Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Clienții casnici vor plăti mai mult pentru energie electrică, iar firmele mici vor avea facturi mai reduse, în următorii ani

Publicat

Directorul general al Enel România, Luca D’Agnese declarat într-o conferință de presă că prețurile la energia electrică vor crește pentru clienții casnici și vor scădea în cazul companiilor mici.

„În România mai avem subvenţii încrucişate, preţurile pentru companiile mici vor fi reduse ca urmare a concurenţei şi a liberalizării şi vor fi creşteri probabil pentru clienţii rezidenţiali, care însă vor fi diluate pe o perioadă semnificativă de timp, având în vedere calendarul de liberalizare”, a declarat directorul Enel.

Această liberalizare presupune renunţarea treptată la tarifele stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul energiei, în așa fel încât consumatorii vor cumpăra tot mai multă energie de pe piaţa liberă, şi va fi aplicată separat pentru consumatorii industriali şi pentru cei casnici.

Pentru consumatorii industriali, prețurile reglementate vor fi eliminate până la sfârșitul acestui an, potrivit angajamentelor asumate de Guvern în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

În ceea ce privește prețurile pentru consumatorii casnici, acestea vor crește cu 10% în luna iulie, de la 0% în prezent, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014 şi la 40% în ianuarie 2015. Scumpiri cu 10% vor mai avea loc în vara anului 2015 în ianuarie și iulie 2016 şi iulie 2017, pentru a se ajunge la 100% în decembrie 2017.

Luca D’Agnese a precizat că, în 2013 şi 2014, pe măsură ce se va liberaliza piaţa, va avea loc o „migrare masivă” a companiilor mici spre piaţa liberă, în timp ce segmentul rezidenţial va creşte în 2017.

Potrivit acestuia, până la sfârșitul anului facturile vor fi cu 7% mai reduse pentru companiile mici, comparativ cu nivelul de preţ de la sfârşitul anului trecut.

sursa: gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax