Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

CL Alba Iulia a dat liber la construcția de blocuri, într-un cartier de case. PUZ schimbat de interesele imobiliare, la Micești


Publicat

Noua administrație a municipiului Alba Iulia pare a continua o practică moștenită de la vechea conducere a primăriei: schimbarea planurilor de urbanism zonale în funcție de interesele imobiliare ale unor investitori privați. 

Mai mulți locuitori ai Municipiului Alba Iulia, proprietari de terenuri şi construcţii în zona Alba Iulia-Micești, mai precis pe străzile Calea Moților, Calistrat Hogaș și Vidra, sunt disperați din cauza modificării regimului de înălțime a clădirilor din zona lor. 

Astfel, noul consiliu local a avizat modificarea PUZ-ul din zona lor, astfel încât un investitor va putea construi locuințe colective P+3E+4R, deși în zona respectivă sunt doar case, iar PUZ-ul vechi prevedea ca clădirile noi să poată avea maxim un etaj. 

S-a întâmplat în cea mai recentă sedință a Cosililiului Local Alba Iulia (26 noiembrie), când avizul respectiv a fost votat la comun într-o hotărâre cu multe alte reglementări urbanistice, o metodă utilizată și în trecut pentru ca în acest fel consilierii să voteze ”laa grămadă”, fără prea multe semne de întrebare.

Oamenii din zonă sunt extrem de nemulțumiți și se consideră înșelați, în condițiile în care atunci când și-au cumpărat terenurile și au decis să construiască acolo case (unii cu credite de zeci de ani), știau din documente că regimul de înălțime va fi de limitat la construcții cu maxim un etaj.

De noul PUZ beneficiază SC ALMAX GROUP SRL reprezentată de Ioan Tecșa.

Oamenii au transmis pe adresa Primăriei Alba Iulia o petiție în care expun situația și avertizează că se vor adresa instanței, dacă instituția nu va reanaliza avizul dat noului PUZ.

Petiția adresată de oameni Primăriei Alba Iulia

Petiție prin care solicităm Consiliului Local Alba Iulia să respingă modificarea Planului Urbanistic Zonal aprobat pentru aceste străzi şi să păstreze condițiile stabilite prin Planul Urbanistic General aprobat iniţial pentru aceasta zonă a Municipiului Alba Iulia.

Am constatat ca în ședința Consiliului Local Alba Iulia din data de 26.11.2020, consilierii locali au votat în unanimitate Avizarea Planului Urbanistic Zonal Elaborare PUZ pentru reglementare stradă, construire locuințe colective P+3E+4R – modificare reglementări aprobate cu HCL 108/2008.

”Considerăm că prin modificarea regimului de înălțime la clădirilor şi construirea unor imobile locuințe colective (P+3E+4R si P+3) sunt afectate drepturile noastre la inviolabilitatea domiciliului şi respectarea vieţii private şi a familiei, drepturi care sunt protejate de Constituția României şi pe care autorităţile sunt obligate să le respecte şi să le protejeze” au scrsi oamenii într-o petiție adresată Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Potrivit Planului Urbanistic General aprobat iniţial, se stabilea pentru aceasta zonă, dezvoltarea unui cartier de locuinţe individuale şi locuințe colective mici, cu regim redus de înălţime.

Faptul că regimul de înălțime a construcțiilor stabilit prin Planul Urbanistic General, aprobat pentru aceasta zona în anul 2008, era în majoritate de P+1+M, și în unele locuri un etaj în plus, ne-a determinat să ne cumpărăm proprietăţi şi să ne construim locuințe în aceasta zonă.

Cumpărarea terenurilor şi construirea locuinţelor a fost făcută de către noi şi familiile noastre cu eforturi financiare deosebite, cu credite bancare pe care trebuie să le plătim noi şi familiile noastre zeci de ani de acum încolo.

Trebuie precizat că, atunci când am contractat creditele pentru cumpărarea terenurilor și/sau construcția locuințelor, noi-cumpărători de bună credință am considerat că autoritatea locală, respectiv, Consiliul Local Alba Iulia își îndeplinește obligația legală de a asigura stabilitatea regimului juridic și tehnic al construcțiilor și de a nu modifica regimul de înălțime a construcțiilor după bunul plac, de pe o zi pe alta.

În acest mod autoritatea locală ar respecta și principiul previzibilității actelor normative pe care le adoptă, adică hotărârile de consiliu, ceea ce asigură și previzibilitatea dezvoltării zonei și a întreg Municipiului Alba Iulia.

Prin modificarea aprobata în ședința consiliului local din 26.11.2020 toți consilierii locali au calcat în picioare drepturile noastre, eforturile noastre pentru a ne asigura traiul într-a zonă liniştită şi aerisită pentru a satisface interesul particular al unui investitor imobiliar dornic de câștiguri mari.

În acest mod, consilierii locali, care ar trebui să asigure protejarea interesului general, să sprijine şi să apere comunitatea în slujba căruia se presupune că lucrează, au abandonat locuitorii pe care în reprezintă pentru a asigura câștiguri fabuloase pentru acest investitor.

Vrem să credem că ați făcut-o în necunoştinţă de cauza şi nu pentru eventuale beneficii acordate, pentru a vota în interesul privat.

Solicităm consilierilor locali să analizeze aspectele prezentate de noi, să verifice dispozițiile legale în materie si să nu aprobe nici o modificare a Planul Urbanistic General inițial, în sensul în care s-a dat avizul favorabil în data de 26.11.2020.

Pentru că am urmărit ședința Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia din data de 26.11.2020, transmisă on-line, dați-ne voie să vă comunicăm şi constatările noastre asupra modului în care s-a votat modificarea de mai sus.

Cu stupoare am văzut cu câtă ușurință ați votat în unanimitate, modificarea PUZ-lui din acea zonă, prevăzuta în ordinea de zi a ședinței la pct. 17, art. 9.

Am înțeles ca prin aceasta hotărâre ați dat aviz favorabil pentru modificarea PUZ-ului, astfel încât sa se poată construi locuințe colective de nivel P+3 +4R, intre străzile Moților și Calistrat Hogaș si semicolective de nivel P+2, intre Calistrat Hogaș si Vidra.

Varianta inițiala prevedea construirea de locuințe de nivel maxim P+3 lângă Calea Moților si de P+1+M, înspre Calistrat Hogaș.

Domnilor consilieri, înainte de a vota fără remușcări, v-ați gândit că cei care au cumpărat în zonă proprietăți individuale, între 700 si 1400 mp, au dat peste 30 euro/mp, unul din motive fiind și faptul că aveau certitudinea că va fi o zonă de case cu maxim P+1+M. Dar se pare că în Alba Iulia nu mai ești sigur pe nimic.

Știți că exact în zona aprobată ca modificări, sunt vecinătăți directe care au deja case construite pe un singur nivel iar proprietarii sunt deja disperați? Cu siguranță nu sțiti, nu ați fost în zonă înainte de a dezbate acest proiect.

Probabil ca nici nu aveți obligația să mergeți la fața locului, dar atunci ar trebui ca toată situația reală din teren să vă fie expusă de cineva și să hotărâti în cunoștință de cauză.

Cine sa facă acest lucru, că am rămas stupefiați în ce mod dl. Romanițan Alexandru vă expunea problemele concrete legate de fiecare punct analizat în parte?

Dacă revedeți filmarea acelei ședințe veți realiza că acest domn, înțelegem șef serviciu urbanism în cadrul Primăriei Alba Iulia, folosește din abundență fraze de genul „nu știu exact”, „mi se pare”, „cred că, dar nu sunt sigur”, „bănuiesc că”, “o să mă mai interesez” etc.

Credem că e inadmisibil acest lucru, ca persoana care coordonează acest serviciu, să nu cunoască aproape deloc situația din teren si dvs. să votați în necunoștință de cauză. În felul în care vi s-au expus situațiile, inclinăm să credem că chiar nu știți exact ce ați votat.

Din modul în care a expus totul, avem bănuiala ca dl. Romanițan Alexandru a greșit flagrant, în sensul ca au fost confundate străzile la care făcea referire. Dânsul vorbește de construcții între Calea Moților și strada Vidra, la mijloc între cele două străzi fiind strada Calistrat Hogaș.

În realitate proiectul de construcții mai sus menționat este între Calea Motilor si strada Calistrat Hogaș, între ele fiind strada Feneș, care nu este materializată în teren. Domnul șef serviciu urbanism a confundat strada Feneș cu strada Calistrat Hogaș, iar strada Calistrat Hogaș cu strada Vidra.

Daca astea e realitatea atunci e cel puțin penibil ce s-a întâmplat, dumneavoastră fiind puși în situația de a vota proiectul inclusiv pe terenuri pe care unii proprietari fac agricultură.

Domnul consilier Sergiu Nicolae Vârtei v-a adus la cunoștința faptul ca exista Decizia nr. 49/04 februarie 2020 a Curții Constituționale a României, prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispozițiile art. 32 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, în forma modificată prin art. I pct. 6 din Legea nr. 289/2006 pentru modificarea și completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, sunt neconstituționale, dar avem impresia ca nu vă interesează o hotărâre a Curții Constituționale a României.

De altfel, la aceasta atenționare a domnului Sergiu Nicolae Vârtei, dl Romanitan Alexandru a confirmat că știe de acest act normativ, că ar fi vorbit cu juriștii din primărie, dar „atâta timp cât încă e în lege nu e problemă”.

Nu credem ca un jurist poate susține așa ceva, adică o decizie a CC este benevolă a fi aplicată de la caz la caz. Faptul că Parlamentul nu a luat în calcul modificarea legii, urmare deciziei CC, nu înseamnă că aceasta nu e aplicabilă.

Doleanța noastră este sa reanalizați în mod responsabil hotărârea luată prin care s-a dat Avizul favorabil punctului 17, art. 9,. astfel încât în momentul în care se va ajunge în faza de aprobare sa se revină la forma inițială stabilită prin PUG.

În caz contrar ne vedem obligați să contestăm în instanță hotărârea luată, având în vedere Decizia CC, mergând până la solicitarea de daune-interese celor care au votat aceasta hotărâre de modificare”.

Sesizarea trimisă primăriei este semnată de 12 familii care locuiesc în zonă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. pilu

  miercuri, 16.12.2020 at 11:39

  Tot cu prostii lui Hava se lucreaza si acum in Primarie. Cu ce l-or fi speriat pe Plesa ? S-au mai bine trebuie vazut cine-i Tecsa asta cu adevarat ? Ca nu joaca sta de capul lui in Alba Iulia .

 2. dolfi

  miercuri, 16.12.2020 at 22:54

  hahaha pu**imea nu conteaza! conteaza doar spaga, influenta si interesele de moment!
  Iadul (daca exista) va fi un loc aglomerat. Si pe langa toti artistii faini ai istoriei, vor fi si gunoaiele astea spagare si fara coloana vertebrala… Va fi mult de lucru acolo, sper sa ma promoveze drac-sef, sa-i fac sa sufere pentru eternitate pe astia care modifica PUZ-uri pe 30 de arginti, arza-i-ar focu!
  niste gunoaie care au beut cerneala in scoala, in loc sa scrie temele si lectiile…
  grav dom’le… grav, pacat si imoral…

 3. Unul

  joi, 17.12.2020 at 09:37

  Sigur că aranjamentele pe sub masă nu o să dispară și nici noul primar nu cred că va reuși să urnească lucrurile către normalitate… Speranța moare ultima. Tecșa, pentru cunoscători, e un nume de rezonanța printre politrucii uitați din vremea lui Ceașcă. Numele ăsta îl purta un personaj ce conducea la vremea aia, între alte daraveli peceriste, Laboratorul de Edu(că)cație Ateist Științifica. Acolo trebuiau să asiste elevii și toți cei care nu voiau să aibe probleme la serviciu, la tiradele acestui muncitor cu gura. Probabil că laboratorul respectiv a devenit repede srl-ul profitabil de acum ce face și desface puzuri cum vrea mușchiul lui.

 4. Marius Bârna

  vineri, 18.12.2020 at 14:11

  Foarte bine, eu aș interzice case și blocuri mai mici de 20 nivele

  Pământul nu trebuie să fie plin de case si puțină vegetație, trebuie blocuri mari de 100 nivele si multă vegetație

  Vreau lege să fie rase toate casele si blocurile mici si construite blocuri cu minim 100 nivele

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Rabla Clasic și Rabla Plus, pregătite de start. Schimbările programului din 2022. Sumele maxime la care ajung bonusurile

Publicat

În februarie se dă startul Rabla clasic 2022 și Rabla Plus 2022, programe ce anul acesta vin la pachet cu schimbări. Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus pe 2022 vor debuta pe data de 4 februarie și vor avea cel mai mare buget de până acum, de peste 1,2 miliarde de lei.

Ministrul Mediului a anunțat că ele vor avea o valabilitate de 3 ani și vor beneficia de un buget-record ce va depăși 1 miliard de lei.

Rabla 2022: Două autovehicule la casare în loc de unul

În premieră, românii vor putea preda spre casare două vehicule, în loc de unul și astfel, vor primi un ecotichet în valoare de 45 de mii de lei.

Pentru mașinile mai vechi de 15 ani și cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară, se va acorda un bonus suplimentar în valoare de 1.500 de lei. Prima de casare va fi de 3000 de lei.

Astfel suma primită de la Guvern poate ajunge la 51 de mii de lei, anunță Tanczos Barna. Sunt impuse însă și noi condiții. Mașina casată trebuie să fie înmatriculată în România de minimum 6 ani.

Iar cei care vor să-și cumpere o mașină electrică vor trebui să o caseze pe cea veche, pentru a intra în posesia ecobonusului de 45 de mii de lei.

Cel mai mare buget din istoria programelor

Potrivit Ministerului Mediului, bugetul din acest an este de 1,24 miliarde lei, fiind astfel cel mai mare buget alocat din istoria programelor (fără suplimentări ulterioare).

RABLA Clasic beneficiază de 560 milioane lei, iar RABLA Plus de 680 milioane lei.

O schimbare importantă ține de faptul că din 2022 și cei care vor să-și ia o mașină 100% electrică trebuie să caseze o mașină veche pentru a putea beneficia de ecobonusul de 45.000 lei pentru mașina nouă.

Până acum nu era obligatoriu să predai o mașină veche pentru a-ți lua o electrică nouă cu subvenție

Rabla 2022: buget record pentru casarea autoturismelor vechi

Una dintre noutățile programului Rabla Clasic este introducerea unui ecobonus de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare Euro 3 și inferioară.

O altă noutate este introducerea posibilității casării a două autovehicule uzate pentru achiziționarea unuia nou, cuantumul finanțării fiind de 7.500 de lei pentru casarea unui autovehicul și 12.000 lei pentru casarea a două autovehicule. Rămâne obligativitatea casării a cel puțin un autovehicul în cadrul Programului.

Tot prin Rabla Clasic, dacă dai la casare două autoturisme (9.000 de lei prima de casare), ambele mai vechi de 15 ani (ecobonusuri pentru vechime, a câte 1.500 lei fiecare, deci încă 3.000 lei), la care se mai pot adăuga un ecobonus de 1.500 de lei pentru emisii scăzute şi unul de 3.000 de lei de pentru achiziţionarea unei maşini hibrid, se ajunge la un total de 16.500 de lei.

Rabla PLUS 2022: Primele de casare

 • Pentru casarea unui singur autovehicul, prin Rabla Clasic, se acordă o primă de 6.000 de lei, plus 1.500 de lei bonus de vechime peste 15 ani, adică 7.500 lei în total.
 • dacă dai la casare două autoturisme (9.000 de lei prima de casare), ambele mai vechi de 15 ani (ecobonusuri pentru vechime, a câte 1.500 lei fiecare, deci încă 3.000 lei), la care se mai pot adăuga un ecobonus de 1.500 de lei pentru emisii scăzute şi unul de 3.000 de lei de pentru achiziţionarea unei maşini hibrid, se ajunge la un total de 16.500 de lei.

„Rabla clasic este un program care atinge majoratul. Anul acesta se împlinesc 18 ani de când acesta a fost lansat și a adus o contribuție semnificativă în ceea ce privește întinerirea parcului auto: peste 700.000 de autoturisme noi au fost introduse în traficul național. Este pentru prima dată când planificăm implementarea acestor programe pe 3 ani.

Ne-am consultat cu asociațiile producătorilor, importatorilor și comercianților auto și ne dorim să asigurăm predictibilitate în implementarea politicilor publice în acest domeniu și să scoatem din circulație cel puțin 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani până în 2026”, a declarat joi ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos.

Modificările în programele Rabla și Rabla Plus

O altă modificare adusă programului este că valabilitatea notei de înscriere va fi de 300 zile de la emiterea acesteia, față de 240 zile cât este în prezent.

În plus, se elimină termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.

Se introduce obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou.

Totodată, se introduce un bonus de 1.500 lei/autovehicul, acordat pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3.

Astfel, pentru fiecare autovehicul nou, va exista posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate, cuantumul finanțării urmând a fi:

pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării unui autovehicul uzat

 • – maximum 46.500 de lei pentru un autovehicul pur electric (45.000 de lei ecotichetul + 1.500 lei/autovehicul, acordat dacă autovehiculul uzat este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare nu mai mare de Euro 3)
 • -maximum 21.500 de lei pentru un autovehicul hibrid plug-in (20.000 de lei ecotichetul + 1.500 lei/autovehicul, acordat dacă autovehiculul uzat este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare nu mai mare de Euro 3).

pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate:

 • maximum 51.000 de lei pentru un autovehicul pur electric (45.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a câte 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare nu mai mare de Euro 3)
 • maximum 26.000 de lei pentru un autovehicul hibrid plug-in (20.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a câte 1.500 pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3).

Legat de prima de casare pentru achiziția unei motociclete, aceasta va fi de 7.500 lei în cazul în care autovehiculul casat are o vechime mai mare de 15 ani, cu normă de poluare nu mai mare de Euro 3 sau 6.000 lei, în cazul casării unui alt tip de autovehicul uzat.

Ministerul vrea să lanseze și ”Rabla pentru instituții publice”

Ministrul a anunțat și lansarea unui program destinat instituțiilor publice, cu un buget de 600 milioane lei, prin care primăriile și autoritățile publice vor putea achiziționa doar mașini electrice sau hibrid plug-in. În cadrul acestui program, va fi asigurată o finanțare de 80% din valoarea achiziției.

„În 2022, vom avea un sistem informatic destinat persoanelor juridice care se vor înscrie în RABLA Clasic sau RABLA Plus, pentru că și autoritățile publice trebuie să fie încurajate spre achiziții verzi și eco-mobilitate.

Dacă ne uităm la cifre, în 2021 au fost achiziționate, în cadrul RABLA Plus, 8500 mașini de către persoane fizice și 7728 mașini de către persoanele juridice, cifre care arată interesul românilor pentru achiziția unor autoturisme mai prietenoase cu mediul.

Cetățenii interesați să se înscrie în programul RABLA trebuie să știe că vechimea autovehiculului uzat eligibil în program trebuie să fie de cel puțin 6 ani de la data primei înmatriculări în România, față de 8 ani cât este în prezent.

Totodată, se diminuează cu 5 grame valorile cantităților de emisii de CO2/KM aferente pragului de eligibilitate și pragului de obținere a ecobonusului”, a declarat președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Fülöp Lóránd-Árpád.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

LUNI: ”Alexandru Ioan Cuza în patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia”. Expoziție de obiecte, legate de Mica Unire

Publicat

Luni, 24 ianuarie 2022, ora 12.30, la Sala Unirii va fi vernisată expoziția ”Alexandru Ioan Cuza în patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia”. Vor fi expuse o serie de obiecte legate atât de Unirea de la 24 ianuarie 1859, dar de domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

Reformele domnitorului ori crearea unor instituții au fost marcate prin baterea unor monede sau medalii, care să susțină proiectul unionist și de modernizare al Principatelor Române. S-a apelat în acest sens la ateliere de gravură celebre din Franța (Stern, Farochon, Caque) ori locale (Șaraga din Iași, Carniol din București), precizează organizatorii.

În patrimoniul muzeului albaiulian au intrat câteva astfel de piese care amintesc înființarea azilului de orfani de către Elena Cuza (1862), inaugurarea Manufacturii de Arme din Dealul Spirii (1863), medaliile postume care marcau decesul lui Alexandru Ioan Cuza (1873), un an de la moarte (1874) ori cele jubiliare legate de împlinirea a 40 de ani de la abdicare (1906) sau 50 de ani de la Unirea principatelor (1909). Interesant că ultimele piese au fost corelate cu domnia lui Carol I, cei doi fiind reprezentați împreună pe avers și revers.

Acestor monede comemorative li se adaugă câteva vase de porțelan sau sticlă care poartă monograma Principatelor Unite, dar și o litografie contemporană cu reprezentarea familiei Cuza. Este o piesă de popularizare, care, asemenea icoanelor tipărite pe hârtie, era frecvent întâlnită în casele locuitorilor obișnuiți din mediul urban și rural.

Reformele lui Cuza și povestirile larg răspândite legate de domnitorul cel drept și bun cu cei săraci și-au găsi ecou nu doar în imagini litografiate, ci și în literatura scrisă. O piesă de teatru prezentată de elevi la serbările școlare, intitulată Cuza-Vodă, a fost cea scrisă de Eufrosina O. Mironescu și tipărită în 1925 la celebra editură a Librăriei Socec&Co, un exemplar al cărții fiind expus și cu această ocazie.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

LUNI: „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”. Documentar prezentat de Centrul de Cultură Alba

Publicat

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba prezintă luni, 24 ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, documentarul „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”.

Centrul de Cultură „Augustin Bena”, instituție subordonată Consiliului Județean Alba, și Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași prezintă, luni, 24 ianuarie 2022, o producție documentară unică în spațiul cultural românesc: „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”.

Citește AICI: 24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România. Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

Producție documentară unică în spațiul cultural românesc

Proiectul este dedicat Unirii Principatelor Române și este un film documentar care dezvăluie într-un mod plăcut Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Palatul Culturii din Iași, două monumente arhitecturale cu importanță deosebită în istoria României.

Prezentarea filmului va avea loc luni, 24 ianuarie 2022, ora 19.00, pe paginile de Facebook ale instituțiilor implicate în proiect.

Coloana sonoră a acestui documentar este formată din suite românești interpretate de Orchestra Română de Folclor. Aceasta este prima orchestră de uniune națională și a fost înființată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în anul 2021, în cadrul unui amplu proiect de promovare a zilei naționale și a patrimoniului cultural imaterial pe plan internațional. La acea dată, concertul „Alba unește România”, susținut de orchestră în Palatul Cultural din Blaj, a fost distribuit către misiunile diplomatice ale României din 33 de țări.

Orchestra Română de Folclor reunește artiști din toate zonele istorice ale României

Orchestra Română de Folclor își are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, fiind constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României. Orchestra ia parte la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Inițiatorul și dirijorul Orchestrei Române de Folclor este Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” și discipol al maestrului Gheorghe Zamfir.

„Sărbătorim în acest an Unirea Principatelor Române printr-un proiect unic în spațiul cultural românesc. Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune națională, se va afla pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, într-o îmbinare de muzică și imagini. Este un film documentar care, pe ritmurile unor suite românești, dezvăluie publicului Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Palatul Culturii din Iași. Vă oferim cu drag acest nou proiect cultural și sperăm să fie pe gustul tuturor celor care iubesc cultura, muzica și istoria românilor”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Mica Unire

Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. 24 ianuarie 1859 este momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române Unite, fiind actul istoric ce a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

ACCIDENT GRAV pe DN1 la intrare în Aiud dinspre Turda. O mașină a intrat într-un cap de pod și s-a răsturnat. Trafic BLOCAT

Publicat

Trei persoane au fost rănite, una dintre acestea grav, după ce o mașină s-a lovit de un cap de pod și s-a răsturnat, vineri seara, pe DN1 Unirea (Turda) – Aiud.

Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a petrecut la intrare în Aiud.

Traficul rutier este blocat în zona accidentului.

Revenim cu amănunte.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate