Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cine a fost Doina Lie, sculptoriță din Sebeș cu expoziții în mai multe țări din Europa. De la constrângeri comuniste, la artă

Publicat

În galeria personalităților cu care Sebeșul se prezintă demn în ochii lumii, se dăltuiește un chip feminin prețuit de lumea artelor și nedrept estompat odată cu trecerea anilor.

Numele i-l zăresc zilnic elevii care frecventează gimnaziul din vechea Piața Mică a orașului pe soclul care susține bustul poetului Mihai Eminescu.

Este unul dintre cele mai valoroase monumente de for public din Sebeș și prima lucrare de acest tip a sculptoriței în orașul natal (1960). A lăsat o piatră de temelie, pentru un simbol suprem al culturii noastre, un loc în care să ne reunim în gerul iernii și să cântăm de „floare albastră”. O doamnă a Sebeșului cu nume de Doină…
„Am atâta nostalgie pentru o rază de soare” …

Cine a fost Doina Lie

Doina Lie s-a născut la Sebeș, în anul 1929, în prima zi de iunie. A absolvit Liceul Pedagogic „Pia Brătianu” din București. Fiică de preot greco-catolic, s-a confruntat cu constrângerile politice ale regimului comunist, fiindu-i refuzată înscrierea la facultatea de arte plastice.

A lucrat vreme de trei ani ca educatoare, iar în cele din urmă i s-a permis înscrierea la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, pe care l-a absolvit în anul 1956, sub îndrumarea profesorului Constantin Baraschi.

doina lie

Artista a avut numeroase expoziții, de grup și personale, dintre care amintim: în anul 1975, la Galeria Orizont din București și Galeria Haus im Park, Emmerich din Germania, în anul 1991, la Fundația Dinu Lipatti din Geneva (Elveția) și în anul 1992, la Deutsche Bank (Kleve) în Germania.

Decorată cu ordinul cultural în 2004

În anul 2004, Doinei Lie i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural de președinția României, iar în 2007 a devenit cetățean de onoare al municipiului Sebeș. Marea sa trecere s-a săvârșit în anul 2012, la vârsta de 83 de ani, monumentul său funerar aflându-se în Sebeșul natal.

Arta sa monumentală se regăsește în mai multe orașe din România și invită parcă la un periplu: Sebeș, Alba Iulia, Baia de Arieș, Bistrița, Vrancea, Bârlad, Galați, Constanța, Curtea de Argeș, Craiova, Giurgiu și București.

Mai multe muzee din România dețin în colecțiile lor lucrările Doinei Lie, iar galerii de prestigiu din mai multe țări europene i-au găzduit expoziții personale.

Colecționarii privați din întreaga lume îi prețuiesc operele și le achiziționează. Privindu-i lucrările, resimțim forța feminină învingătoare.

Recunoscători pentru două monumente de for public care îmbogățesc Sebeșul zilelor noastre, omagiem memoria și contribuția artistei plastice Doina Lie la viața culturală a propriei urbe cu ecouri puternice și inconfundabile în arta europeană.

Fiica sculptoriței, Maria Lie-Steiner, un artist plastic modern și vizionar, curator al expoziției DOINA LIE, care poate fi vizitată până în luna august, fiind găzduită de Primăria Municipiului Sebeș, ne oferă șansa de a (re)descoperi o personalitate fascinantă și un creator prolific, mai ales prin opera mai puțin cunoscută de publicul local, cu puternice inflexiuni ale femininului impregnat de seva vieții, umanitatea în cea mai armonioasă și mai surprinzătoare formă a sa.

Lucrările „Mihai Eminescu” și „Unire” trasează un ax în arhitectura locală, situându-se într-o companie aleasă, alături de sculpturile lui Romulus Ladea, dăruite Sebeșului și Lancrămului, pentru numele lui Lucian Blaga.

Sculptorii, asemeni lui Brâncuși, au făcut „piatra să cânte”. Doamnei, care s-a născut într-o zi de 1 iunie, să căutăm a-i afla Doinele dăltuite… Să nu o uităm pe DOINA LIE!

(Nadia-Diana Arsin, directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș)

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax