Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CJ Alba actualizează Planul de Amenajare a Teritoriului Județean. Ce reprezintă documentul și care sunt beneficiile anticipate

Publicat

Consiliul Județean Alba vrea să actualizeze Planul de Amenajare a Teritoriului Județean Alba. În acest sens a fost lansată o licitație pentru servicii de elaborare a documentației, valoarea contractului fiind estimată la 1,2 milioane de lei. 

Consiliul Județean Alba a lansat în 7 iulie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de elaborare a documentației „Actualizare în format GIS a Planului de Amenajare a Teritoriului Județean Alba”.

Valoarea totală este estimată la 1.200.000 de lei, fără TVA.

Planul de Amenajare a Teritoriului Județean (PATJ) Alba este o documentație cu caracter director, ce are ca scop transpunerea spațială a programului de dezvoltare economică și socială, culturală și instituțională a județului. Practic, PATJ Alba asigură elementele definitorii pentru propunerile de dezvoltare spațială a unităților administrativ-teritoriale situate în limitele județului, precum și un cadru global și unitar privind posibilitățile de dezvoltare a teritoriului județean Alba în context regional și național.

Potrivit caietului de sarcini, actualizarea presupune ca pe baza unor analize socio-economice să se elaboreze un document complex și modern, realizat de o echipă multidisciplinară, întocmit în urma unui proces participativ de planificare strategică, cu consultarea și implicarea tuturor factorilor locali din comunitate.

Scopul actualizării Planului de Amenajare a Teritoriului Județean (PATJ) Alba este de a face o corelare între prevederile actelor normative adoptate ulterior adoptării acestuia, noile documente europene în domeniu, prevederile actelor secțiunilor Planului de Amenajare a Teritoriului Național (PATN), programele de guvernare sectoriale, Master Planul General de Transport a României, Strategia de dezvoltare a județului Alba pentru perioada 2021 – 2027, strategiile sectoriale aprobate de Consiliul Județean Alba, alte proiecte implementate sau în curs de implementare (spre exemplu, Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Alba, domeniile schiabile din Munții Șureanu, etc.).

Scopul de bază al actualizării PATJ Alba îl constituie armonizarea la nivelul întregului teritoriu județean a politicilor economice, sociale, ecologice și culturale, stabilite la nivel național și local pentru asigurarea echilibrului în dezvoltarea diferitelor zone ale județului, urmărindu-se creșterea coeziunii și eficienței relațiilor economice și sociale dintre acestea.

Beneficiile anticipate se referă la aspecte precum:

  • îmbunătățirea calității vieții în comunitate, spre exemplu serviciile sociale și infrastructura
  • îmbunătățirea accesibilității în județ
  • dezvoltarea turismului
  • stimularea mediului de afaceri
  • modernizarea drumurilor județene și comunale
  • îmbunătățirea condițiilor pentru desfășurarea activităților Consiliului Județean Alba cu privire la:
    • avizarea/aprobarea documentațiilor de amenajarea teritoriului și de urbanism
    • emiterea avizului de oportunitate și a avizului arhitectului-șef
    • emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire
    • emiterea avizelor la certificatele de urbanism și a avizelor la autorizațiile de construire, solicitate de către UAT-urile care nu îndeplinesc condițiile legale de emitere a acestora
  • dezvoltarea sustenabilă și protecția mediului
  • protecția patrimoniului construit și a peisajului cultural

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax