Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CJAS Alba a distribuit peste 3000 de carduri de sănătate duplicat, de la începutul anului. Adeverinţă valabilă 60 de zile pentru cei care nu le-au primit încă

Publicat

card sanatate Dacă în ţară au fost semnalate cazuri de persoane asigurate care sunt nevoite să aştepte mai multe luni pentru eliberarea cardului de sănătate duplicat, în judeţul Alba, reprezentanţii CJAS spun că nu sunt asemenea probleme. De la începutul anului, au fost solicitate peste 3.600 de carduri duplicat, iar majoritatea au fost distribuite către asiguraţi. Cei care nu le-au primit încă beneficiază de serviciile medicale în sistemul de asigurări de sănătate pe baza adeverinţei eliberate de CJAS, valabilă 60 de zile.

Din datele transmise pentru Alba24 de directorul CJAS Alba, Silvia Puie, de la începutul acestui an au fost solicitate 3.696 carduri de sănătate duplicat, din care 3.422 au fost predate asiguraţilor, iar restul de 274 sunt distribuite prin poştă, la domiciliile titularilor. În perioada în care asiguraţii nu deţin cardul de sănătate, aceştia primesc de la Casa de Asigurări de Sănătate adeverinţă valabilă 60 de zile, iar, în cazul în care perioada se prelungeşte, va fi eliberat un nou astfel de document, pe bază de cerere.

Potrivit conducerii CJAS Alba, în judeţ sunt puţine cazuri în care asiguraţii au de aşteptat mai mult de 60 de zile pentru eliberarea cardului de sănătate duplicat.

Reamintim că asiguraţii care au pierdut, le-au fost furate ori deteriorate cardurile de sănătate sau au avut date greşite trecute pe acestea au dreptul de a primi duplicat, în termen de maximum 30 de zile, după ce depun cerere în acest sens la CAS.

De asemenea, cei care împlinesc 18 ani şi sunt asiguraţi trebuie să primească automat cardurile de sănătate.

În ţară însă au fost sesizate blocaje în emiterea cardurilor, în cele două situaţii amintite, pacienţii fiind nevoiţi să aştepte luni bune şi să reînnoiască periodic adeverinţele de sănătate, în loc să beneficieze de instrumentul utilizat pentru validarea serviciilor medicale.

Potrivit procedurii, în cazul în care vechiul card a fost deteriorat sau pierdut, pacientul trebuie plăteşte o taxă de 15 lei pentru a i se elibera unul nou. În schimb, dacă un card de sănătate a fost inscripţionat greşit, pentru eliberarea unui duplicat nu se va plăti niciun leu.

Duplicatul cardului trebuie eliberat însă în cel mult 30 de zile calendaristice de la momentul depunerii cererii. AICI model cerere.

Cardul se ridică în baza copiei actului de identitate al titularului şi/sau împuternicitului acestuia şi a cererii de eliberare care se completează la ghişeul Casei de Asigurări de Sănătate.

Vezi şi O nouă avarie la sistemul cardului de sănătate. Medicii de familie spun că vor notifica autorităţile competente

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax