Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cinci cazuri de intoxicaţie cu ciuperci în Alba. Pacienţii sunt din zona Munţilor Apuseni. Unul dintre aceștia este un copil de 13 ani

Publicat

La Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Alba au ajuns, luni seara, persoane din zona Munţilor Apuseni care manifestau simptome ale intoxicaţiei cu ciuperci.

Într-unul dintre cazuri, a fost necesară transportarea persoanei la un spital din Cluj.

Potrivit DSP Alba: „Ieri, în jurul orei 15.00, s-au prezentat la Spitalul Orășenesc Cîmpeni patru persoane din aceeași familie, din Gura Roșie, cu simptomatologia de intoxicaţie după consum de ciuperci. Este vorba despre trei bărbați și o femeie care prezentau tulburări de echilibru, grețuri, astenie, somnolență, amețeli. Doi dintre bolnavi care prezentau manifestări de boală suplimentare, respectiv febră și hipertensiune, au fost direcționați spre UPU Alba Iulia unde au fost internați.

Celorlalți doi care au rămas la spitalul Cîmpeni li s-au administrat soluții perfuzabile, au fost monitorizați fără să prezinte complicații. De asemenea, bolnavilor internați la Alba Iulia li s-au administrat soluții perfuzabile, evoluția lor fiind favorabilă fără complicații ulterioare.

Din aceeași familie s-a mai prezentat la UPU Alba Iulia un copil în vârstă de 13 ani cu simptomatologia intoxicației cu ciuperci în stare stabilă. Având în vedere că la această vârstă se poate instala insuficiența renală cronică s-a luat hotărârea de a fi trimis la Clinica de Pediatrie din Cluj, unde există posibilitatea efectuării dializei în cazul în care se impune acest lucru. Din informațiile pe care le avem, se pare că evoluția acestuia este favorabilă, fără complicații.”

„În România există peste 50 de specii de ciuperci otrăvitoare, din cele 4.000 cunoscute, numărul lor este însă în creştere de la an la an, din cauza mutaţiilor genetice apărute, chiar la speciile recunoscute ca fiind comestibile”, a explicat medicul Liana Stănescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Alba.

În urma ingestiei de ciuperci otrăvitoare, pot apărea, în decurs de 15 minute până la câteva ore, vărsături, diaree sau a halucinații. Aceasta este forma de intoxicație care, tratată corect, duce la vindecare.

Dacă simptomele apar după 12 ore de la ingerare, este vorba despre o formă severă de intoxicație, care, în ciuda tratamentului aplicat, poate evolua spre insuficiență hepato-renală și decesul persoanei în decurs de o săptămână.

Sfatul medicilor:

– evitați consumul de ciuperci de pădure sau pășune, chiar dacă sunteți cunoscător

– în cazul în care ați consumat ciuperci și apar simptomele menționate anterior, adresați-vă cât mai rapid primului spital pentru a primi îngrijirile corespunzătoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Numărul cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci în Alba a ajuns la 10. Doui pacienţi au fost internaţi la ATI | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax