Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Cinci centre comunitare pentru persoane cu dizabilități și risc social vor fi inaugurate la Alba

Publicat

Consiliul Judeţean Alba inaugurează cinci centre comunitare resursă, ce vor asigura suportul necesar pentru participarea socială şi acces pe piaţa muncii pentru copiii, tinerii şi adulţii cu dizabilităţi sau aflaţi în risc social din Abrud, Aiud, Blaj, Cugir și Zlatna, în cadrul proiectului cu finanțare europeană „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale”.

Centrele vor face parte dintr-o reţea integrată de servicii sociale, contribuind în mod direct, alături de crearea unor întreprinderi sociale funcţionale,  la îmbunătăţirea semnificativă a oportunităţilor de ocupare adaptate nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilităţi şi a celor vulnerabile.

„Deschiderea centrelor resursă este un pas deosebit de important, făcut în cadrul acestui proiect ce vine în sprijinul persoanelor aflate în nevoie, în județul Alba. Consiliul Județean Alba s-a preocupat intens de realizarea unor servicii sociale de înaltă calitate la costuri competitive, atragerea de fonduri nerambursabile fiind una din prioritățile noastre în domeniul social. Prin astfel de proiecte și prin parteneriatul deosebit existent între Consiliul Județean și Arhiepiscopia de Alba Iulia s-a reușit atingerea acestor standarde, județul Alba fiind de numeroase ori dat exemplu pe țară pentru calitatea serviciilor sociale pe care le oferă cetățenilor săi”, a menționat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Inaugurarea centrelor se va face după următorul program: miercuri, 1 iunie, vor fi deschise centrele de la Aiud, la ora 9.00; Blaj – la ora 11.00 și Cugir – la ora 14.00. Joi, 2 iunie, se vor deschide centrele de la Abrud – ora 10.00 și Zlatna la – ora 12.00. La deschiderea centrelor vor participa reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Alba şi ai partenerilor din proiect, oficialităţi judeţene, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, judeţene şi regionale, specialişti din Regiunea Centru şi, nu în ultimul rând, beneficiarii instituţionali ai proiectului.

Desfăşurat în perioada august 2010 – iulie 2013, proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” este finanţat din Fondul Social European și vizează crearea unui model funcţional integrat de economie socială şi incluziune socială, destinat sprijinirii persoanelor cu dizabilităţi şi a celor vulnerabile.

Dincolo de transferul de cunoştinţe şi de promovarea unor concepte, relativ noi în România, precum „economie socială” şi „întreprindere socială”, proiectul – cu o valoare totală de aproximativ 16,5 milioane de lei, din care circa 15,2 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile – se va materializa în înfiinţarea şi funcţionarea a patru servicii sociale de suport, prin care se va asigura asistenţă pentru acces pe piaţa muncii şi participare socială persoanelor cu risc social; formarea a 127 de furnizori implicaţi în sistemul serviciilor sociale; crearea a minim două întreprinderi sociale la Sebeş şi Alba Iulia şi a unei ferme ecologice la Sâncrai.

Prin implementarea acestui proiect, derulat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare, Centrul de Formare Continuă şi Evaluare Competenţelor în Asistenţă Socială şi  Die Quander –Austria, se are în vedere dezvoltarea de întreprinderi sociale în judeţul Alba, dar şi promovarea acestui model de acţiune la nivelul Regiunilor Nord-Vest , Sud – Muntenia şi Bucureşti – Ilfov.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax