Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ABRUD

Clienții Mocăniței din Apuseni, AVERTIZAȚI că trenul trece printr-un cartier de rromi, pe afișul care anunță programul

Publicat

m

Călătorii care vor merge cu Mocănița în această primăvară prin Munții Apuseni sunt avertizați de organizatorii curselor că trenulețul ”trece printr-o comunitate de rromi”.

”Avertizăm călătorii noștri că trenul trece pe o distanță de 900 de metri printr-un cartier de Rromi” scrie pe afișul care anunță programul de circulație al trenului, postat pe facebook și distribuit inclusiv de primarul din Abrud, Nicolae Simina.

Situația a fost la fel și anul trecut. Potrivit siteului operatorului, călătorii au fost chiar obligați să confirme în scris înainte de cursă că sunt de acord să treacă prin cartierul respectiv. Este vorba despre o zonă aflată la periferia Abrudului. 

Curse reluate, ”probleme” vechi

Mocăniţa din Munții Apuseni, unul dintre simbolurile Ţării Moţilor, îşi va relua cursele regulate pentru turişti pe traseul Abrud – Câmpeni şi retur, de Paște și de 1 Mai 2019. Într-un afiș publicat recent pe Facebook, călătorii sunt însă „avertizați” că trenul trece printr-un cartier de rromi.

Un afiș ce conține detalii privind programul de circulație al mocăniței a fost publicat recent pe rețeaua de socializare Facebook, fiind distribuit și de către primarul din Abrud, Nicolae Simina.

„Avertizăm călătorii noștri că trenul trece pe o distanță de 900m prin un cartier de Rromi”, se precizează în afiș.

„Pe aceasta linia minunata circula locomotivele noastre incepand cu anul 2004. Din cauza anumitor obstacole pe linia putem oferi un program regulat doar cu un tren cu capacitate mica de 54 de locuri”, este mesajul transmis de proprietarii mocăniței, pe site-ul societății Calea Ferată Îngustă SRL.  

Reprezentanții operatorului au fost contactați prin intermediul contului de facebook, însă nu au răspuns.

Probleme, cât e linia de lungă

Proprietarii mocăniței semnalau în iunie 2018 mai multe probleme apărute pe linia de cale ferată îngustă, respectiv construcții ilegale care afectau gabaritul de liberă trecere și funinginea care deranja călătorii.

Trecerea prin cartierul de rromi era o altă ”problemă” semnalată. Pentru ”a putea vedea farmecul zonei” din mocăniță, turiștii erau obligați să confirme în scris, înainte de plecare, că nu se simt deranjați de funingine și de trecerea prin cartierul de rromi.

„Din pacate, nu am fost sprijiniti sa rezolvam problema cu constructiile ilegale in zona Rosia Montana care afecteaza gabaritul de libera trecere ale liniei. Din contra, se construieste in continuare. Datorita recenziilor legate de trecerea prin cartierul Rromilor si problemele cu funinginea care deranjeaza calatorii (nu putem sa folosim vagoane normale din cauza problemelor cu gabarit) am luat decizia ca in acest an nu vom mai circula pentru public dupa un program regulat pe aceasta linie.

Pentru grupuri organizate de peste 40 de persoane care va confirma in scris inainte de plecare ca nu se simt deranjati de funinginea si de trecerea prin cartierul Rromilor, va exista si in acest an o posibilitate de a vedea farmecul zonei din Mocanita”, explicau proprietarii mocăniței, în 12 iunie 2018.

Mai mulți turiști au postat recenzii negative pe pagina de Facebook „Mocănița Abrud”, reclamând funinginea sau trecerea prin cartierul de rromi. Potrivit acestora, membrii comunității prin care trece trenul se „cațără pe vagonetele mocăniței și sunt agresivi”.

Program mocănița Abrud – Câmpeni 2019

Zilele de circulație:

  • 27 aprilie – 1 mai 2019 (Paște)
  • 15, 16 și 17 iunie 2019 (Rusaliile)
  • în fiecare sâmbătă și duminică, din data de 6 iulie până în data de 8 septembrie 2019

Plecări:

  • de la Abrud, la orele 10:00, 13:00 și 16:00

Durata parcursului Abrud – Câmpeni și retur este de circa două ore și jumătate.

Prețul unui bilet dus-întors este de 30 de lei pentru adulți, respectiv 15 lei pentru copii. Potrivit anunțului, în cazul în care nu se strâng 20 de călători, cursa va fi anulată. Programul poate suferi modificări.

sursa: cfi.ro, facebook


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Tudor

    miercuri, 10.04.2019 la 20:35

    Poster facut pe windows 3.1 cu word art? hahahaha

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Muniție neexplodată, găsită în localitatea Cugir. Echipa pirotehnică ISU Alba, chemată să intervină

Publicat

Echipa pirotehnică ISU Alba, Detaşamentul Alba Iulia a fost chemată să intervină, duminică seara, la Cugir. Este vorba despre asanarea unui teren de muniţie neexplodată, găsită pe raza oraşului. Revenim cu detalii. Foto: arhivă  

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete, în Uniunea Europeană

Publicat

poluare masini

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete au fost adoptate de Consiliul Uniunii Europene, potrivit Ministerului Transporturilor. Între 2025 și 2029, atât autoturismele, cât și camionetele vor avea obligația de a emite cu 15% mai puțin CO2. De asemenea, ținta este ca din 2030, autoturismele noi să emită, în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șoferul care a produs accidentul mortal de la Strungari, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a fost REȚINUT

Publicat

Șoferul din Pianu de Jos care a produs accidentul din noaptea de sâmbătă spre duminică, la Strungari, în care un alt tânăr în vârstă de 30 de ani și-a pierdut viața, a fost reținut pentru 24 de ore. În momentul producerii accidentului șoferul se afla sub influența alcoolului, valoarea indicată de aparatul etilotest fiind de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Alba Iulia, imaginea unui concurs de latte art în China. Dan Băcăințan, carieră mondială în domeniul cafelei

Publicat

d

Un tânăr din Alba Iulia a fost, pentru câteva zile, imaginea unui concurs de latte art, în China. Dan Băcăințan nu este însă orice tânăr. El este campionul Italiei la cocktailuri pe bază de cafea și a reprezentat această țară la Campionatul Mondial de Cafea din Brazilia, unde s-a clasat în elita celor mai buni […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate