Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cinci ani pentru trei vieți luate: Cum au motivat judecătorii din Alba Iulia pedeapsa în cazul lui Eduard Palko

Publicat

Cum au motivat judecătorii din Alba Iulia pedeapsa în cazul lui Eduard Palko. Eduard Palko, șoferul din Alba care a spulberat trei tineri pe DN1, a fost condamnat recent la 5 ani de închisoare cu executare. Recent, motivarea instanței, Judecătoria Alba Iulia a fost făcută publică. 

În ea apare modul în care magistrații au judecat cazul, dar și o serie de informații noi. Mai precis mărturii ale persoanelor care au văzut carnagiul provocat de șoferul beat. 

De asemenea, magistrații au notat că pe lângă pedepsele penale, Palko mai are de executat două pedepse neprevăzute de legea penală.

Este vorba despre accidentul care a șocat o comunitate întreagă. Accident mortal în urma căruia Bogdan, Patrik și Daniel au decedat, a avut loc în noaptea de 26 spre 27 august 2023. O decizie în primă instanță a venit în 29 mai 2024.

Ce a băut Eduard înainte să se urce la volan

În fața instanței, Eduard a declarat că a băut în noaptea accidentului șapte beri și 100 de mililitri de whisky, la un bar din Oiejdea. Apoi a mers spre casă a luat mașina familiei și a plecat spre Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Reacția rudelor tinerilor spulberați în accidentul din Sântimbru, la aflarea sentinței. 5 ani de închisoare pentru 3 vieți

Pe DN 1, în timp ce gonea cu 119 kilometri la oră, a pierdut controlul volanului și a intrat în plin în grupul de șase tineri, care mergeau pe marginea drumului.

Trei dintre ei s-au salvat, iar cei trei au fost loviți în plin. Impactul a fost atât de puternic încât parte din ei au fost făcuți bucăți.

Declarații groaznice ale martorilor

Mai multe persoane care au văzut momentul accidentului au fost martori în proces. Printre ei și un polițist care i-a atenționat pe băieți să meargă pe acostament. Nu a durat mult și s-a întors la fața locului unde a găsit mașina lui Palko ieșită pe câmp.

De asemenea două persoane au făcut declarații cutremurătoare. Mai exact un șofer a văzut cum au zburat bucăți din trupurile băieților loviți.

Unul dintre ei a spus că a văzut grupul de băieți, ” doi fiind mai în faţă, iar trei sau patru în spate, la o distanţă de aproximativ 5-10 metri. În acel moment, a văzut, venind  o maşină cu farurile cu intensitate salbă, cu viteză foarte mare, părăsind/ieşind afară de pe carosabil”, a spus un martor în instanță.

Mărturia unui martor

”Martorul a mai declarat şi faptul că farurile maşinii se vedeau înclinate atât înainte de a se auzi bubuitura, cât şi după acest moment. Zgomotul a fost descris de martor ca fiind similar zgomotului produs în cazul trecerii peste calea ferată cu maşina, însă mai zgomotos.

Martorul a mai observat venind din partea sa stângă (din partea în care s-a produs accidentul) ceva, despre care a acesta a crezut iniţial că sunt bucăţi de lemne. În aceeaşi ordine de idei, acesta a mai precizat şi faptul că din faţa maşinii care a venit din sens opus (maşina inculpatului) au plecat spre înainte şi spre stânga acelui autovehicul bucăţi, aspect care a condus la aprinderea unui senzor al maşinii care l-a atenţionat că se apropie de ceva, motiv pentru care a tras tare dreapta, a ieşit de pe carosabil şi a oprit maşina”, a mai spus șoferul citat în instanță pentru a depune mărturie.

CITEȘTE ȘI: Eduard Palko, șoferul din Alba care s-a urcat beat la volan și a spulberat trei tineri, CONDAMNAT. Cât va sta după gratii tânărul

O femeie de asemenea martor în instanță a declarat că a văzut grupul, iar apoi impactul.

La scrut timp ”aceeaşi martoră a menţionat că maşina familiei sale a fost stropită cu sânge pe parbriz şi era o bucată mică de componentă umană, ţesut uman”,a declarat aceasta.

Cum au judecat magistrații cazul

Magistrații au ținut cont că Palko a fost la prima abatere de la lege, este o persoană integrată în societate și la locul de muncă. De asemenea au mai precizat că și-a recunoscut în totalitate vina. Drept urmare a beneficiat de procedura simplificată. Asta a însemnat că limitele prevăzute de lege au fost reduse cu o treime.

Pedeapsa nu repară suferința famiilor victimelor

De asemenea, maigstrații au precizat că scopul pedepsei nu este acela de a repara suferința membrilor familiilor victimelor ci de a-l sancționa pe vinotav

”Astfel, scopul pedepsei nu este acela de a repara suferinţa membrilor familiilor victimelor, scop pe care, de altfel, nici nu l-ar putea îndeplini vreodată, întrucât o viaţă nu poate fi înlocuită nicicând prin executarea de către autor a unei pedepse, oricât de aspră ar fi aceea, ci sancţionarea autorului pentru fapta comisă, dar şi prevenirea comiterii de noi infracţiuni, atât de către autor, cât şi de către alte persoane.

Astfel, instanţa are în vedere faptul că se poate observa cu uşurinţă că inculpatul regretă în mod real consecinţele acţiunilor sale şi emană un sentiment evident de ruşine”, au precizat magistrații Judecătoriei Alba Iulia.

Execută două pedepse neprevăzute de legea penală. Și-a cerut iertare de două ori în fața rudelor

De asemenea, magistrații au notat că Palko și-a cerut iertare de două ori față de rudele victimelor, în timpul procesului.

De asemenea, magistrații au mai notat că Palko execută și două pedepse care nu sunt prevăzute de legile penale.

”Ceea ce instanţa doreşte să puncteze este că spre deosebire de alţi inculpaţi, deopotrivă minori şi majori, acesta a înţeles consecinţele faptelor sale şi execută deja două pedepse neprevăzute de legea penală, pe aceea a conştiinţei îngreunate de gravitatea deosebită a consecinţelor şi pe aceea a stigmatizării sociale, care probabil îl vor însoţi pentru tot restul vieţii sale”.

Mai pe scurt că va pe conștiință trei victime și stigmatizarea socială.

Rudele au făcut apel

Pedeapsa de cinci ani cu executare nu a fost definitivă. Drept urmare, în data de 3 iunie 2024, rudele celor trei victime au făcut apel, la sentința Judecătoriei Alba Iulia.

Dosarul va merge către instanța superioară.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Ioan Oprea

    marți, 04.06.2024 at 23:42

    Bravos! După carnagiul și viețile tinere curmate,alogenul va scăpa cu 3 ani de pușcărie.Bravos,specialilor,!!palko my…

  2. Panorama

    miercuri, 05.06.2024 at 08:15

    Criminalul va scăpa în vreo doi ani și va omorî sase persoane. Cei care au judecat au curaj să privească în față familiile victimelor ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax