Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Reportaj: Satul cu doi oameni

avatar

Publicat

Publicitate

Când păşeşti pe potecile satului Cheia, te simţi ca şi când ai fi ultimul locuitor al planetei. Casele, aflate în diverse etape de degradare, parcă au fost părăsite în grabă de locuitorii lor, care nu au mai apucat să închidă uşa, geamul sau să-şi pună ordine în obiectele casnice.

Pe pridvorul unei locuinţe fără locuitor zace, probabil de câţiva ani, un braţ de lemne tăiate, numai bune de aruncat în sobă. Prin crăpăturile pereţilor şi prin spărturile acoperişurilor aplecate poţi vedea sobe vechi, roţi de lemn, vase de fontă şi multe alte lucruri care îți pot face o idee despre modul în care se trăia mai demult la Cheia. Dacă te uiți mai atent, poți vedea lucruri și mai vechi: zăvoare pentru ușile grajdurilor precum cele din evul mediu, în totalitate din lemn, cuie din lemn construite special pentru menținerea paielor pe acoperiș și multe alte invenții arhaice ale unei comunități care, din cauza accesului foarte dificil a fost nevoită să își producă aproape totul de una singură.

Mai numeroasă în anii 50 (când la Cheia mai erau aproximativ 60 de familii), ”comunitatea” mai numără doi locuitori, care stau la extremitățile satului, departe unul de celălalt și care se feresc de orice ființă omenească. Unul dintre ei și-a împrejmuit proprietatea cu un gard viu, înalt, dublat de crengi uscate, ce dau un aer sinistru. La intrare are o inscripție ce interzice accesul și un fel de poartă complicată, ce îți arată clar că omului nu îi plac musafirii. Nu îți răspunde nici măcar la salut, dacă se întâmplă să îl zărești printre crengile uscate, în curte. La cealaltă parte a satului, trăiește o femeie și un cățel. Nici ea nu își părăsește pridvorul casei din care privește curioasă la turiștii rari care trec prin sat. Printre casele țuguiate sau dărăpănate pasc în voie, nesupravegheate, cele câteva vaci ale celor doi locuitori.

Satul aparține din punct de vedere administrativ de comuna Râmeț. Potrivit datelor deținute de primărie, la recensământul din 1966, la Cheia locuiau 107 oameni. Mai mult decât atât, în anii 30 acolo funcționa și o școală, la care veneau și copii din alte sate. Acum, școala respectivă a fost amenajată ca sediu al unui ONG.

În prezent, satul, unic în felul său, se degradează încet, dar sigur. Autoritățile locale au sesizat și ele acest lucru. ”Datorită vârstei înaintate a celor care trăiesc aici și a posibilităților materiale reduse, numeroase locuințe cu elemente arhitectonice specifice Apusenilor se degradează pe zi ce trece sau cad pradă actelor de vandalism ale turiștilor, care nu sesizează valoarea de patrimoniu pe care aceste case o reprezintă” se arată pe site-ul Primăriei Râmeț.

Acces:

Există mai multe variante de acces în Cheia, dar toate sunt dificile și exclud posibilitatea de a ajunge cu mașina. Din satul Râmeț se parcurge un drum de 7 kilometri, până la Brădești. De aici, pe o potecă marcată, se coboară aproximativ o oră. O altă variantă este pe la Întregalde, de unde se urmează pe jos o potecă marcată. O a treia posibilitate este de la Sălciua, traversând puntea peste Arieș și o luând-o pe poteca marcată cu cruce albastră spre Huda lui Papară.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

AIUD

FOTO: Un computer tomograf de ultimă generație a ajuns la Spitalul Municipal Aiud. Va intra în funcțiune anul viitor

avatar

Publicat

ct aiud

La Spitalul Municipal din Aiud a ajuns vineri, 14 decembrie, un computer tomograf (CT) de ultimă generație. Acesta va intra în funcțiune anul viitor, iar locuitorii din municipiu și din zonele învecinate nu vor mai fi nevoiţi să meargă în alte localităţi pentru a efectua investigaţiile medicale pe care le oferă aparatul. Administrația locală investește […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

UPDATE FOTO: INCENDIU în localitatea Vinerea. Camera unei locuințe, în care se afla o centrală pe lemne, a luat foc

avatar

Publicat

incendiu centrala lemne

Un incendiu a izbucnit vineri seara în localitatea Vinerea. Camera unei locuințe, în care se afla o centrală pe lemne, a luat foc.Potrivit ISU Alba, pompierii din Sebeș intervin cu o autospecială pentru stingerea unui incendiu în localitatea Vinerea. Incendiul este în camera unde se află centrala pe lemne. Există posibilitatea de extindere a focului […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Românii preferă leacurile ”băbești” în sezonul rece. O țuică și un vin fiert în loc de vaccin antigripal

avatar

Publicat

Mai mult de jumătate dintre români nu s-au vaccinat vreodată împotriva gripei, potrivit unui studiu. În anul 2017 au fost înregistrate la nivel național 128 de decese cauzate de forme complicate de gripă. Dintre cei intervievați, cei mai mulți au răspuns că evită să se vaccineze pentru că nu consideră acest lucru necesar. La sate […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Protecția Consumatorului va verifica informațiile nutriționale de pe produsele alimentare. PROIECT

avatar

Publicat

laborator larex

Conformitatea informațiilor de pe produsele alimentare vor fi verificate de un laborator specializat care va funcționa, de acum înainte, în subordinea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Potrivit unui proiect aflat în dezbatere la Ministerul Economiei, vor fi verificate de asemenea și game de produse textile, produse petroliere, jucării și produse biocide.În nota de fundamentare […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate