Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Clarificări de la Primăria Alba Iulia: Cum s-a ajuns ca un primar de oraș să ofere titluri nobiliare unui prinț al Marii Britanii

Publicat

hava

Mircea Hava, Plesa, primar, viceprimar, gabi plesa După ce presa locală și națională a dezbătut în ultimele două zile intenția primarului Mircea Hava de a-i acorda Prințului Charles titlul de „Prinț al Transilvaniei”, Primăria Alba Iulia vine cu primele reacții oficiale. Reprezentanții administrației explică cum s-a ajuns la situația în care un primar de oraș vine cu o astfel de inițiativă, în condițiile în care un primar nu poate acorda titluri nobiliare, cu atât mai mult unui prinț al Marii Britanii. 

„Primăria Alba Iulia, capitala istorică a Transilvaniei, a lansat o invitație inedită Prințului Charles de Wales al Marii Britanii de a vizita orașul și de a primi titlul onorific de „Prince of Transylvania”. Inițiativa este marcată de o campanie neconvențională destinată convingerii Alteţei Sale Regale de a da curs invitației. Această decizie vine ca urmare a activității constante a Prințului de Wales de a promova în lume turismul românesc și regiunea Transilvaniei, în mod special.

Prințul Charles al Marii Britanii este una dintre personalitățile marcante la nivel internațional care și-au declarat în repetate rânduri afecțiunea față de România, transformându-se astfel, de-a lungul anilor, într-un real ambasador al turismului românesc în lume. De la prima sa vizită în 1998, Prințul Charles a vorbit adesea în cuvinte elogioase despre România, cultura, oamenii și locurile extraordinare pe care le-a descoperit în țara noastră. Prințul de Wales a renovat mai multe case vechi din Transilvania și a lansat peste 12 proiecte caritabile în regiune, proiecte care încurajează protecția mediului, agricultura bio și dezvoltarea sustenabilă.

Citește și Prințul Charles, invitat de primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, să primească titlul de „Prinț al Transilvaniei”. Scrisoarea și mesajul primarului șters de pe Facebook

Acest titlu onorific vine în semn de apreciere pentru dedicarea și prețuirea onestă demonstrate de Alteța Sa Regală a Marii Britanii față de regiunea Transilvania.

Titlul face referire și la relația dintre moștenitorul tronului britanic și Vlad Țepeș, cu care Prințul de Wales a declarat că se înrudește pe linia genealogică a stră-străbunicii sale, Regina Maria. „Am Transilvania în sânge”, glumea Alteța Sa Regală cu ocazia unei vizite anterioare în România.

Scrisoarea deschisă adresată Prințului Charles de Wales de către Primăria Alba Iulia spune pe un ton asumat amuzant următoarele:

„Alteța voastră, știm cât de mult iubiți Transilvania. A devenit pentru dumneavoastră a doua casă și ați devenit cel mai important ambasador al acestei regiuni. Mai mult decât atât, adesea ați menționat că aveți rădăcini în Transilvania și că linia genealogică vă leagă de Vlad Țepeș, prințul născut în această regiune. De vreme ce iubiți Transilvania atât de mult, ne gândeam: cum ar fi dacă în loc de „Prințul de Wales” ați fi cunoscut de acum încolo ca „Prinț de Wales ȘI Transilvania”? Trebuie să recunoașteți că „Charles, Prinț de Wales ȘI Transilvania” sună bine, plus că e un excelent mod de a începe o conversație”.

Evident că un oraș românesc nu poate acorda titluri regale; scrisoarea deschisă fiind concepută într-o manieră degajată încât să fie evidentă nota umoristică, dar subliniind în același timp că oferta de a vizita orașul e serioasă.

Alba Iulia este capitala istorică a Transilvaniei – era de asemenea normal ca Alba Iulia, primul brand de oraș din Romania, să catalizeze energiile unui brand turistic regional. Inițiative de tipul acesta sunt menite să atragă atenția într-un mod creativ asupra unor stări de fapt. Stare de fapt este că noi am depus eforturi constante pentru a crește orașul, atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Stare de fapt este și interesul Prințului Charles pentru țara noastră și pentru Transilvania, în mod deosebit.

Desigur, ne-am bucura că Prințul Charles să atragă atenția potențialilor investitori asupra orașului Alba Iulia și mai ales asupra Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, a cărui resturare are nevoie de investiții majore pentru a-l reda cu totul orașului.

Alba Iulia este astăzi un oraș al premierelor, care și-a asumat rolul de avangardă în marketingul de oraș și management performant: primul oraș cu un manual de brand, primul oraș cu o strategie pe termen lung, primul oraș care lansează un kit complet pentru turiștii străini (aplicație de mobil, website, media socială, infokioskuri), primul oraș românesc cu un parteneriat special cu Banca Mondială, primul oraș românesc care primește rating de la una din cele trei mari institute globale de audit, primul proiect de ‘Smart City’ din România și singurul oraș din Europa de Sud-Est invitată in programul „City Logo” al Uniunii Europene” pentru orașe cu marketing urban avansat.

Municipiul Alba Iulia a fost capitală în Imperiul Roman, capitala istorică a Transilvaniei în evul mediu, capitală a Primei Uniri de la 1600, capitală a Marii Uniri de la 1918, capitala încoronării primului Rege al României unite și cel mai important oraș-simbol al României. Orașul găzduiește cea mai mare cetate din România.
Prințul Charles de Wales este născut la 14 noiembrie 1948, primul fiu al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Ducelui Philip de Edinburgh. Prințul Charles de Wales este actualmente moștenitorul tronului Marii Britanii”, a transmis Primăria Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI:  Ofertă horror pentru prințul Charles, de la Împăratul Cetății: urmaș al lui Dracula și prinț al întunericului birocratic

VEZI și :  Prinţul Charles a acceptat propunerea primarului din Alba Iulia de a deveni „Prinţ de Transilvania”. Vicele Pleșa: „Astăzi a venit răspunsul că acceptă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. dorinteodor

    joi, 13.04.2017 at 01:55

    Pai ar fi fost o jignire pentru Printul Charles sa i se acorde titlul de „Cetatean de Onoare” al Municipiului Alba Iulia. cum sa faci „cetatean” un Print autentic? Alba Carolina este o minunatie de cetate unde Printul Charles va primi acest titlu de Print de Transilvania si asa va creste faima orasului la valoarea pe care o merita….

  2. grigore

    joi, 13.04.2017 at 08:38

    Sa ii trimita cineva articolul si eventual ceva desene ajutatatoare Printului de Orizont (Trifu).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax