Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

CL votează marți modernizarea zonei pietonale din centrul oraşului Alba Iulia: Două noi sensuri giratorii, parcări, pavaje și spații verzi

Publicat

Zona din centrul orașului Alba Iulia, mai precis trotuarul cuprins între magazinul Unirea și BCR, aflat de o perioadă bună în stare de degradare, a intrat din nou în atenția autorităților locale. Consilierii supun la vot, marți, un proiect de hotărâre ce prevede „Refuncționalizare Zonă Centrală municipiul Alba Iulia – strada Tudor Vladimirescu”. Este vorba despre pavarea aleilor, construirea de parcări și zone verzi, sisteme de irigații și iluminat, dar și două noi sensuri giratorii, pentru fluidizarea traficului. Termenul de realizare a lucrărilor este de 12 luni.

Proiectul înaintat Consiliului Local spre aprobare prevede „realizarea pe latura vestică a străzii Tudor Vladimirescu a 94 de parcări la 45 de grade cu acces de pe o alee auto separată de stradă, prin mutarea trotuarului și a zonei verzi înspre locuințele colective. Accesul la parcare se va face cu bariere. Se va amenaja și spațiul din zona Magazinului Unirea și din fața Băncii Comerciale Române”.

În procesul de modernizare a zonei pietonale, se vor amenaja locuri de odihnă, zone verzi cu plantații joase și înalte și sistem de irigații. Totodată s-a prevăzut montarea de mobilier urban nou. Trotuarul va fi pavat cu piatră cubică, pavele din beton vibropresat compact și tip grilă, toate montate pe o casetă refăcută în adâncime de aproximativ 60 cm.

De asemenea, vor fi amenajate două noi sensuri giratorii, la intersecția Calea Moților cu strada Tudor Vladimirescu, respectiv la intersecția străzilor Oborului și Tudor Vladimirescu.

Iată câteva date numerice despre  proiect:

  • suprafață trotuare și alei – 5.156 mp
  • suprafață parcaje – 1.371 mp
  • suprafață zone verzi – 2.013 mp
  • sistem irigații – 1.000 ml
  • iluminat stradal, inclusiv corpuri iluminat – 2.630 ml
  • înlocuire rețea apă, inclusiv branșamente – 1.000 ml
  • sensuri giratorii – 2 buc

„Acolo unde sistemul de iluminat existent se suprapune cu noua propunere, se vor muta stâlpii, iar pe zonele reconfigurate se va realiza iluminatul pietonal și stradal. Pentru a nu se mai interveni ulterior pe zonele amenajate, se va înlocui și rețeaua de apă din OL cu țeavă PEHD”, se mai arată în raportul de specialitate al proiectului.

Valoarea estimată a proiectului este de 4.860.960 lei, reprezentând 1.092.350 euro, din care construcția + montajul costă 3.936.110 lei, adică 884.520 euro și durata estimată este de 12 luni. Finanțarea investiției va fi asigurată din bugetul local și alte surse constituite conform legii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. HH

    vineri, 21.09.2012 at 21:58

    1.S-a mai votat acest proiect in C.L in luna mai anul acesta !
    2.Un sens giratoriu in intersectia de la Magazinul Unirea este o ineptie, nu ofera nici o siguranta pietonilor, va fi o harababura totala !
    3. Atentie, proiectul propus prevede „raderea ” actualei zone verzi( peste 30 de pini maturi si alte conifere) si transformarea zonei in parcare, pana la 5 m de blocuri !
    ZONA ARE NEVOIE DE REABILITARE, DAR NU ORICE FEL DE REABILITARE !
    DE PESTE ZECE ANI NU ATI FACUT NIMIC IN ZONA , NICI MACAR SA ADUNATI PAVAJUL SPART DOMNULE HAVA SI ACUM VRETI SA „NE SCOATETI OCHII” CU NISTE PAVELE, O PARCARE IN LOCUL UNUI SPATIU VERDE… CU UN MILION DE EURO !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax