Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Chilipiruri valorificate pentru acoperirea cheltuielilor cu facturile la întreţinere: Aiudenii vând din casă pentru a-și lua o pâine

Publicat

Telefoane, accesorii telefoane mobile, calculatoare, laptop-uri, ceasuri, scule pentru lăcătușerie, imprimante, cărți, cam asta vând în această perioadă majoritatea aiudenilor. Lucrurile vândute sunt fie de prisos, fie zac aruncate în vreun colţ de casă de ani buni, fie pur şi simplu reprezintă, pentru cei „strâmtoraţi”, un obiect care poate fi transformat rapid în bani de buzunar. Sute de anunţuri sunt postate săptămânal pe garduri, stâlpi pentru curent electric, în geamurile locuințelor, iar alţii merg cu lucrurile  în talcioc.
Şi bonuri valorice pentru produse alimentare se puteau cumpăra joi dimineaţă, însă credem că acest caz era unul izolat. Un aiudean care a obţinut câteva astfel de bonuri, în valoare de 80 de lei fiecare, le vindea cu 70 de lei.
Destui aiudeni îşi vând şi cărţile din bibliotecă. Luaţi la întrebări, mulţi spun că doar fac loc pentru titlurile mai noi, dar recunosc totuşi că au nevoie de bani şi sunt dispuşi să renunţe la orice, la preţuri care se negociază.
De asemenea, hainele de pe vremea bunicii, care până nu de mult erau simple vechituri, un fel de second-hand prăfuit, acum sunt în mare trend.

Pe de altă parte, aiudenii îşi vând țuica și vinul din casă. Prețurile variază între 5 și 10 lei pentru vinul de casă și 25 până la 35 lei, țuica de prună.

Pe gardurile aiudene poți vedea oferte variate de vânzare: câini și pisici, butelii, sau acvarii, cu tot cu peşti.

Motivul acestei avalanșe de oferte este unul simplu: nu sunt bani sau, dacă sunt, nu ajung.

„Am ieșit în piaţă cu aceste mărunțișuri, pentru a mai câștiga ceva bani. Mi-a venit factura la gaz și nu pot să o plătesc din pensia pe care o am. Este mai mare cu 200 de lei decât pensia!”, ne-a declarat Ioan Popa, pensionar.

La rândul său, aiudeanul  Vasile I. spune că ajutorul lui de șomaj și salariul minim al soției nu acoperă nici măcar jumătate din cheltuielile de întreținere pentru luna ianuarie: „La cât avem de plătit, nu putem să mai și trăim. Ce fac cu copiii? Lor le trebuie haine, mâncare și bani pentru școală. Încerc să mai vând și eu ce pot de prin casă și mă rog la Dumnezeu să vină primăvara, sa se încălzească și să iasă verdețurile”, a declarat acesta.

Necazurile aiudenilor a făcut ca unii să inițieze o mini-afacere. Unii mai întreprinzători iau în custodie diverse lucruri și „bat” pieţele și talciocurile cu ele, în speranţa că le vând cu un mic adaus care să le asigure cât de cât un câștig.

„Merg cu marfă în toate piețele din jurul municipiului. Am fost și în Cluj și în Târgu Mureș. Câteodată vând binișor, însă sunt dese zilele în care nu-mi scot nici măcar banii de drum. Este cam greu să vinzi vechiturile fară să le restaurezi sau să le recondiționezi”, ne-a declarat Moldovan P.

Dorel LAZĂR

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Aiudean

    joi, 07.02.2013 at 19:35

    De situatia asta e de vina primarul Josan,caci de zeci de ani de cand e in primarie nu a facut un loc de munca.Si ce mai era in fabrica s-a inchis acum 2 zile.Degeaba deschizi Penny si Profi daca oamenii nu au bani.Rusine domnule primar.

  2. Adi Arghius

    joi, 07.02.2013 at 22:28

    Pai si Penny si Profi creeaza locuri de munca. Nu primarul decide daca se inchide o fabrica sau nu (fie ca e de stat, fie ca e privata). Primarul doar poate facilita interventia unei terte persoane (ex investitor), prin reducerea chiriei si a costurilor utilitatilor, lucruri ce depind de buget si de hotararile de consiliu.

    • cucu

      vineri, 08.02.2013 at 01:41

      Penny si Profi creeaza locuri de munca si falimenteaza magazinele mici…..deci fix pix

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax