Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Reportaj: Satul cu doi oameni

Publicat

Când păşeşti pe potecile satului Cheia, te simţi ca şi când ai fi ultimul locuitor al planetei. Casele, aflate în diverse etape de degradare, parcă au fost părăsite în grabă de locuitorii lor, care nu au mai apucat să închidă uşa, geamul sau să-şi pună ordine în obiectele casnice.

Pe pridvorul unei locuinţe fără locuitor zace, probabil de câţiva ani, un braţ de lemne tăiate, numai bune de aruncat în sobă. Prin crăpăturile pereţilor şi prin spărturile acoperişurilor aplecate poţi vedea sobe vechi, roţi de lemn, vase de fontă şi multe alte lucruri care îți pot face o idee despre modul în care se trăia mai demult la Cheia. Dacă te uiți mai atent, poți vedea lucruri și mai vechi: zăvoare pentru ușile grajdurilor precum cele din evul mediu, în totalitate din lemn, cuie din lemn construite special pentru menținerea paielor pe acoperiș și multe alte invenții arhaice ale unei comunități care, din cauza accesului foarte dificil a fost nevoită să își producă aproape totul de una singură.

Mai numeroasă în anii 50 (când la Cheia mai erau aproximativ 60 de familii), ”comunitatea” mai numără doi locuitori, care stau la extremitățile satului, departe unul de celălalt și care se feresc de orice ființă omenească. Unul dintre ei și-a împrejmuit proprietatea cu un gard viu, înalt, dublat de crengi uscate, ce dau un aer sinistru. La intrare are o inscripție ce interzice accesul și un fel de poartă complicată, ce îți arată clar că omului nu îi plac musafirii. Nu îți răspunde nici măcar la salut, dacă se întâmplă să îl zărești printre crengile uscate, în curte. La cealaltă parte a satului, trăiește o femeie și un cățel. Nici ea nu își părăsește pridvorul casei din care privește curioasă la turiștii rari care trec prin sat. Printre casele țuguiate sau dărăpănate pasc în voie, nesupravegheate, cele câteva vaci ale celor doi locuitori.

Satul aparține din punct de vedere administrativ de comuna Râmeț. Potrivit datelor deținute de primărie, la recensământul din 1966, la Cheia locuiau 107 oameni. Mai mult decât atât, în anii 30 acolo funcționa și o școală, la care veneau și copii din alte sate. Acum, școala respectivă a fost amenajată ca sediu al unui ONG.

În prezent, satul, unic în felul său, se degradează încet, dar sigur. Autoritățile locale au sesizat și ele acest lucru. ”Datorită vârstei înaintate a celor care trăiesc aici și a posibilităților materiale reduse, numeroase locuințe cu elemente arhitectonice specifice Apusenilor se degradează pe zi ce trece sau cad pradă actelor de vandalism ale turiștilor, care nu sesizează valoarea de patrimoniu pe care aceste case o reprezintă” se arată pe site-ul Primăriei Râmeț.

Acces:

Există mai multe variante de acces în Cheia, dar toate sunt dificile și exclud posibilitatea de a ajunge cu mașina. Din satul Râmeț se parcurge un drum de 7 kilometri, până la Brădești. De aici, pe o potecă marcată, se coboară aproximativ o oră. O altă variantă este pe la Întregalde, de unde se urmează pe jos o potecă marcată. O a treia posibilitate este de la Sălciua, traversând puntea peste Arieș și o luând-o pe poteca marcată cu cruce albastră spre Huda lui Papară.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Angajări MApN: Peste 100 de posturi scoase la concurs. Care sunt pozițiile vizate

Publicat

armata militari

Ministerul Apărării Naționale anunță demararea procedurilor de ocupare prin concurs a peste 100 de posturi de cercetători, medici, biologi, biochimiști, farmaciști și ingineri în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Aceste posturi au fost prevăzute în baza strategiei de dezvoltare și relansare a Institutului, aprobată de la începutul acestui an de ministrul apărării naționale, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare meteo: Ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină până la ora 23.00. Zonele vizate

Publicat

furtuna alba

Administrația Națională de Meteorologie informează că sâmbătă vor fi condiții de vreme rea în mai multe zone din țară. De la ora 13.00 până la ora 23.00, vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Astfel de fenomene se vor semnala […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Piaţa Artiştilor la Alba Iulia. Alte patru trăsuri de epocă vor fi amplasate în Cetatea Alba Carolina

Publicat

trasuri amplasament cetate

În Cetatea Alba Carolina, în apropierea noului „pod de sticlă” ar urma să fie amenajată o nouă zonă de interes turistic. Vor fi amplasate noi tonete-trăsuri la care albaiulienii şi turiştii vor găsi suveniruri, obiecte de artizanat şi de artă, locaţia devenind o „piaţă a artiştilor”. Proiectul de aprobare a documentaţiei de urbanism intră la […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Star Assembly Sebeș: Peste două milioane de cutii de viteză 9G-Tronic, fabricate în România (P)

Publicat

hala daimler

Star Assembly, subsidiara de la Sebeș a concernului german Daimler, a atins un prag remarcabil în istoria transmisiei 9G-Tronic în România: peste 2.000.000 de unități de la startul producției. Fiind prima cutie automată în nouă trepte din lume, 9G-Tronic a fost lansată în anul 2013 în Germania și este produsă oficial în România din 2016, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate