Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CJ Alba contribuie cu peste un milion de euro pentru reabilitarea Ansamblului Câmpia Libertății din Blaj

Publicat

Consiliul Județean Alba va cofinanța reabilitarea Ansamblului Câmpia Libertǎții Blaj, cu suma de peste un milion de euro (4.684.844,14 lei). Consilierii județeni vor avea de aprobat, în ședința de joi, 26 aprilie, modificarea Hotărârii CJ nr. 15/26 ianuarie 2017 privind cofinanţarea reabilitării Monumentului istoric „Ansamblul Câmpia Libertǎții Blaj”.

Ziua Naţională a României la 1 Decembrie, aniversatǎ ȋn fiecare an, constituie prilej de rememorare a jertfei înaintașilor și a luptei pentru constituirea statului naţional român. Aniversarea Zilei Naţionale este un moment de excepţie în afirmarea identităţii și tradiţiilor naţionale. Marea Unire reprezintă apogeul unei istorii milenare, prin intrarea României în concertul marilor națiuni europene moderne, Centenarul acestui eveniment trebuind să aducă o conștientizare a eforturilor, sacrificiilor și talentului pus la temelia construcției naționale de către cetățeni români de toate etniile, care au ilustrat cultura și spiritualitatea națională.

Adunarea Naționalǎ de la Blaj de la 1848 în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluţiei române din Transilvania, „Petiţiunea Naţională” a materializat hotărârea poporului exprimată elocvent prin dezideratul „Noi vrem să ne unim cu Ţara!” şi demonstrează cu pregnanţă rolul determinant al poporului în lupta pentru înfăptuirea unităţii naţionale. Acest eveniment reprezintǎ un moment de importanțǎ maximǎ ȋn istoria românilor.

Dimensiunile proiectului de celebrare a 100 de ani de la Marea Unire şi a sǎrbǎtoririi a 170 de ani de la Adunarea Naționalǎ de la 1848 de pe Câmpia Libertǎtii Blaj, în perioada 2016-2022, impun, la nivelul Județului Alba, o colaborare largǎ şi susținutǎ din partea tuturor instituțiilor publice și private a căror activitate are tangențe cu aceste demersuri, cu scopul de a omagia trecutul şi a privi cu incredere spre viitor.

„Ansamblul Câmpia Libertății Blaj” se află în municipiului Blaj, str. Câmpul Libertății, județul Alba, în intravilanul localităţii, în suprafațǎ de 55.070 mp, conform extras CF. nr. 3698 Blaj, nr.top. 75172, din care se amenajează suprafațǎ de 50.400 mp. Este identificat în Lista monumentelor istorice 2015 cod LMI: AB-III-a-B-00408 sub titulatura Ansamblul „Câmpia Libertăţii – 24 de busturi de personalităţi ale istoriei şi culturii româneşti din secolul XIX”.

Câmpia Libertǎtii este situată în lunca Târnavei Mari, în spatele catedralei și a școlilor, având o ȋnsemnǎtate aparte datorită Marii Adunări Naționale de la 3/15 mai 1848.

Se doreşte reamenajarea Câmpiei Libertății prin sistematizarea terenului, realizarea unor alei carosabile și pietonale, amplasarea mobilierului urban (bănci, corpuri de iluminat, cosuri de gunoi, cişmele și o fântâna arteziana), refacerea împrejmuirii și reamplasarea catargului.

Lucrǎrile principale propus a fi realizate prin proiect sunt: amenajare alei carosabile, amenajare alei pietonale, amplasare mobilier urban constând din corpuri de iluminat stradal, iluminarea ansamblului monumental Gloria, bǎnci, catarg repoziționat, cişmele, coşuri de gunoi, fântânǎ artezianǎ, ȋmprejmuirea incintei prin reamenajarea gardului existent, refacerea porților de acces şi completarea ȋmprejmuirii unde este cazul, echiparea Câmpiei Libertǎtii cu utilitǎțile necesare (apǎ, canal, energie electricǎ).

În continuarea proiectului „Amenajare Ansamblul Câmpia Libertății si ȋmprejmuire”, prin includerea lucrărilor de „Reamenajare zonă verde și realizare sistem de irigații automatizat Câmpia libertății Blaj”, se dorește reabilitarea completă a Cămpiei Libertății Blaj – proiect ce depǎşeşte interesul local, fiind un proiect de interes național ce ține de istoria luptei românilor pentru unitate naționalǎ.

Prin realizarea acestui proiect se urmăreşte valorizarea monumentului istoric şi crearea unui spaţiu optim rezolvat din punct de vedere functional și estetic, realizând creșterea gradului de impact istoric, social și mărirea confortului urban.

Prin adresa Municipiului Blaj nr. 9.335/18 aprilie 2018, ȋnregistratǎ la registratura Consiliului Județean Alba cu nr. 7.734/19 aprilie 2018, se solicitǎ o contribuție ȋn valoare de 684.844,14 lei pentru finalizarea lucrărilor la obiectivele „Amenajare Ansamblul Câmpia Libertății și împrejmuire” și „Reamenajare zonă verde și realizare sistem de irigații automatizat Câmpia libertății Blaj”.

Prevederile Programul de guvernare 2017-2020 acordǎ o atenție sporitǎ aniversǎrii Centenarului atât pe plan național cât şi internațional prin mǎsuri care sǎ marcheze şi punǎ ȋn valoare acest eveniment atât de important pentru toți românii. Prevederile acestui document, ȋn capitolul alocat culturii, specificǎ faptul cǎ „Un punct central în activitatea Ministerului Culturii îl va constitui pregătirea Centenarului Marii Uniri. Acest proiect, în mare măsură memorial şi ştiinţific, trebuie corelat, însă, cu un al doilea proiect, de această dată dedicat direct societăţii şi culturii române vii: o „autostradă” culturală, care să lege, prin manifestări înrudite, capitalele Marii Uniri (Bucureşti, Alba Iulia, Chişinău, Cernăuţi). De această autostradă vor fi legate şi alte localităţi româneşti (Timişoara, Lugoj, Blaj, Arad, Sibiu, Iaşi, Craiova, Constanţa), al căror rol istoric în pregătirea şi desfăşurarea actului de la 1 Decembrie 1918 este cunoscut”.

Reabilitare Monumentul istoric „Ansamblul Câmpia Libertǎții Blaj”

Cofinanţarea Județului Alba în sumă de 4.684.844,14 lei, din care:

Amenajare Ansamblul Câmpia Libertăţii și împrejmuire în valoare de 3.541.775,00 lei, din care:

  • valoarea lucrării – 3.511.095,00 lei
  • valoare dirigenție șantier construcții – 23.000,00 lei
  • valoare dirigenție șantier instalații – 7.680,00 lei

Reamenajare zonă verde și realizare sistem de irigații automatizat Câmpia Libertății Blaj în valoare estimată de 1.143.069,14 lei, din care:

  • valoarea lucrării – 1.110.522,69 lei
  • valoare asistență tehică – consultanță – 26.775,00 lei
  • valoare dirigenție șantier instalații – 5.771,50 lei

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax