Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ciobanii de pe Valea Sebeșului au început omologarea țurcanei oacheșe de Loman, o rasă de oi din județul Alba

Publicat

Crescătorii de ovine de pe Valea Sebeșului, din zona Loman și Săsciori, vor să omologheze o nouă rasă de oaie țurcană: varietatea oacheșă și bălă de Loman. Demersurile au început deja și toată operațiunea, destul de complicată, ar putea dura minim un an și jumătate. Este vorba despre izolarea reproductivă și calculul unor parametri genetici, după care rasa de Alba se va putea extinde în toată țara ca varietate de sine stătătoare.

”Au început demersurile și este în curs de omologare. Este o perioadă lungă până demonstrăm că avem oile astea și probabil că într-un an jumate sau doi o să avem o să avem o nouă rasă omologată la nivel național. O vorbă din Ardeal de la noi spune că un lucru început este pe jumătate făcut” a declarat medicul veterinar Nicolae Dan, președintele Coperativei Miorița Oacheșe din Săsciori.

Ciobanii de pe crestele munților Sebeșului sunt în competiție pentru omologarea acestei rase cu cei din zona Bistriței, dar se pare că până și directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, le dă dreptate celor din Alba.

”Este în procedură de omologare pentru că în primul rând noi trebuie să izolăm reproductiv… asta înseamnă că o rupem din rasa, sau supra-rasa, cum îi spunem noi, țurcană, ea fiind o varietate care este specifică zonei județului Alba. Ea apare și în alte zone din țară dar punctul ei de plecare, leagănul ei de formare este în zona județului Alba, respectiv zona Loman-Săsciori. După o perioadă de timp în care se vor calcula parametri genetici, în care aflăm distanțele genetice dintre o varietate și alta, atuncea putem proceda la omologare acestei varietăți și să o declarăm rasă de sine stătătoare! Apoi va merge mai departe în reproducție închisă în cadrul registrului genealogic și se va extinde așa cum își doresc producătorii” a spus directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, Iacob Lelior.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax