Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cine vor fi „JUPÂNII” REGIUNII ? Ce câștigă județul Alba din jocul politic pentru alegerea Guvernatorului și a Consiliului Regional

Publicat

După ce premierul Victor Ponta a anunțat care va fi structura regională a României și cum vor fi aleși guvernatorii și Consiliile Regionale, partidele politice au început să-şi calculeze şansele pentru controlul regional. Varianta cea mai vehiculată pentru alegerea conducătorilor regionali este prin votul consilierilor județeni.

Alba24 a realizat o simulare bazată pe culoarea politică a consilierilor din cele 6 județe care formează Regiunea Centru, inclusiv Alba. Vom încerca să simulăm intenția la vot, posibilele alianțe politice și ponderea pe care o au în zonă principalii actori politici locali. Astfel, ne vom putea da seama  cine ar putea fi, începând din 2014, JUPÂNII REGIUNII CENTRU și ce va putea obține județul Alba de pe urma jocului politic pentru acapararea puterii la nivel regional.

Din totalul de 191 de consilieri judeţeni pe regiune, 65 sunt membri USL, 53 UDMR, 37 PDL, 11 FDGR, 10 PP-DD, 7 PCM, 7 PPMT, unul de la UNPR şi 1 independent. Pe Regiunea Centru, USL are trei preşedinţi de CJ, UDMR are doi şi PDL unul.

Din punctul de vedere al componenţei Consiliilor judeţene din regiune, USL are 34,03%, UDMR are 27,7%, PDL are 19,37%, FDGR – 5,75%, PP-DD are 5,23%, iar celelalte partide maghiare au câte 3,66%, în timp ce UNPR are doar 0,52%.

Consiliul Judeţean Alba: preşedinte Ion Dumitrel (PDL); 32 consilieri: 15 PDL, 14 USL, 3 PP-DD

Consiliul Judeţean Sibiu: preşedinte Ioan Cindrea (USL); 32 consilieri: 13 USL, 9 FDGR, 7 PDL, 3 PP-DD

Consiliul Judeţean Braşov: preşedinte Aristotel Căncescu (USL); 34 consilieri:17 USL, 11 PDL, 2 PP-DD, 2 UDMR, 2 FDGR.

Consiliul Judeţean Mureş; preşedinte Ciprian Dobre (USL); 33 consilieri: 13 USL, 13 UDMR, 4 PDL, 2 PP-DD, 1 UNPR.

Consiliul Judeţean Harghita: preşedinte Borboly Csaba (UDMR); 30 consilieri: 20 UDMR, 4 Partidul Civic Maghiar, 3 PPMT (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania), 3 USL

Consiliul Judeţean Covasna: preşedinte Tamas Sandor (UDMR); 30 consilieri: 18 UDMR, 5 USL, 4 PPMT, 3 PCM (Partidul Civic Maghiar), un consilier independent.

Surse politice susțin că miza jocului politic pentru alegerea guvernatorului și a celor, probabil, doi viceguvernatori va fi alegerea reședinței de județ care va fi desemnată drept capitală a Regiunii Centru. Desemnarea de către Guvernul USL a viitoarei capitale regionale la Târgu-Mureș va deschide porțile negocierilor dintre USL și UDMR, care vor reuși, astfel, să ocupe toate funcțiile din conducere.

Varianta pe care o speră liderii Uniunii Social-Liberale este configurată astfel: guvernator USL și viceguvernatori UDMR. USL și UDMR vor putea obține în Consiliul Regional o majoritate confortabilă de 61,73%, cu care vor putea lua toate deciziile majore la nivelul regiunii. De ce este posibilă această variantă? UDMR nu se simte bine în opoziție, iar liderii au declarat că sunt dispuși să încheie alianțe cu USL prin care să ajungă la putere. Guvernarea regiunii le-ar da o gură de oxigen și i-ar mai scoate din conul de umbră unde au fost aruncați după refuzul de a fi primiți în Guvernul Ponta.

O alianță a UDMR cu PDL nu ar fi suficientă pentru a obține 50+1 % în Consiliul Regional. Cele două formațiuni politice vor trebui să găsească un alt aliat pentru a-şi putea impune deciziile la nivelul Regiunii Centru. PP-DD, deși are înțelegeri cu PDL, va avea pretenții la un viceguvernator, dar va avea rețineri să facă alianță cu UDMR. Totuși, în această variantă, UDMR are șansele să obţină cel mai posibil funcția de guvernator, iar PDL și PP-DD – cele de viceguvernator și o influență în Consiliul Regional destul de fragilă, de 52,2%.

O situație asemănătoare ar fi și în cazul unei alianțe PDL – UDMR – FDGR (Frontul Democrat al Germanilor din România, condus de primarul Sibiului, Klaus Johannis). Johannis nu va ceda ușor procentele, chiar dacă va accepta un guvernator UDMR, va cere un post de viceguvernator pentru FDGR.

Județul Alba nu are nimic de câștigat din toate aceste combinații. Nu va putea avea pretenții la funcții de conducere în niciuna dintre cele trei variante, ci va intra doar la masa pretențiilor comune alături de celelalte județe mici din regiune. Probabil că, la cât de repede se va declanșa operațiunea de regionalizare, nici măcar nu ne vom da seama cât de mici suntem într-un joc politic cu o miză extrem de mare, care vizează dezvoltarea orașelor, investiții, locuri de muncă, forță economică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Melvin

    sâmbătă, 19.01.2013 at 20:03

    Judetul Alba are cel mai mult de castigat, pentru ca va scapa de clica aia de analfabeti in frunte cu Dumitrel.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax