Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Chiriaşii ANL vor putea cumpăra locuințele mai ieftin. Prețul de vânzare, raportat la prețul de construcție. PROIECT, la Senat

Publicat

Prețul locuințelor ANL ar putea scădea, potrivit unui proiect legislativ depus recent la Senat. Inițiativa legislativă prevede modificarea legii astfel încât valoarea de vânzare a locuințelor să fie raportată la prețul de construcție de la momentul recepției. 

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere la mijlocul lunii septembrie.

Potrivit inițiatorului, deputatul PSD Nicușor Halici, la momentul inițierii ei, Legea nr. 152/1998 a avut în vedere rezolvarea unor situații de ordin social, economic, dar și soluționarea problemelor de locuire, care constituie un obiectiv important. Facilitarea accesului la o locuință adecvată și de asigurare a protecției sociale, accesul la o locuință decentă a celor cu venituri reduse a necesitat implicarea statului în asigurarea unei protecții sociale din punct de vedere al locuirii.

„După finalizarea lucrărilor de construcție, locuințele respective constituie proprietatea unităților administrativ – teritoriale în care sunt amplasate și sunt administrate de consiliile locale. 

Pentru că măsura de sprijinire a tinerilor și a familiilor de tineri în asigurarea acesului la o locuință să fie continuată este necesar ca după o anumită perioadă, în care aceștia aveau posibilitatea să/și acumuleze resursele financiare necesare, să li se asigure posibilitatea de a-și cumpăra locuințele construite și repartizate, destinate închirierii și dezvoltate de către ANL”, se precizează în expunerea de motive.

Potrivit inițiatorului, măsura vânzării este benefică pentru dezvoltarea în continuare a programelor, în condițiile în care sumele obținute din vânzarea locuințelor către chiriași sunt utilizate pentru finanțare altor locuințe pentru tineri, destinate închirierii.

„Prin recalcularea anuală prin ordin al ministrului dezvoltării nu mai putem vorbi de locuințe sociale, ci de o activitate profitabilă, de afaceri imobiliare, ceea ce elimină scopul inițial pentru care a fost adoptat actul normativ. Statul nu ar trebui să urmărească realizarea unui câștig din vânzarea acestor locuințe, ci ar trebui să fie avută în vedere reîntregirea fondului de locuințe pentru tineri cu un număr egal de locuințe cu cel vândute.

Se impune modificarea Legii nr. 152/1998 în ceea ce privește construcțiile de locuințe destinate închirierii și/sau supuse vânzării în sensul stabilirii ca valoarea de vânzare a locuinței să se raporteze la prețul de construcție al acestora de la momentul recepției”, se mai precizează în expunerea de motive.

Potrivit inițiatorului, prin adoptarea actului normativ de are în vedere „contracararea efectelor negative asupra domeniului locativ în România”.

Proiectul propune modificarea Legii nr. 152/1998, articolul 10, alineatul (2) litera d) cu următorul cuprins:

  • „valoarea de vânzare a locuinței se calculează de către autoritățile administrației publice locale și ale sectoarelor municipiului București sau de către operatorii economici în a căror administrare se află imobilele respective, precum și de către autoritățile administrației publice centrale din domeniul învățământului, respectiv din domeniul sănătății sau de către unele unități aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autorități, potrivit legii, și reprezintă prețul de construcție al acestora, de la momentul receptiei. Pentru acoperirea cheltuielilor de promovare, publicitate imobiliară, evidență și vânzare, unitățile prin care se efectuează vânzarea, potrivit legii, beneficiază de un comision de până la 1% din valoarea de vânzare calculată a locuinței, comision care se include, împreună cu valoarea de vânzare a locuinței, în prețul final de vânzare al acesteia”

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pamfil

    marți, 06.10.2020 at 16:02

    ce dragut! Asa toti copii militienilor, securistilor, ori sinecuristilor sau lingailor de partid vor avea si locuinta (aproape) gratis, pe langa „serviciu la stat”
    Traim vremuri de impliniri marete!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax