Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cireșele româneşti de primăvară, la jumătate de preț față de anul trecut. Le găsim pe tarabe după 15 mai

Publicat

cirese pomi cires

Vești bune pentru cei care preferă cireșele autohtone. Anul 2018 este unul bun din punct de vedere al producției, iar fructele își vor face apariția pe tarabele piețelor după 15 mai, cu prețuri în jurul de 10 lei pe kilogram.

Anul acesta, România se poate lăuda cu o producție bună de cireșe, având posibilitatea de a trimite şi la export. Investițiile din ultimii ani au permis creșterea suprafeței cultivate și a depozitelor, astfel încât consumul va putea fi asigurat integral din producție autohtonă. Acest lucru va permite, de asemenea, menținerea unor prețuri decente, în jurul a 10 lei pe kilogram.

„O să satisfacem nevoile consumatorilor și cantitativ, dar și calitativ și pentru o perioadă lungă de timp. Producția de cireșe de anul acesta este bună și deja după 15 mai vor apărea pe piață. Nu sunt soiuri deosebite, cu aport mare de zahăr, dar este important de știut că în ultima perioadă au crescut suprafețele cultivate și au intrat pe rod plantații tinere cu produse de calitate, soiuri cu peste 26 mm diametru.

Numai anul acesta s-au depus 656 de proiecte de înființare a unor livezi din care au fost selecționate 332, în valoare de 150 de milioane de euro. Banii europeni s-au terminat, dar am solicitat o suplimentare pentru încă o sesiune în valoare de 100-120 de milioane de euro. Investiția într-un hectar de cireșe, cu tot cu plasă antigrindină, costă aproximativ 35-40.000 de euro”, a declarat Aurel Tănase, președintele Organizaţiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare (OIPA).

Producătorii susțin că prețul mediu de livrare către lanțurile de magazine este în jur 2,5 euro pe kilogram, dar, în funcție de calitate, este posibil să se găsească și la 7-8 lei kilogramul. Anul trecut, cireșele de mai se vindeau cu aproximativ 20 de lei kilogramul din cauza producției slabe. Anul acesta însă, costul de producție a crescut urmare a dublării costului cu forța de muncă, spun producătorii.

sursă: economica.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax