Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Clement Negruţ aduce două amendamente la Legea Minelor

Publicat

Deputatul PDL Alba, Clement Negruţ, a adus două amendamente la Legea Minelor nr. 85/2008.

“Aceste amendamente sunt un aport substanţial la bugetul autorităţilor locale şi judeţene. Ele se referă la taxele pentru cei care doresc să deschidă o exploatare, cei care doresc să exploateze o anumită resursă minerală, pornind de la nisip şi terminând cu uraniu, aur şi alte zăcăminte”, a declarat Clement Negruţ.

Conform modificărilor propuse de parlamentarul de Alba, titularii licenţelor sau a permiselor de exploatare sunt obligaţi la plata unei taxe pentru activitatea de prospecţiune, exploatare şi exploatarea resurselor minerale. Jumătate din valoarea taxei va fi platită către bugetul autorităţilor locale pe teritoriul cărora se află suprafaţa de exploatare. Cealaltă jumatate va merge către bugetul de stat.

Cel de-al doilea amendament adus Legii Minelor prevede ca redevenţa minieră să se stabilească la o cotă procentuală din valoarea producţiei miniere. Astfel, 25% din valoarea redevenţei să fie plătită către bugetul autorităţilor locale pe teritoriul căreia se face exploatarea. Restul de 75% din valoarea redevenţei ar reveni bugetului de stat.

“Am stabilit 75% către bugetul de stat pentru că Ministerul de Finanţe Publice se opune la orice fel de ciuntire făcută bugetului de stat pe care-l colectează ei din ţară. Ei fac referire la un articol din Constituţia României care spune ca bogăţiile solului şi subsolului sunt ale statului român. Nu văd nicio problemă o degrevare a bugetului de stat când şi administraţia locală este tot a statului”, a declarat Negruţ.

Deputatul de Alba se aşteaptă ca Ministerul Finanţelor Publice să-i pună piedică în a promova cele două amendamente, tocmai de aceea pedelistul este decis să facă lobby în Parlament.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax