avertizare care să îi notifice pe cetăţeni cu suficient timp înainte de expirarea documentelor, permiţându-le să acţioneze în timp util ca să evite situaţiile de ieşire din legalitate”, se explică în expunerea de motive a propunerii, potrivit Agerpres.

Notificarea va putea fi făcute și prin poștă

Proiectul prevede ca, în cazul în care autorităţile nu dispun de numărul de telefon mobil sau de adresa de e-mail a cetăţeanului căruia îi expiră documentele, notificarea să poată fi realizată şi prin intermediul poştei.

Potrivit iniţiatorilor, „transmiterea avertizărilor prin SMS şi e-mail uşurează şi viaţa cetăţenilor, dar şi pe cea a funcţionarilor statului”.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax