Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cinci inculpați din dosarul „Grupării cămătarilor din Sibiu” rămân în arest preventiv. Ceilalți șapte nu au voie să părăsească țara

Publicat

Curtea de Apel Alba a dispus menţinerea măsurii arestării preventive pentru 5 dintre inculpaţii trimişi în judecată în stare de arest în Dosarul „Gruparea cămătarilor din Sibiu” şi înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura de a nu părăsi ţara pentru ceilalţi 7 inculpaţi arestaţi în acest dosar.

În urma verificării din oficiu a legalităţii şi temeiniciei măsurii arestului preventiv luată faţă de cei 12 inculpaţi trimişi în judecată în stare de arest în Dosarul „Gruparea cămătarilor din Sibiu”, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus, marți, menţinerea măsurii arestării preventive a inculpaţilor Cornea Constantin, Damian Dumitru Daniel, Iliuţ Bucur Daniel, Jucan Bogdan Florin, Tanciu Ioan și înlocuirea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpaţii Cornea Mihai, Şandru Nicolae, Duşe Sorin, Haiduc Cătălin, Rujan Cosmin, Filimon Flaviu şi Mărginean Răzvan cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara şi punerea lor în libertate dacă nu sunt arestaţi în alte cauze.

Pe durata măsurii obligării de a nu părăsi ţara inculpaţii vor respecta următoarele obligaţii: să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat, să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme, să nu se apropie de de membri familiilor acestora, de ceilalţi inculpaţi, martori, experţi şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect. Cu privire la notarul Mărginean Răzvan Emilian Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit pe durata măsurii de a nu părăsi ţara şi interdicţia de a exercită profesia, meseria sau de a desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta.

Instanţa atrage atenţia inculpaţilor că în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurilor sau obligaţiilor menţionate mai sus, se poate lua faţă de ei măsura arestării preventive.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, a fost atacată cu recurs de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba iar până la judecarea recursului toţi cei 12 inculpaţi vor rămâne în stare de arest.

Competenţa de soluţionare a recursului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În 13.11.2012, Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă pentru 29 de zile a 7 inculpaţi (printre care şi un notar din Sibiu), acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie şi spălare de bani.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia a rămas definitivă prin respingerea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a recursului declarat de inculpaţi iar măsura arestării preventive a fost prelungită succesiv pe parcursul urmăririi penale.

În data de 06.03.2013 Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă pentru 29 de zile cu privire la încă 5 inculpaţi cercetaţi în legătură cu aceleaşi fapte.

Joi, 25.04.2013, prin Rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au fost trimişi în judecată la Curtea de Apel Alba Iulia 14 inculpaţi dintre care 12 în stare de arest preventiv în dosarul cunoscut opiniei publice ca „dosarul Gruparea Cămătarilor din Sibiu”.

Inculpaţii sunt acuzaţi în principal de săvârşirea infracţiunilor de constituire, sprijinire sau aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, fals intelectual, cămătărie şi spălare de bani.

Primul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru data de 23 mai 2013.

„Membrii grupării identificau persoanele care doreau să împrumute diferite sume de bani. Ulterior încheiau contracte notariale cu complicitatea unor notari publici care susţineau activitatea membrilor grupării. În contractele de vânzare cumpărare pentru locuinţe sau terenuri erau trecute sume nereale, respectiv sumele împrumutate plus dobânzile pe care le percepeau. De la sume de 3.000 – 4.000 de euro se ajungea ca părţile vătămate să fie obligate să plătească sume de 100.000 de euro sau chiar mai mari”, a adeclarat comisarul şef Traian Berbeceanu, comandantul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, la momentul primelor arestări.

Procurorii şi poliţiştii au identificat mai multre părţi vătămate, pe care inculpaţii le-au împrumutat cu sume de bani în valută, pentru care au solicitat şi încasat dobânzi săptămânale sau lunare de 10-50%. Pentru a-şi asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării au obligat părţile vătămate să constituie garanţii imobiliare. Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al notarului Răzvan Mărginean, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării şi cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferenţial obţinerea certificatelor de carte funciară.

Notarul public primea comisioane substanţiale, în schimbul sprijinului acordat membrilor grupării la înselarea părţilor vătămate, cu ocazia semnării contractelor de împrumut. Ulterior, inculpaţii exercitau violenţe asupra victimelor, le şantajau şi le ameninţau, pentru a le determina să plătească sumele de bani şi dobânzile fixate discretionar. După semnarea contractelor de împrumut membrii grupării îşi ameninţau şi îşi băteau victimele, pentru a le determina să plătească sumele şi dobânzile din contractele de împrumut. Una dintre victime a fost chiar tăiată la picior cu un cuţit. Mulţi dintre păgubiţi şi-au pierdut locuinţele sau terenurile cu care au garantat în contractele de împrumut.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Comisarul Berbeceanu: Povestea polițistului incomod care a pus pe jar grupările infracționale din Alba, Hunedoara și Sibiu | Alba24

  2. Pingback: Comisarul Berbeceanu: Povestea polițistului incomod care a pus pe jar grupările infracționale din Alba, Hunedoara și Sibiu | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax