Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cinci probe la Evaluare Națională. Alternativa propusă de profesori, pentru examenul de admitere la liceu

Publicat

sala clasa liceu examen

Profesorii propun cinci probe la examenul de Evaluare Națională, ca alternativă la admiterea separată la liceu, inclusă în proiectul Legii învățământului preuniversitar.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au transmis amendamente la minister, referitoare la modificarea legislației, potrivit edupedu.ro.

În varianta actuală, în proiectul Legii învățământului preuniversitar este prevăzută posibilitatea de organizare a examenului de admitere la liceu pentru cel mult 60% din locuri. Noile reguli ar urma să fie aplicate pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024, dacă legea este adoptată până când începe anul școlar.

Propunerea sindicatelor din educație

Reprezentanții profesorilor din sindicate propun ca examenul de Evaluare Națională să aibă cinci probe. Acestea ar putea fi pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul școlar 2024-2025.

Vezi EVALUARE NAȚIONALĂ 2023: Modele de subiecte la Română și Matematică, pentru elevii de clasa a VIII-a, publicate de minister

Este vorba despre:

  • Matematică și informatică (algoritmică)
  • Română
  • Științe (fizică, chimie, biologie)
  • Umanistice (istorie, geografie) inclusiv limbi străine
  • Limba maternă

Potrivit sindicatelor, această variantă este „mai ușor de pus în practică decât concursul, care evită arbitrariul, verifică tot ceea ce știe elevul, nu doar matematică și română, și lasă și liceul să-și spună cuvântul.

Profesorii susțin că astfel elevii vor fi încurajați să învețe la toate materiile și se ia în considerare tot ce se predă.

Procedură pentru licee

În propunerea sindicatelor din Educație se precizează că fiecare liceu ar trebui să stabilească, cu un an înainte, coeficienții pentru fiecare probă de examen.

Aceștia sunt stabiliți pentru fiecare filieră.

”Suma celor 4/5 coeficienți trebuie să fie 10, niciun coeficient nu poate fi 0. Calculatorul face, ținând cont de coeficienți, media ponderată pentru fiecare liceu/filieră ales/aleasă de elev”, potrivit sursei citate.

Elevii vor fi repartizați de calculator în funcție de opțiuni şi medie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax