Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CJSU Alba a aprobat plan de acțiune pentru sezonul de iarnă 2023-2024. Măsurile care vor fi luate

Publicat

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba a aprobat luni Planul de măsuri pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice sezonului de iarnă 2023 – 2024.

Acesta cuprinde măsuri premergătoare iernii, în timpul sezonului rece și după.

De asemenea, se referă la acțiuni de control

Măsuri pe timpul sezonului de iarnă

În cazul iminenței amenințării, al producerii situațiilor de urgență de amploare și intensitate deosebită, la ordin, la nivelul județului Alba se activează Centrul Județean de  Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), care își desfășoară activitatea la sediul ISU Alba.

În funcție de situație, CJCCI funcționează, pe faze de activare, încadrat cu personal din cadrul următoarelor instituții, serviciile publice deconcentrate/descentralizate de pe raza județului și/sau operatori economici:

  • galben – alertă – personal din cadrul ISU Alba;
  • portocaliu – activare parţială – personalul din faza precedentă, completat cu specialiști din cadrul ISU Alba, IPJ Alba, IJJ Alba, Instituția Prefectului – Județul Alba;
  • roşu – activare totală – personalul din faza precedentă, completat cu personal din cadrul DSP, UPU, SDN, Consiliul Județean Alba, APA CTTA, SDEE Alba, DEL Gaz – Grid, Garnizoana Militară, STPS, Inspectoratul Școlar Județean. La nevoie, în această fază, pot fi cooptați și specialiști din alte instituții, operatori economici, sau servicii publice deconcentrate/descentralizate.

Termen: permanent

Răspund: Instituția Prefectului – Județul Alba, ISUJ Alba, IPJ Alba, IJJ Alba și instituțiile, operatorii economici sau serviciile publice deconcentrate/ descentralizate de pe raza județului, cu atribuții în domeniu, nominalizate de președintele Comitetului Județean

Activități de control

Executarea unor activităţi de control la:

  • operatorii economici cu specific de alimentaţie publică, angrenaţi în organizarea şi desfăşurarea Revelionului;
  • spaţii de cazare din hoteluri, pensiuni turistice şi cabane montane amplasate izolat;
  • lăcaşe de cult în perioada sărbătorilor de iarnă;
  • operatori economici care comercializează materiale pirotehnice;
  • complexe comerciale cu afluenţă mare de public.

Termen: conform planificării şi în raport cu nevoile operative

Răspunde: instituţiile cu atribuţii în domeniu (ISUJ Alba, IPJ Alba, DSP Alba, DSVSA Alba şi CJPC Alba)

Organizarea pentru intervenții

Orientarea forţelor, mijloacelor şi materialelor pentru intervenţie, conform competenţelor, în funcţie de solicitări şi posibilităţi, pe perioada sezonului rece şi cu precădere pe timpul sărbătorilor de iarnă, pentru acoperirea întregului teritoriu al judeţului.

Se va pune accent îndeosebi pe zonele unde se înregistrează constant o mare afluenţă de turişti, în scopul prevenirii sau limitării efectelor blocajelor traficului rutier produse de polei, ceaţă sau căderi masive de zăpadă.

Pregătirea rezervelor de forţe şi mijloace, pentru a desfăşura activităţi operative, destinate înlăturării urmărilor fenomenelor specifice sezonului de iarnă.

Termen: permanent

Răspund: Consiliul Județean Alba, SDN Alba, CIC Pianu, CIC Dumbrava, ISUJ Alba, IPJ Alba, comitetele locale

Campanii de informare

Efectuarea unei campanii de informare privind îndatoririle ce revin populaţiei pe timpul sezonului rece (înlăturarea ţurţurilor de gheaţă, deszăpezirea trotuarelor şi aleilor din apropierea locuinţelor).

Termen: 30.11.2023

Răspund: comitetele locale

Colaborare între instituții

Asigurarea colaborării şi sprijinului reciproc în executarea atribuţiilor specifice ce revin fiecărei instituţii/agent economic potrivit competenţelor, realizându-se totodată un schimb permanent de date şi informaţii cu privire la evoluţia situaţiei operative.

Termen: permanent

Răspund: toate instituţiile şi operatorii economici din CJSU, comitetele locale

Asigurarea timpului optim de răspuns a structurilor de intervenţie în situaţia producerii unor evenimente, în zona de responsabilitate, prin cooperarea la acţiunile de intervenţie a forţelor şi mijloacelor în raport cu distanţa faţă de obiective şi/sau posibilităţile de acces la locul intervenţiilor.

Termen: permanent

Răspund: toate instituţiile şi operatorii economici din CJSU, comitetele locale

Verificări de Sărbători

Intensificarea verificărilor în perioada Crăciunului, a Anului Nou şi a celorlalte sărbători legale, în scopul stabilirii măsurilor pentru prevenirea producerii evenimentelor care pot perturba starea de normalitate.

Termen: 22.12.2023 – 09.01.2024

Răspund: comitetele locale

Situații de trafic îngreunat, restricții

Intervenţia operativă a personalului formaţiunilor de intervenţie de la instituţii publice, agenţi economici şi localităţi în situaţiile în care traficul rutier sau feroviar este îngreunat de căderi masive de zăpadă sau de alte fenomene meteorologice (polei, ceaţă)care pot afecta fluenţa circulaţiei rutiere, pe principalele artere de circulaţie, precum și pe calea ferată.

Termen: la nevoie

Răspund: Consiliul Județean Alba, IPJ, SDN, CIC Pianu, CIC Dumbrava, IJJ, ISUJ, SDEE Alba,  DEL Gaz – Grid, Orange Communications România, Secţia L9 CFR, Secția L7 CFR, Direcția Silvică Alba, comitetele locale

Dispunerea la nevoie a unor restricţii temporare, parţiale sau totale de circulaţie pe drumurile publice, în condiţii de polei sau căderi masive de zăpadă, în scopul desfăşurării lucrărilor necesare pentru împrăştierea materialului antiderapant sau de deszăpezire, ori în scopul evitării creării ambuteiajelor rutiere.

Termen: la nevoie

Răspund: administratorii drumurilor, IPJ Alba

Situații de urgență

Informarea operativă a Centrului Operaţional Judeţean din cadrul ISU Alba şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, despre pericolul, ori producerea unor situaţii de urgenţă.

Termen: permanent

Răspund: IPJ, IJJ, Consiliul Județean Alba, SDN, CIC Pianu, CIC Dumbrava, IJJ, SDEE Alba, DEL Gaz – Grid, Orange,  S.C. APA CTTA, Secţia L9 CFR, Secția L7 CFR, comitetele locale

Solicitarea efectuării de zboruri de recunoaştere şi supraveghere, ori pentru transportul unor efective şi mijloace de intervenţie în cazuri de urgenţă, cu mijloacele Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I. şi ale M.Ap.N. în baza ordinelor şi dispoziţiilor în vigoare, a planurilor de cooperare aprobate de conducerea celor două ministere şi în funcţie de condiţiile şi starea vremii.

Termen: în raport cu nevoile operative

Răspunde: CJSU Alba

Controlul permanent şi analiza periodică a modului în care se desfăşoară activităţile planificate în Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi adaptarea planurilor în funcţie de situaţiile apărute.

Termen: lunar, sau la nevoie

Răspunde: comitetele locale

Vezi integral: PLAN SEZON IARNĂ 2023-2024

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax