Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CFR Călători informează despre Mersul Trenurilor 2011 – 2012. Vezi noutăţile


Publicat

CFR Călători informează că, începând cu data de 11 decembrie 2011, va intra în vigoare Noul Mers de Tren 2011-2012, care va fi valabil până la data de 8 decembrie 2012. Din necesitatea alinierii transportului feroviar de călători la normele legislației europene în domeniu, actualele ranguri de trenuri de călători vor fi structurate, de la data de 11.12.2011, în funcţie de serviciile oferite, în trei noi categorii: Intercity (IC), InterRegio (IR)şiRegio (R).
Pe rețeaua CFR, în noul plan de mers 2011/2012, vor circula cele trei categorii de trenuri, atât în trafic internațional (70 trenuri internaționale – 40 InterRegio, 4 Intercity și 26 Regio), cât și în trafic local (1336 de trenuri – 28 Intercity, 198 InterRegio şi 1110 Regio).
Noutăţi în noul mers de tren:
 • reducerea duratelor de parcurs ale trenurilor de rang superior pe magistralele 200 Brașov – Curtici și 300 București – Oradea, în contextul finalizării lucrărilor de reabilitare a infrastructurii feroviare de pe Valea Prahovei. De exemplu: acum, durata de parcurs a unui tren Rapid în relația București Nord – Brașov este de 3 ore și 45 minute, iar în 2012, aceasta se va reduce la 2 ore și 45 minute, la un tren InterRegio.
Exemple comparative privind duratele de parcurs realizate cu trenurile Intercity :
Tren
Până la 11.12.2011
După 11.12.2011
Bucureşti – Oradea
12 h 52’
11 h
Bucureşti – Braşov
3 h 33’
2 h 29’
Intercity (fost Rapid) Bucureşti Nord – Constanţa
2 h 45’
2 h 29’
Bucureşti Nord – Timişoara Nord
8 h 44’
8 h 13’
 • se vor realiza noi legături directe cu trenuri InterRegio, între: București – Bistrița, București – Târgu Mureș, București – Sibiu, Craiova – Brașov, Brașov – Sibiu, București – Timișoara, Satu Mare – Constanța, Constanța – Brașov.
 • păstratrea tarifului la trenurile Intercity și Regio (fostele Intercity-uri şi Personale).
 • practicarea unui tarif intermediar pentru trenurile de tip InterRegio, între tariful celor două ranguri de tren Accelerat și Rapid (cu cca 22% mai puţin decât la R şi cu cca 12% mai mare decât cel de la Acc).
 • prin tariful de InterRegio aplicat, abonamentele emise la tren Rapid vor scădea cu o sumă între 40 lei/ab şi 140 lei/ab, iar cele de la tren Acc  vor crește în medie cu 10 lei/ab.
 • aplicarea unui „Procent de fidelitate”, care va menţine un tarif convenabil la călătoria cu mai multe trenuri aparţinând CFR Călători, astfel: reduceri de 10% pentru două trenuri, 15% pentru trei trenuri, 20% pentru patru trenuri, procentele fiind aplicate la biletele întregi adult şi 50% reducere la copii.
 • utilizarea biletului ca bon fiscal.
 • aplicarea simultană a reducerii de anticipaţie şi a procentului de fidelitate la călătoria cu mai multe trenuri.
 • aplicarea unei reduceri la biletele vândute prin sistemul online, pentru perioadele în care nu vor exista alte oferte la acest canal de distribuţie (5%).
Exemple tarife comparative (la cls a 2-a):
de la București
Până la 11.12.2011
După 11.12.2011
Tren Personal
Tren Accelerat
Tren Rapid
Tren Intercity
Tren Regio
Tren InterRegio
Tren Intercity
la Ploieşti
7,3 lei
12.6lei
22,1 lei
26,8 lei
7, 3 lei
14,1 lei
26,8 lei
la Constanța sau Craiova
27,4 lei
46,0 lei
58,3 lei
64,3 lei
27,4 lei
54,9 lei
64,3 lei
la Arad, Oradea sau Baia Mare
91.7 lei
129,1 lei
138,7lei
101,2 lei
138,7lei
Tarifele de mai sus nu conţin contravaloarea tichetului de rezervare a locului, care nu se va modifica: 3.3lei.
Se vor menţine ofertele comerciale existente, prin care se acordă reduceri la transportul feroviar:
·         „Minigrup 2 – 5” este destinată celor călătoresc în grupuri mici (de 2 – 5 persoane) şi este valabilă în toate zilele săptămânii, mai puţin în zilele de vineri şi duminică, cu reduceri între 10% şi 25 %.
·         „Cartea VSD” (vineri, sâmbătă, duminică) valabilă în week-end, cu reduceri între 25% şi 60%.
·         „Călătoria dus-întors” cu o reducere de 10%.
·         reducere între 5% şi 13%,la cumpărarea cu anticipație.
·         reducere între 15% şi 35%, la abonamentul 5, 10, 15 zile .
·         reducere de 50% la abonamentele lunare şi săptămânale.
·         reducere 50 % petru copii între 5 şi 10 ani şi grauit pentru copiii cu vârste de până la 5 ani.
·         reducere 50% pentru grupurile formate din cel puţin 20 copii sau elevi, inclusiv personal didactic, medico-sanitar, administrativ însoţitor (maxim o persoană la 10 copii).
·         reducere 25% la trarif la tren Regio pentru grupuri compuse din cel puţin 30 de persoane.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Un urs a făcut prăpăd într-o stână, la Noșlac. A omorât opt oi și patru miei. Alți patru urși, semnalați lângă Alba Iulia

Publicat

Un urs făcut prăpăd recent într-o gospodărie din Noșlac. Animalul a atacat și omorât opt oi și patru miei. Imaginile cu măcelul lăsat în urmă, dar și cu pagubele materiale înregisrate în urma atacului au fost postate de coordonatorul tehnic al AJVPS Alba, Felix-Bogdan Dragomir. De asemenea, acesta a atras atenția că în proximitatea municipiului Alba Iulia au fost găsite până acum urmele a patru exemplare de urs. 

„Zilele trecute atrăgeam atenția populatiei despre prezenta urșilor la Staja – Hăpria și Mihalt, iar ieri (n.r. sâmbătă, 17 aprilie) personalul de teren a găsit urmele altui urs în zona Daia. Acesta este mai mic decât cel de la Hăpria, fiind un urs tânăr de 3 ani, proaspăt abandonat de ursoaică.

Între timp la Noșlac, un alt urs a pătruns într-o gospodărie și a făcut prăpăd (8 oi și 4 miei).

Acesta este adevărul așa cum se poate vedea, doar în proximitatea municipiului Alba Iulia am găsit până acum urmele a patru exemplare de urs, să nu mai punem la socoteală urșii din zona Noșlac, Lopadea, Ocna Mureș, Bucerdea Grânoasă, Ampoița, Teiuș, Veza … șamd”, a transmis Felix Bogdan Dragomir.

Citește și FOTO: Urșii revin aproape de localitățile din Alba. Prezența unei ursoaice cu pui, semnalată în zona Mihalț. Alt urs la Cărpiniș

foto: Felix Bogdan Dragomir

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: „Cronica” dascălului Nicolae Aloman din Săsciori, exponatul lunii aprilie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș

Publicat

Exponatul lunii aprilie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș este „Cronica” dascălului Nicolae Aloman (1822-1902) din Săsciori, care conține însemnări foarte diverse datând din perioada 1848-1934. Manuscrisul a intrat în patrimoniul muzeului din Sebeș în anul 1959, în urma donației nepoatei învățătorului, Ioana.

Nicolae Aloman s-a născut în Săsciori, la 22 mai 1822. Rămas orfan de la vârsta de 12 ani, a fost luat în grijă de unchiul său, episcopul Ioanichie Stratonichias, care l-a trimis la Sibiu, la „cursul dăscăliei”. A fost, pe rând, învăţător la Săsciori, Loman, Cacova (azi Dumbrava) și Petrești, iar după 32 de ani de dăscălie a fost scos din învăţământ pe motiv că nu cunoștea limba maghiară. Și-a continuat însă activitatea ca crâsnic la biserică și a practicat agricultura cu ajutorul celor doi boi pe care îi avea, în paralel continuându-și însemnările în „cronica” pe care o ţinea.

„Cronica” face referire la perioada 1848-1934, iar până în anul 1901 însemnările îi aparţin lui Nicolae Aloman. Consemnările ulterioare au fost făcute de fiul acestuia, Iacob (1853-1934), precum și de nepoata sa, Lucreția. Subiectele abordate de cei trei sunt foarte variate, surprinzând evenimentele din timpul Revoluției de la 1848-1849, venirea generalului Bem, desfiinţarea iobăgiei, o eclipsă de soare, înființarea fabricii de hârtie din Petrești (1856), introducerea târgului de țară de la Vinerea Mare, în comuna Săsciori (1876), însemnări despre culesul viilor și chiar despre prețul alimentelor și al cerealelor. Nu este ocolit nici Primul Război Mondial, manuscrisul surprinzând atmosfera existentă în satele de pe Valea Sebeșului și relatând detaliat experiențele locuitorilor în timpul prezenței în zonă a armatei austro-ungare și, ulterior, a celei germane.

În manuscris se găsesc şi rețete medicale, transcrise, cu litere chirilice, dintr-un compendiu medical din vestul Europei, grupate ca un capitol aparte sub titlul „Însemnare de doftorie folositoare. Învățătură prea minunată şi bună la toată boala a slăvitului doftor Zina de la Frenţia alatera pământului cel cu pecete din Africa”.

Pe lângă informațiile pe care autorii le-au consemnat, și forma în care se prezintă manuscrisul este una de excepție. Limbajul folosit se distinge prin claritate şi frumusețe, iar scrisul s-a transformat în concordanță cu schimbările produse în societate în decursul a aproape un secol de la primele însemnări. Dacă la început a fost folosit alfabetul chirilic, ulterior s-a trecut la scrierea cu caractere latine.

Prin cele relatate, prin limbajul folosit, „Cronica” lui Nicolae Aloman poate fi considerată o veritabilă oglindă a vieții de zi cu zi din satele românești de pe Valea Sebeșului în a doua jumătate a secolului al XIX şi în primele decenii ale veacului XX.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Blajul intră în atmosfera feerică specifică Sărbătorilor Pascale. Zeci de figurine iluminate festiv, amplasate în municipiu

Publicat

Blajul intră în atmosfera feerică specifică Sărbătorilor Pascale. 29 de instalații de iluminat ornamental festiv, în formă de iepurași, ouă gigant, arcade sau panouri, vor fi amplasate în diverse zone ale municipiului. Acestea vor creiona o lume de poveste și vor da orașului un aspect de sărbătoare.

Primăria Blaj a închiriat recent, prin intermediul platformei SEAP, produse de iluminat festiv pentru Sărbătorile Pascale care urmează să fie amplasate în municipiu.

Valoarea achiziției este de 85.000 de lei, ofertantul fiind SC MK Illumination SRL.

Pachetul de închiriere produse de iluminat festiv cuprinde:

 • arcadă lalele roșii – 300 x 300 x 60 cm – 1 buc.
 • arcadă cu fluturi și flori, 2D – 300 x 400 cm – 1 buc
 • iepurilă – 155 x 250 x 90 cm, 60 kg, LED, carpetă diferite culori – 1 buc.
 • lumânare – 50 x 150 cm, carpetă aurie, led alb cald – 5 buc.
 • ou gigant – 220 x 280 x 240 cm – 1 buc.
 • ou structură, șir alb cald – 2 buc.
 • ou structură, șir alb cald – 200 x 400 x 200 cm – 1 buc.
 • panou 2D photo point – 220 x 250 cm – 1 buc.
 • urechilă – 270 x 245 x 160 cm, 40 kg, LED, carpetă – 1 buc.
 • iepuraș jucăuș 3D – 205 x 215 cm – 1 buc.
 • iepuraș cu floare – 220 x 185 x 80 cm – 1 buc.
 • iepuraș artist – 230 x 178 x 90 cm – 1 buc.
 • iepuraș în ou – 220 x 182 x 110 cm – 1 buc.
 • lumânare 3D – H 280 cm – 2 buc
 • ou cu inimioară, 3D – H 110 cm – 2 buc.
 • ou roșu 3D – 89 x 100 x 89 cm, 16 kg, 20 W, LED roșu, carpetă roșu metalic – 4 buc.
 • ouă cu lumânări – 170 x 200 x 130 cm – 1 buc.
 • domnul iepurilă – 180 x 300 x 90 cm – 1 buc.
 • doamna iepurilă – 180 x 300 x 90 cm – 1 buc.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

18 aprilie, Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor

Publicat

Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor se sărbătoreşte anual pe 18 aprilie, la iniţiativa  ICOMOS – Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor. ICOMOS a făcut această propunere în 18 aprilie 1982, ea fiind apoi aprobată la cea de-2 22-a Conferinţă Generală a UNESCO, în 1983.

Data de 18 aprilie a devenit astfel ziua în care este celebrat şi promovat patrimoniul cultural şi o ocazie de a atrage atenţia asupra diversităţii, relevanţei şi vulnerabilităţii moştenirii istorice, dar şi asupra nevoilor şi beneficiilor care însoţesc munca de conservare culturală.

În fiecare an, ICOMOS propune o temă de promovare a patrimoniului cultural pentru evenimentele și activitățile care sunt organizate de membri săi și parteneri. Pentru anul acesta, tema aleasă a fost „Complex Pasts: Diverse Futures”.

Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor oferă posibilitatea ca publicul larg să conştientizeze, pe de o parte, dimensiunea patrimoniului monumentelor şi siturilor la nivel naţional şi mondial, iar pe de altă parte, vulnerabilitatea acestuia. Totodată, sunt aduse în atenţia oamenilor şi eforturile necesare protecţiei şi conservării acestui patrimoniu.

ICOMOS şi-a consacrat activitatea în vederea conservării şi protejării monumentelor, ansamblurilor şi siturilor aparţinând patrimoniului cultural. Este singura organizaţie non-guvernamentală la nivel mondial care se dedică promovării aplicării teoriei, metodologiei, dar şi a tehnicilor ştiinţifice în vederea conservării patrimoniului arhitectural şi arheologic. Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta Internaţională din 1964 privind conservarea şi restaurarea monumentelor şi siturilor (Carta de la Veneţia).

Membrii ICOMOS, între care se află arhitecţi, istorici, arheologi, istorici de artă, geografi, antropologi, ingineri şi urbanişti, contribuie la îmbunătăţirea proceselor de conservare a patrimoniului, având în vedere standarde şi tehnici pentru fiecare tip de bunuri culturale de patrimoniu: clădiri, oraşe istorice, peisaje culturale şi situri arheologice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate