Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

CL Alba Iulia a dat liber la construcția de blocuri, într-un cartier de case. PUZ schimbat de interesele imobiliare, la Micești

Publicat

Noua administrație a municipiului Alba Iulia pare a continua o practică moștenită de la vechea conducere a primăriei: schimbarea planurilor de urbanism zonale în funcție de interesele imobiliare ale unor investitori privați. 

Mai mulți locuitori ai Municipiului Alba Iulia, proprietari de terenuri şi construcţii în zona Alba Iulia-Micești, mai precis pe străzile Calea Moților, Calistrat Hogaș și Vidra, sunt disperați din cauza modificării regimului de înălțime a clădirilor din zona lor. 

Astfel, noul consiliu local a avizat modificarea PUZ-ul din zona lor, astfel încât un investitor va putea construi locuințe colective P+3E+4R, deși în zona respectivă sunt doar case, iar PUZ-ul vechi prevedea ca clădirile noi să poată avea maxim un etaj. 

S-a întâmplat în cea mai recentă sedință a Cosililiului Local Alba Iulia (26 noiembrie), când avizul respectiv a fost votat la comun într-o hotărâre cu multe alte reglementări urbanistice, o metodă utilizată și în trecut pentru ca în acest fel consilierii să voteze ”laa grămadă”, fără prea multe semne de întrebare.

Oamenii din zonă sunt extrem de nemulțumiți și se consideră înșelați, în condițiile în care atunci când și-au cumpărat terenurile și au decis să construiască acolo case (unii cu credite de zeci de ani), știau din documente că regimul de înălțime va fi de limitat la construcții cu maxim un etaj.

De noul PUZ beneficiază SC ALMAX GROUP SRL reprezentată de Ioan Tecșa.

Oamenii au transmis pe adresa Primăriei Alba Iulia o petiție în care expun situația și avertizează că se vor adresa instanței, dacă instituția nu va reanaliza avizul dat noului PUZ.

Petiția adresată de oameni Primăriei Alba Iulia

Petiție prin care solicităm Consiliului Local Alba Iulia să respingă modificarea Planului Urbanistic Zonal aprobat pentru aceste străzi şi să păstreze condițiile stabilite prin Planul Urbanistic General aprobat iniţial pentru aceasta zonă a Municipiului Alba Iulia.

Am constatat ca în ședința Consiliului Local Alba Iulia din data de 26.11.2020, consilierii locali au votat în unanimitate Avizarea Planului Urbanistic Zonal Elaborare PUZ pentru reglementare stradă, construire locuințe colective P+3E+4R – modificare reglementări aprobate cu HCL 108/2008.

”Considerăm că prin modificarea regimului de înălțime la clădirilor şi construirea unor imobile locuințe colective (P+3E+4R si P+3) sunt afectate drepturile noastre la inviolabilitatea domiciliului şi respectarea vieţii private şi a familiei, drepturi care sunt protejate de Constituția României şi pe care autorităţile sunt obligate să le respecte şi să le protejeze” au scrsi oamenii într-o petiție adresată Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Potrivit Planului Urbanistic General aprobat iniţial, se stabilea pentru aceasta zonă, dezvoltarea unui cartier de locuinţe individuale şi locuințe colective mici, cu regim redus de înălţime.

Faptul că regimul de înălțime a construcțiilor stabilit prin Planul Urbanistic General, aprobat pentru aceasta zona în anul 2008, era în majoritate de P+1+M, și în unele locuri un etaj în plus, ne-a determinat să ne cumpărăm proprietăţi şi să ne construim locuințe în aceasta zonă.

Cumpărarea terenurilor şi construirea locuinţelor a fost făcută de către noi şi familiile noastre cu eforturi financiare deosebite, cu credite bancare pe care trebuie să le plătim noi şi familiile noastre zeci de ani de acum încolo.

Trebuie precizat că, atunci când am contractat creditele pentru cumpărarea terenurilor și/sau construcția locuințelor, noi-cumpărători de bună credință am considerat că autoritatea locală, respectiv, Consiliul Local Alba Iulia își îndeplinește obligația legală de a asigura stabilitatea regimului juridic și tehnic al construcțiilor și de a nu modifica regimul de înălțime a construcțiilor după bunul plac, de pe o zi pe alta.

În acest mod autoritatea locală ar respecta și principiul previzibilității actelor normative pe care le adoptă, adică hotărârile de consiliu, ceea ce asigură și previzibilitatea dezvoltării zonei și a întreg Municipiului Alba Iulia.

Prin modificarea aprobata în ședința consiliului local din 26.11.2020 toți consilierii locali au calcat în picioare drepturile noastre, eforturile noastre pentru a ne asigura traiul într-a zonă liniştită şi aerisită pentru a satisface interesul particular al unui investitor imobiliar dornic de câștiguri mari.

În acest mod, consilierii locali, care ar trebui să asigure protejarea interesului general, să sprijine şi să apere comunitatea în slujba căruia se presupune că lucrează, au abandonat locuitorii pe care în reprezintă pentru a asigura câștiguri fabuloase pentru acest investitor.

Vrem să credem că ați făcut-o în necunoştinţă de cauza şi nu pentru eventuale beneficii acordate, pentru a vota în interesul privat.

Solicităm consilierilor locali să analizeze aspectele prezentate de noi, să verifice dispozițiile legale în materie si să nu aprobe nici o modificare a Planul Urbanistic General inițial, în sensul în care s-a dat avizul favorabil în data de 26.11.2020.

Pentru că am urmărit ședința Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia din data de 26.11.2020, transmisă on-line, dați-ne voie să vă comunicăm şi constatările noastre asupra modului în care s-a votat modificarea de mai sus.

Cu stupoare am văzut cu câtă ușurință ați votat în unanimitate, modificarea PUZ-lui din acea zonă, prevăzuta în ordinea de zi a ședinței la pct. 17, art. 9.

Am înțeles ca prin aceasta hotărâre ați dat aviz favorabil pentru modificarea PUZ-ului, astfel încât sa se poată construi locuințe colective de nivel P+3 +4R, intre străzile Moților și Calistrat Hogaș si semicolective de nivel P+2, intre Calistrat Hogaș si Vidra.

Varianta inițiala prevedea construirea de locuințe de nivel maxim P+3 lângă Calea Moților si de P+1+M, înspre Calistrat Hogaș.

Domnilor consilieri, înainte de a vota fără remușcări, v-ați gândit că cei care au cumpărat în zonă proprietăți individuale, între 700 si 1400 mp, au dat peste 30 euro/mp, unul din motive fiind și faptul că aveau certitudinea că va fi o zonă de case cu maxim P+1+M. Dar se pare că în Alba Iulia nu mai ești sigur pe nimic.

Știți că exact în zona aprobată ca modificări, sunt vecinătăți directe care au deja case construite pe un singur nivel iar proprietarii sunt deja disperați? Cu siguranță nu sțiti, nu ați fost în zonă înainte de a dezbate acest proiect.

Probabil ca nici nu aveți obligația să mergeți la fața locului, dar atunci ar trebui ca toată situația reală din teren să vă fie expusă de cineva și să hotărâti în cunoștință de cauză.

Cine sa facă acest lucru, că am rămas stupefiați în ce mod dl. Romanițan Alexandru vă expunea problemele concrete legate de fiecare punct analizat în parte?

Dacă revedeți filmarea acelei ședințe veți realiza că acest domn, înțelegem șef serviciu urbanism în cadrul Primăriei Alba Iulia, folosește din abundență fraze de genul „nu știu exact”, „mi se pare”, „cred că, dar nu sunt sigur”, „bănuiesc că”, “o să mă mai interesez” etc.

Credem că e inadmisibil acest lucru, ca persoana care coordonează acest serviciu, să nu cunoască aproape deloc situația din teren si dvs. să votați în necunoștință de cauză. În felul în care vi s-au expus situațiile, inclinăm să credem că chiar nu știți exact ce ați votat.

Din modul în care a expus totul, avem bănuiala ca dl. Romanițan Alexandru a greșit flagrant, în sensul ca au fost confundate străzile la care făcea referire. Dânsul vorbește de construcții între Calea Moților și strada Vidra, la mijloc între cele două străzi fiind strada Calistrat Hogaș.

În realitate proiectul de construcții mai sus menționat este între Calea Motilor si strada Calistrat Hogaș, între ele fiind strada Feneș, care nu este materializată în teren. Domnul șef serviciu urbanism a confundat strada Feneș cu strada Calistrat Hogaș, iar strada Calistrat Hogaș cu strada Vidra.

Daca astea e realitatea atunci e cel puțin penibil ce s-a întâmplat, dumneavoastră fiind puși în situația de a vota proiectul inclusiv pe terenuri pe care unii proprietari fac agricultură.

Domnul consilier Sergiu Nicolae Vârtei v-a adus la cunoștința faptul ca exista Decizia nr. 49/04 februarie 2020 a Curții Constituționale a României, prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispozițiile art. 32 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, în forma modificată prin art. I pct. 6 din Legea nr. 289/2006 pentru modificarea și completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, sunt neconstituționale, dar avem impresia ca nu vă interesează o hotărâre a Curții Constituționale a României.

De altfel, la aceasta atenționare a domnului Sergiu Nicolae Vârtei, dl Romanitan Alexandru a confirmat că știe de acest act normativ, că ar fi vorbit cu juriștii din primărie, dar „atâta timp cât încă e în lege nu e problemă”.

Nu credem ca un jurist poate susține așa ceva, adică o decizie a CC este benevolă a fi aplicată de la caz la caz. Faptul că Parlamentul nu a luat în calcul modificarea legii, urmare deciziei CC, nu înseamnă că aceasta nu e aplicabilă.

Doleanța noastră este sa reanalizați în mod responsabil hotărârea luată prin care s-a dat Avizul favorabil punctului 17, art. 9,. astfel încât în momentul în care se va ajunge în faza de aprobare sa se revină la forma inițială stabilită prin PUG.

În caz contrar ne vedem obligați să contestăm în instanță hotărârea luată, având în vedere Decizia CC, mergând până la solicitarea de daune-interese celor care au votat aceasta hotărâre de modificare”.

Sesizarea trimisă primăriei este semnată de 12 familii care locuiesc în zonă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 16.12.2020 at 11:39

    Tot cu prostii lui Hava se lucreaza si acum in Primarie. Cu ce l-or fi speriat pe Plesa ? S-au mai bine trebuie vazut cine-i Tecsa asta cu adevarat ? Ca nu joaca sta de capul lui in Alba Iulia .

  2. dolfi

    miercuri, 16.12.2020 at 22:54

    hahaha pu**imea nu conteaza! conteaza doar spaga, influenta si interesele de moment!
    Iadul (daca exista) va fi un loc aglomerat. Si pe langa toti artistii faini ai istoriei, vor fi si gunoaiele astea spagare si fara coloana vertebrala… Va fi mult de lucru acolo, sper sa ma promoveze drac-sef, sa-i fac sa sufere pentru eternitate pe astia care modifica PUZ-uri pe 30 de arginti, arza-i-ar focu!
    niste gunoaie care au beut cerneala in scoala, in loc sa scrie temele si lectiile…
    grav dom’le… grav, pacat si imoral…

  3. Unul

    joi, 17.12.2020 at 09:37

    Sigur că aranjamentele pe sub masă nu o să dispară și nici noul primar nu cred că va reuși să urnească lucrurile către normalitate… Speranța moare ultima. Tecșa, pentru cunoscători, e un nume de rezonanța printre politrucii uitați din vremea lui Ceașcă. Numele ăsta îl purta un personaj ce conducea la vremea aia, între alte daraveli peceriste, Laboratorul de Edu(că)cație Ateist Științifica. Acolo trebuiau să asiste elevii și toți cei care nu voiau să aibe probleme la serviciu, la tiradele acestui muncitor cu gura. Probabil că laboratorul respectiv a devenit repede srl-ul profitabil de acum ce face și desface puzuri cum vrea mușchiul lui.

  4. Marius Bârna

    vineri, 18.12.2020 at 14:11

    Foarte bine, eu aș interzice case și blocuri mai mici de 20 nivele

    Pământul nu trebuie să fie plin de case si puțină vegetație, trebuie blocuri mari de 100 nivele si multă vegetație

    Vreau lege să fie rase toate casele si blocurile mici si construite blocuri cu minim 100 nivele

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax