Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cine a fost Ioan Botezătorul, ultimul proroc al Vechiului Testament. Figură majoră a mai multor religii

Publicat

sfantul Ioan

După Bobotează, în ziua de 7 ianuarie se sărbătoreşte Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan este considerat cel mai important proroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament și una dintre personalitățile majore ale mai multor religii inspirate de Vechiul Testament. 

Ioan Botezătorul (sfârșitul secolului I î.Hr. – c. 30 d.Hr.) a fost un predicator itinerant evreu la începutul secolului I d.Hr.

Mai este cunoscut drept Ioan Înaintemergătorul în creștinismul răsăritean, Ioan Scufundătorul în unele tradiții baptiste și profetul Ioan (Yaḥyā) în Islam. Ortodocșii îl numesc Ioan Botezătorul.

Citește și: SFÂNTUL IOAN 2021: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana

Ioan Botezătorul este menționat de istoricul evreu roman Iosif și venerat ca o figură religioasă majoră  în creștinism, islam, credința Baháʼí și maneism. El este numit profet de toate aceste credințe și este onorat ca sfânt în multe tradiții creștine.

Potrivit Noului Testament, Ioan a anticipat o figură mesianică mai mare decât el, iar Evangheliile îl descriu pe Ioan drept precursorul sau înaintașul lui Isus, de vreme ce Ioan anunță venirea lui Isus și pregătește oamenii pentru slujirea lui Isus.

Isus însuși îl identifică pe Ioan drept „Ilie care urmează să vină”, care este o referință directă la o profeție confirmată de îngerul care a anunțat nașterea lui Ioan, tatălui său Zaharia.

Potrivit Noului Testament, Ioan Botezătorul și Iisus din Nazaret erau rude.

Citește și Sfântul Ioan Botezătorul. MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI pentru aproape 2.000.000 de români care își serbează onomastica

Unii cercetători susțin că Ioan aparținea esenienilor, o sectă iudaică semi-ascetică care se aștepta la un mesia și care practica botezul ritual.

De altfel, Ioan a folosit botezul ca simbol central al mișcării sale premesianice.

Ioan l-a botezat pe Isus și mai multe relatări raportează că unii dintre primii adepți ai lui Isus fuseseră anterior adepți ai lui Ioan.

Conform Noului Testament, Ioan a fost condamnat la moarte și ulterior decapitat de Irod Antipas cândva în jurul anului 30 d.Hr., după ce Ioan l-a mustrat pentru că a divorțat de soția sa, Phasaelis, apoi s-a căsătorit ilegal cu Irodiada, soția fratelui său Irod Filip I.

Ioan este ultimul proroc al Vechiului Testament şi este menţionat în cărţile sfinte ca fiind cel care a avut rolul de a pregăti oamenii pentru primirea Fiului lui Dumnezeu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax