Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cine poate da aviz consultativ în ALBA agricultorilor care vor atestat de producător. LISTA asociaţiilor din judeţ

Publicat

piata legume, centru alba iulia Producătorii agricoli persoane fizice care doresc să își vândă produsele obținute în gospodăria proprie trebuie să elibereze cumpărătorilor unele documente asimilabile unor chitanțe. Aceștia sunt obligați să dețină și un atestat de producător, care înlocuieşte certificatul de producător. Cei care nu vor respecta aceste reguli riscă amenzi de până la 22.500 lei.

Pentru obţinerea atestatului de producător, este nevoie şi de avizul consultativ, după caz, de la asociaţiile judeţene de producători. În judeţul Alba, sunt 13 asociaţii de producători care pot da un asemenea aviz. Acestea sunt:

Uniunea Judeţeană a Producătorilor Agricoli – federaţie formată din Asociația roducătorilor de Semințe și Material Săditor, Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice, Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Alba, Asociația Crescătorilor de Bovine din județul Alba, Asociația Crescătorilor de Porcine Filială Județeană Alba, Asociația Crescătorilor de Ovine Alba, Asociația Vitis Transilvania Jidvei.

Asociaţia Crescatorilor de Bovine

Asociaţia Crescătorilor de Ovine alba

Asociaţia Crescătorilor de Suine Alba

Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr

Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice

Asociaţia Ţara Vinului

Asociaţia Cultivatorilor de Plante Oleaginoase

Asociatia Cultivatorilor de Legume

Asociaţia Crescătorilor de Albine

Asociaţia Amicii Rozelor

Pomicola Boz

ACT Arieşul.

Vezi integral Lista_asociatii_judetene_de_producatori cu date de contact.

Producătorii agricoli persoane fizice care vor să comercializeze produse agricole vor trebui, mai întâi, să obțină atestatul de producător, în locul certificatului de producător. Reprezintă documentul eliberat persoanei fizice care desfășoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia, și care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică. Acest document cuprinde numele și prenumele producătorului agricol, precum și denumirea produselor și suprafata de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în registrul agricol organizat de autoritățile administrației publice locale pe a căror rază se află terenul/ferma/gospodăria.

Atestatul de producător este valabil un an calendaristic de la data emiterii și este vizat semestrial, prin aplicarea ștampilei și a semnăturii primarului comunei, orașului, municipiului, după caz.

Documentul se eliberează, la cerere, persoanelor fizice, după ce autoritățile verifică, atât pe baza datelor din registrul agricol, cât și pe baza celor din teren, dacă există suprafețele de teren, respectiv efectivele de animale pentru care se solicită eliberarea atestatului de producător.

Dupa aceea, primarul eliberează atestatul de producător în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/ patronale/ sindicale din agricultură, după caz, constituite potrivit legii și organizate la nivel local și județean.

Certificatele emise în temeiul HG nr. 661/2001 pot fi utilizate până la expirarea perioadei de valabilitate a vizei aplicate pe acestea, dar nu mai târziu de 180 de zile de la data intrării în vigoare a Legii nr. 145/2014, adică până la data de 1 mai 2015.

Agricultorii persoane fizice care au atestat de producător vor putea să vândă produsele obținute în ferma /gospodăria proprie fie în piață, fie altor comercianți, însă vor trebui să aibă și un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Acest carnet de comercializare este documentul utilizat de persoana fizică care deține atestat de producător, precum și de soțul/soția, rudele/afinii de gradul I, după caz, pentru exercitarea actului de comerț cu ridicata sau comerț cu amanuntul a produselor agricole obținute în ferma/ gospodăria proprie.

Vânzarea produselor cumpărate de la terțe persoane în baza carnetului de comercializare este interzisă. Carnetul de comercializare se va utiliza exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum și pentru produse apicole.

La fel ca atestatul de producător, și carnetul de comercializare se va elibera la cerere de către primarul pe a cărui rază de competență se află terenul/ferma/gospodăria în care se obțin produsele estimate a fi destinate comercializării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, dar după verificarea existenței atestatului de producător, precum și după verificarea faptică în teren a existenței produsului/produselor supuse comercializarii, se mentionează în noile reglementări.

Prima filă din acest carnet va conține date privind identitatea producătorului agricol ca titular și, după caz, a soțului/soției, rudelor/afinilor de gradul I. De asemenea, vor fi incluse și informații privind suprafețele cultivate și structurile corespunzătoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, viță-de-vie pentru struguri de vin/struguri de masă, alte culturi, respectiv pe specii de animale, care să reflecte producțiile estimate a fi destinate comercializării. Aceasta filă va fi semnată de primar și va rămâne nedetașabilă.

Carnetul de comercializare a produselor va funcționa practic precum un chitanțier. Concret, atunci când vor vinde produse, în orice cantitate și structură sortimentală, indiferent de calitatea cumpărătorului, respectiv persoana fizică sau persoana juridică, agricultorii vor utiliza filele din acest carnet, după cum urmează:

– primul exemplar se înmânează cumpărătorului;

– al doilea exemplar se pastrează de vânzător;

– al treilea exemplar se păstrează la carnet

Totuși, excepție de la aceste prevederi o reprezintă situația în care vânzarea se va desfășura în piețe agroalimentare, târguri și piețe ambulante. În aceste situații, producătorii agricoli vor fi obligați să înscrie, la sfârșitul fiecărei zile, într-o filă corespunzătoare, produsele agricole și cantitățile totale vândute în ziua respectivă.

Totodată, carnetele utilizate care vor conține al treilea exemplar al filelor se vor restitui primăriilor emitente, în termen de 15 zile lucrătoare de la data utilizării ultimei file a acestora.

Cei care vor utiliza carnetul de comercializare fără să respecte regimul de utilizare al filelor, ar putea fi sanctionați cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei.

De asemenea, producătorii agricoli care vor transporta produse agricole de la locul de deținere la locul de comercializare, dar nu vor respecta obligația de a deține o filă completată corespunzător cantităților și structurii sortimentelor transportate, ar putea primi o amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei.

În plus, dacă nu vor afișa eticheta de produs, comercianții vor fi pasibili de o amendă care va fi cuprinsă între 100 lei și 300 lei.

Amenzile cresc considerabil în cazul în care producătorii comercializează produse, însă nu au un atestat de producător valabil și un carnet de comercializare a produselor. În această situație amenzile sunt între 15.000 lei și 22.500 lei.

Mai mult decât atât, dacă producătorii vor vinde, în baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din producția proprie, atunci fapta constitutie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax