Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cinci sortimente de apă cu microbi, retrase din magazine. Cu cât erau depășite valorile admise și lista mărcilor cu probleme

Publicat

apa imbuteliata sticla Cinci sortimente de apă plată, care ar fi periculoasă pentru consum, au fost descoperite de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului în urma unor controale. Rezultatele analizelor au arătat depăşiri, de până la 200 de ori, a cantităţii de germeni în apa ambalată. Inspectorii ANPC au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 50.000 de lei și au retras peste 200 de litri de apă îmbuteliată. 

Analizele de laborator au scos la iveală probleme la apa îmbuteliată în recipiente de 2 litri sub mărcile Winny, Aro şi Izvorul Zânelor şi la cea în bidoane de 6 litri Calipso şi de 5 litri Aqua Quinn. Unele dintre sortimente au fost comercializate și în județul Alba.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a transmis sâmbătă, într-un comunicat, faptul că în perioada 4-9 martie au fost prelevate 17 eșantioane din sortimente de apă de masă și de izvor din rețeaua comercială a unor lanțuri de hypermarketuri și supermarketuri din București, dintre care în urma analizelor de laborator, 5 au fost depistate neconforme.

Potrivit ANPC, din analizele efectuate au rezultat următoarele neconformități:

– Sortimentul Winny – apă izvor plată, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri nu corespundea microbiologic, valoarea obținută era de 1.000, față de limita prevăzută de 100 (la parametrul NTGufc/cm3, la 22grC)

– Sortimentul  Apă de masă necarbogazoasă Aro, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri nu corespundea microbiologic, valoarea obținută era de 20.000, față de limita prevăzută de 100 (la parametrul NTGufc/cm3, la 22grC)

– Sortimentul Apă de izvor Calipso, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6 litri nu corespundea microbiologic, valoarea obținută era de 14.700, față de limita prevăzută de 100 (la parametrul NTGufc/cm3, la 22grC)

– Sortimentul Apă de izvor plată Izvorul Zanelor, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri nu corespundea microbiologic, valoarea obținută era de 2.820, față de limita prevăzută de 100 (la parametrul NTGufc/cm3, la 22grC)

– Sortimentul Apă de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5 litri nu corespundea microbiologic, valoarea obținută era de 2.000, față de limita prevăzută de 100 (la parametrul NTGufc/cm3, la 22grC)

În urma abaterilor constatate s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 50.000 lei și au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman a produselor Apă de Izvor Calipso și Apă de Izvor Plată Izvorul Zanelor în cantitate totală de 244 l. Celelalte două sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului. Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producător în județul Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele județene de protecție a consumatorilor.

Reprezentanții ANPC au precizat că în data de 15 martie au fost efectuate alte 11 prelevări de probe. Eșantioanele au fost transmise la un laborator din București pentru a fi analizate din punct de vedere microbiologic și al conținutului de nitriți.

Comisarii ANPC vor continua prelevările de probe și le vor trimite spre analiză la laborator.

sursa: anpc.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax