Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cine poate beneficia de pensie de invaliditate și care sunt cele 3 condiții. Cum se plătește pensia, dacă ați muncit în țările UE

Publicat

Casa Națională de Pensii a transmis condițiile în care angajații pot beneficia de pensie de invalididate. 

În principiu este vorba despre persoanele asigurate care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. 

Acestea sunt cele care pot beneficia de pensie de invaliditate, la cerere.

Practic, este vorba despre 3 condiții cumulative:

  • persoana care solicită trebuie să fi fost asigurată
  • pierderea totală sau la jumătate a capacității de muncă
  • situația este generată de o boală profesională sau accident de muncă

Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate ca urmare a unui accident de muncă/boală profesională se realizează în conformitate cu procedura stabilită de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Situația în UE. Calcului pensiilor de invaliditate

În Uniunea Europeană, metoda de calculare a pensiilor de invaliditate diferă de la o ţară la alta. În situaţii transfrontaliere, există două metode principale de calcul.

Unele state membre aplică o metodă bazată pe risc (legislaţia de tip A).

În acest caz, valoarea pensiei de invaliditate este independentă de durata perioadelor de asigurare, cu condiţia să fiţi asigurat în momentul în care deveniţi invalid.

Această metodă de calcul se aplică numai la sistemele care figurează în anexa VI la Regulamentul 883/2004, şi anume cele din Republica Cehă, Estonia, Irlanda, Grecia, Croația, Letonia, Ungaria, Slovacia, Finlanda şi Suedia.

Toate celelalte state membre aplică o metodă pro-rata (legislaţia de tip B).

În baza acestui sistem, pensiile de invaliditate sunt calculate în funcţie de durata perioadei de asigurare din fiecare ţară: cu cât perioada de asigurare este mai mare, cu atât va fi şi prestaţia mai substanţială.

Chiar dacă nu eraţi asigurat în momentul în care aţi devenit invalid, tot aveţi dreptul la o pensie de invaliditate.

Cine vă plătește pensia

Dacă aţi fost asigurat în mai multe ţări înainte de a deveni invalid, există mai multe situaţii posibile:

  • dacă aţi fost asigurat în baza legisaţiei de tip B, veţi obţine o pensie separată de la fiecare ţară, corespunzătoare perioadei în care aţi fost asigurat în sistemul de securitate socială
  • dacă aţi fost asigurat în sisteme care aplică numai legislaţia de tip A şi care figurează în lista din anexa VI la Regulamentul 883/2004, veţi primi pensia din partea ţării în care aţi devenit invalid
  • dacă aţi fost asigurat în sisteme care aplică ambele legislaţii, veţi primi o pensie a cărei valoare este constituită din calculul pro rata pentru fiecare dintre aceste ţări.

Foto: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax