Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ciobani din Alba, condamnați pentru corupție. Unul a obținut fonduri UE cu berbeci din rasa Țurcană care existau doar în acte

Publicat

Doi ciobani din Alba au fost condamnați pentru infracțiuni de corupție, după ce unul dintre ei a obținut fonduri europene pentru creșterea oilor, pe baza unor documente falsificate. 

Unul dintre ei este din Ocna Mureș, iar altul din Șugag. 

Mai exact, pe baza unor documente primite de la primul inculpat, cel de al doilea a reușit să acceseze fonduri europene de 41.510,27 lei. Pe baza documentelor a spus că deține berbeci din rasa pură Țurcană, dar în realitate nu avea asemenea animale în gospodărie. 

Faptele s-au întâmplat în cursul anilor 2018 – 2019, iar o condamnare a venit din partea Tribunalului Alba în data de 6 iunie 2023. Dosarul a fost întocmit de DNA Alba Iulia.

Motivarea instanței a devenit publică fiind accesibilă pe portalul rejust.ro.

În linii mari, unul dintre cei doi ciobani, ”în data de 30.08.2019, a depus la la APIA-CL Alba o adeverinţa falsificată din care rezulta nereal că deţine în exploataţia sa de ovine şi berbecii de rasă pură Ţurcană având numărul matricole menţionate în certificatele de origine falsificate primite în anul 2018 de la cel de al doilea inculpat.

În acest fel  a reuşind astfel să stabilească, în mod nereal, că respectă condiţia de eligibilitate  privind respectarea raportului de sexe de minimum un berbec înscris în Registrul genealogic la un număr de 35 de femele ovine înscrise în Registrul genealogic al aceleiași rase.

S-a arătat că acest fapt a făcut posibil ca, în anul 2019, inculpatul să obţină, pe nedrept, fonduri europene în valoare totală de 41.510,27 lei.

În sarcina aceluiaşi inculpat s-a mai reţinut că în anul 2019, a prezentat 10 (zece) certificate de origine falsificate, aparent emise în anul 2017  şi formularul de mişcare falsificat, primite de la inculpatul determinându-l astfel pe reprezentantul societăţii de amelioraresă elibereze adeverinţa c pe care inculpatul a folosit-o ulterior la dosarul cererii unice de plată-campania 2019, în dovedirea condiţiei de eligibilitate

S-a menţionat că în cuprinsul acestui înscris, cu prilejul întocmirii, reprezentantul societăţii de ameliorare  fără vinovăţie, că inculpatul  deţine în exploataţia sa de ovine un număr de 15 berbeci de rasă pură Ţurcană, inclusiv berbecii de rasă pură Ţurcană”, se arată în documentul citat.

Al doilea crescător de ovine s-a făcut vinovat ”că în perioada 31.08.2018-30.10.2018, după ce a înregistrat ovinele masculi cu numerele matricole în exploataţia sa de ovine, a oferit aceste numere matricole şi data naşterii ovinelor masculi aferente acestora către o persoană de sex masculin, rămasă neidentificată, în vederea falsificării certificatelor de origine.

De asemenea, s-a mai reţinut în sarcina inculpatului faptul că la scurt timp după falsificarea celor 10 (zece) certificate de origine le-a vândut inculpatului.

Pentru perfectarea tranzacţiei, în data de 30.10.2018 a solicitat medicului veterinar de liberă practică împuternicit să întocmească formularul de mişcare  în care să ateste transferul fictiv al celor 10 ovine masculi indicate în certificatele de origine falsificate, din exploataţia de ovine a inculpatului  în exploataţia de ovine a inculpatului (primul cioban)”, se mai arată în motivarea instanței.

Drept urmare pentru primul crescător de ovine, din Ocna Mureș, cel care a obținut fondurile UE pe baza documentelor false, a fost condamnat la  2 ani 5 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare.

Cel de al doilea a fost condamnat la 2 ani 8 luni închisoare cu suspendare, pentru complicitate.

De asemenea, magistrații au obligat pe inculpaţi în solidar, la plata sumei de 41510,27 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate de la data efectuării fiecărei plăţi şi până la data recuperării prejudiciului, cu titlu de daune materiale.

Momentan decizia magistraților Tribunalului Alba nu este definitivă și poate fi atacată în apel, la instanța superioară.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dan Balan

    vineri, 09.06.2023 at 10:49

    Ciobanul și dracul.. Mărgineni ..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax