Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Clubul Economic German Transilvania: Un bun schimb de informații între reprezentanții mediului de afaceri, foarte important


Publicat

Fondat în anul 1998 ca şi asociaţie de interes public, Clubul Economic German Transilvania este primul club economic din sectorul său de activitate din România şi îşi pune la dispoziţie serviciile tuturor oamenilor de afaceri şi întreprinderilor din regiune şi din judeţele învecinate. Obiectivul clubului este de a oferi o platformă de discuţie şi schimb de experienţă între întreprinderi.

”Deoarece întâlnirile membrilor au avut loc mereu la Sibiu şi ca nimeni să nu se simtă exclus, pentru că la întâlniri participau şi membrii din Braşov şi Cluj, la scurt timp de la înfiinţare a fost aleasă denumirea „Clubul Economic German Transilvania“.

De la fondarea şi trecerea în registrul sibian al asociaţiilor, clubul economic s-a dezvoltat continuu din punct de vedere al structurii şi al calităţii. Clubul economic s-a deschis şi spre firme din alte ţări vorbitoare de limba germană care îşi desfăşoară activitatea în Transilvania, mai cu seamă în regiunea din apropierea Sibiului. În prezent în cadrul Clubului Economic German Transilvania sunt înscrise aproximativ 160 de întreprinderi membre active între care se numără şi instituţii precum Forumul Democrat al Germanilor din România, Universitatea Româno-Germană, Centrul teritorial de formare continuă pentru administrația publică Sibiu precum şi ziare de limba germană din România, ca spre exemplu Hermannstädter Zeitung şi Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”, spune Harald Friedrich, preşedinte al Clubului Economic German Transilvania.

Un important membru fondator al clubului economic este Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu. Acesta din urmă este interfaţa dintre domeniul economic, cultural şi cel al cooperării bilaterale pe mai multe niveluri. Conducătorul Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu, în prezent Consul Hans Erich Tischler, este preşedintele de onoare al Clubului Economic German Transilvania, după cum este prevăzut în actul constitutiv al clubului, potrivit sursei citate.

Ca şi prim punct de contact pentru întreprinderi din spaţiul vorbitor de limbă germană, Clubul Economic German Transilvania joacă un rol activ în dezvoltarea relaţiilor economice dintre ţările de origine şi România. În acelaşi timp clubul îşi îndeplineşte sarcina de a reprezenta interesele acestor întreprinderi la faţa locului. Sala de conferinţe a clubului economic (cu peste 40 de locuri) le stă la dispoziţie membrilor fără a trebui să plătească o taxă.

La doi ani, în cadrul adunării membrilor se votează un nou consiliu director. Consiliul director este în prezent format din: Harald Friedrich (preşedinte), Stephan Braune (vicepreşedinte), Wolfgang Köber (preşedinte executiv), Wolfgang Alexander Guib (trezorier), Joe Rückert (consilier economic) si Jürgen Schmidt (consilier economic).

”Membrii reprezintă toate domeniile de activitate existente în regiune. În afara activităţii de networking, Clubul Economic German Transilvania pune la dispoziţie diferite activităţi pentru petrecerea timpului liber după cum sunt întâlnirile regulate organizate în câte und restaurant din oraş, cupa anuală de fotbal, sărbătoarea anuală a vinului precum şi diferite activităţi pentru întreaga familie.

În centrul activităţii Clubului Economic German Transilvania vor sta şi pe viitor schimbul de experienţă şi de informare dintre firmele membre precum şi întreţinerea unui dialog constructiv cu reprezentanţi ai domeniului politic, ai celui administrativ şi ai societăţii civile precum şi promovarea învăţământului în sistem dual în România aşa cum este practicat şi în Germania.

Toate acestea pentru a consolida regiunea şi a o menţine atractivă pentru investitorii deja stabiliţi aici şi alţii noi. O situaţie „win-win“ pentru oamenii din regiune şi din domeniul economic”, mai spune Friedrich.

Programările DWS au fost anulate începand cu luna martie 2020, din cauza pandemiei Covid-19; întâlnirile personale nu au mai putut avea loc din cauza restricțiilor. Acest lucru a afectat atât întâlnirile membrilor, „Conferința Industry 4.0”, cât și masa rotundă informală, mai spune reprezentantul clubului german.

Ședințele consiliului director s-au putut organiza online. În prezent se organizează din nou evenimentele uzuale, cum ar fi întâlnirea membrilor și masa rotundă informală, însă numărul participanților este limitat și se respectă măsurile legale în vigoare. Următorul mare eveniment pe care DWS îl va organiza este Festivalul Vinului din 11 octombrie 2020, care va avea loc în conformitate cu măsurile legale de precauție.

”În timpul pandemiei Covid-19, este foarte important să aibă loc un bun schimb de informații între reprezentanții mediului de afaceri germani. Începând cu mijlocul lunii aprilie au avut loc mai multe întâlniri virtuale la care a fost prezentată situația generală din țară și pe regiuni. Toți raportează căderi masive în economie și majoritatea membrilor au închis total sau parțial operațiunile. Majoritatea dintre noi simțim masiv efectele dramatice.

Din acest motiv, s-a decis depunerea unei solicitări la guvern, în numele cluburilor de afaceri și al Camerei de Comerţ şi Industie Româno-Germane (AHK), cu scopul de a decide asupra unor măsuri de relaxare controlate. În acest fel dorim să facilităm relansarea economiei și de asemenea să ajutăm companiile puternic afectate în prezent și, de asemenea, pe membrii noștri”, declară preşedintele Clubului Economic German Transilvania.

Un rezultat al acestei cereri este Ordonanța de urgență 132/2020, prin care norma de muncă redusă (“Kurzarbeit’) a fost reglementată în România pentru a menține economia în viață și pentru a reduce șomajul, potrivit sursei citate.

Dacă sunt îndeplinite anumite condiții, angajatorul poate reduce norma de muncă a angajaților în cauză cu cel mult 50% din programul normal de lucru. Indemnizația corespunzătoare normei de muncă reduse este de 75% din salariu. Este plătită de angajator și rambursată de stat.

”Această măsură trebuie să afecteze cel puțin 10% din forța de muncă și să se bazeze pe o scădere a vânzărilor în luna precedentă sau în luna anterioară celei precedente cu cel puțin 10% față de aceeaşi lună a anului precedent. Din punct de vedere economic sunt necesare reglementări suplimentare – mai cu seamă pentru a introduce în primul rând norma redusă de muncă, indiferent de pandemie sau condiții similare. Se pare că se intenţionează un astfel de demers”, mai arată reprezentanții Clubului economic german.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

”Tic, tac… un român a murit până ai terminat de citit.” Epidemiologul Octavian Jurma: Familii întregi ucise într-o săptămâna..

Publicat

Epidemiologul Octavian Jurma susţine că nu toți românii vor simți beneficiile creșterii economice, pentru că zeci de mii de români nu vor mai fi în viață să le simtă: „Tic, tac, un român a murit până ai terminat de citit”

„Nu, nu toți românii vor simți beneficiile creșterii economice. Pentru că zeci de mii de români nu vor mai fi în viață să le simtă chiar dacă ar fi adevărate.

Înainte de a simți beneficiile economice, cel puțin 200.000 de români vor simți gheara morții sfârtecând plămânii și trupul lor lăsându-i cu sechele pe viață.

Cel puțin 20.000 nu vor mai simți nimic în decembrie. De sărbători doar absența lor va fi simțită de cei dragi. Copii lăsați fără părinții. Părinți lăsați fără copii. Mămici ucise cu copilul lor în burtă. Elevi și profesori uciși în numele educației. Familii întregi ucise într-o săptămâna…

De ce? Pentru ce? Ce beneficii economice justifică risipă această inumană de viață? De ce suntem singură țară din lume care își ucide cetățenii pentru bani?”, se întreabă epidemiologul.

Octavian Jurma spune că sunt singurele răspunsuri pe care le mai așteaptă de la Guvern, de la Parlament și de la președinte: „Ei ne-au cerut votul că să guverneze în numele nostru spre binele nostru și vreau să știu unde e binele românilor care mor acum în cadența de metronom, câte unul la fiecare 4 minute.

Tic, tac, un român a murit până ai terminat de citit. Fiecare vorba aruncată în vânt este o viață aruncată în vânt. Fiecare zi amânată sunt 400 de vieți curmate”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rezultate LOTERIA vaccinării, a treia extragere. Care sunt numerele câștigătoare

Publicat

Au fost anunțate rezultatele la a treia extragere de la Loteria vaccinării, de duminică, 17 octombrie.

Numele câștigătoare sunt: 

– 1 534 176 – Marele premiu de 100.000 lei.

– Cele 80 de premii în valoare de 10.000 lei sunt cuprinse între 1.534.177 și 1.534.257.

La această extragere au participat numerele de ordine din intervalul 1.344.171 – 1.627.567, corespunzătoare participanţilor care s-au înscris, conform Regulamentului, până vineri, 15 octombrie, la orele 12:00.

La cea de-a treia extragere săptămânală se acordă 80 de premii a câte 10.000 de lei şi un premiu de 100.000 de lei.

La celelalte două extrageri ale loteriei vaccinării, numerele câștigătoare au fost:

 • săptămâna 1 – număr câștigător 100.000 lei: 083577 / numere câștigătoare 10.000 lei: 083578 – 083657
 • săptămâna 2 – număr câștigător 100.000 lei: 0659367 / numere câștigătoare 10.000 lei: 0659368 – 0659447

Loteria de vaccinare se desfășoară până în 31 decembrie 2021 şi constă în 19 extrageri organizate în zilele de duminică/vineri, pe parcursul a 14 săptămâni, astfel:

 • 14 extrageri, respectiv câte 1 extragere pe săptămână;
 • 3 extrageri, respectiv câte 1 extragere în fiecare lună;
 • 2 extrageri organizate în săptămâna 14, respectiv în ultima săptămână a acţiunii.

Premiile de la loteria de vaccinare

La Loteria de vaccinare se acordă un număr total de 1.139 premii, în valoare totală de 15.000.000 lei, după cum urmează:

 • 81 de premii săptămânale (80 premii săptămânale în valoare de 10.000 lei + 1 premiu mare săptămânal în valoare de 300.000 lei);
 • 3 premii lunare, (câte 1 premiu în ultima săptămână a fiecărei luni în valoare de 100.000 lei);
 • 2 premii la finalul Loteriei Programului Naţional de Vaccinare, în valoare de 500.000 lei, respectiv 1.000.000 lei.

Fiecare participant la Loteria de Vaccinare va avea 4 şanse de câştig, respectiv posibilitatea de a câştiga 4 premii:

 • 1 premiu în valoare de 10.000 lei sau de 100.000 lei
 • 1 premiu de 300.000 lei
 • 1 premiu de 500.000 lei
 • premiul cel mare în valoare de 1.000.000 lei.

În total, sunt premii în valoare maximă cumulată de 1.910.000 lei.

Sumele virate către Compania Naţională „Loteria Română” – S.A. necesare pentru asigurarea fondului de premiere pentru Loteria de vaccinare vor fi asigurate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Cum se face înscrierea la loteria vaccinării

Înscrierea participanților în aplicație se realizează dupa generarea certificatului digital al UE privind COVID-19 astfel:

 • Accesare site https://certificat-covid.gov.ro;
 • Autentificare: se introduce adresa de e-mail;
 • Verificare e-mail: link de autentificare;
 • Accesare e-mail primit de la platforma “Certificate COVID”;
 • Accesare buton “Autentificare”
 • Identificare certificate de vaccinare al persoanei pentru care se va inregistra participarea la loterie;
 • Accesare buton “Vizualizare certificate”
 • Selectare optiune “De acord cu regulamentul și condițiile de participare”;
 • Selectare optiune “De acord cu publicarea datelor personale pe site-ul Ministerului Sanatatii, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului si C.N.L.R.”;
 • Selectare opțiune “Participă la loteria de vaccinare”

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Măsurile guvernului pentru protejarea populaţiei: Amânarea plății facturilor, TVA redus la electricitate și gaze pentru IMM-uri

Publicat

contor curent

Guvernul interimar ia în calcul o serie de măsuri pentru protejarea populaţiei şi a IMM-urilor, în contextul creşterii preţurilor energiei şi gazelor naturale şi al apropierii iernii.

Florin Cîțu a anunțat că luni va fi anunțată o formă finală a mai multor amendamente ce vizează măsuri pentru gestionarea facturilor mari la energie.

Plafonarea prețului, amânarea plății facturilor, reducerea TVA de la 19% la 5% pentru IMM-uri sunt amendamente ce vor fi aduce legii de aprobarea a OUG pentru compensarea facturilor, aflată la Parlament.

Singura soluție a  guvernului demis. Nu mai poate adopta ordonanțe de urgență

Iarna se apropie, iar facturile la gaze și energie cresc de la o lună la alta, dar soluțiile pentru a ține sub control scumpirile sunt încă în analiza guvernului interimar.

Florin Cîțu a precizat că ia în discuție amânarea plății facturilor, alături de plafonarea prețurilor și de reducerea temporară la 5% a TVA pentru energie în cazul IMM-urilor. Dar, indiferent de varianta aleasă, măsura trebuie trimisă la Parlament, ca să fie adoptată prin lege.

Florin Cîțu a anunțat că guvernul interimar ia în calcul modificarea proiectului de lege privind ordonanța de urgență pentru compensarea facturilor la energie cu noi propuneri.

E analizată, de exemplu, amânarea plății facturilor, după modelul amânării ratelor la credite de anul trecut.

Experții contestă însă măsura propusă și amintesc că amânarea taxelor în contextul închiderii economiei, anul trecut, a adus costuri suplimentare tuturor contribuabililor.

Dumitru Chisăliță: „Nu poţi să plăteşti 800 acum şi să plăteşti la vară 10.000 de lei, 20.000 de lei. Scopul este să ajutăm consumatorul, nu să-l fentăm, îl fentăm două-trei-patru luni şi vine după aceea tăvălug.

Vă daţi seama ce o să însemne în situaţia în care jumătate din România n-o să plătească facturile pentru că furnizorul trebuie să ia de undeva bani, face împrumuturi, împrumuturile acelea înseamnă costuri, costurile respective se răsfrâng asupra celorlalţi consumatori”.

Ministrul interimar al Energiei spune însă că va exista un mecanism de compensare.

Guvernul are în vedere și alte măsuri pentru consumatorii casnici și non-casnici, recomandate, de altfel, și de Comisia Europeană.

Plafonarea prețurilor și reducerea TVA la energie pentru IMM-uri la 5%, timp de 6 luni

Pentru că nu mai are puteri depline și nu mai poate emite ordonanțe de urgență, Guvernul depinde de votul în Parlament pentru a implementa oricare dintre aceste măsuri.

Iar asta, în condițiile în care compensarea facturilor ar urma să se aplice de la 1 noiembrie.

„Forma exactă a amendamentelor va fi prezentat la comisii. Dacă Ministerul Finanţelor este de acord, s-ar putea ca temporar, pentru o perioadă de şase luni de zile, sau până la sfârşitul lui martie, să reducem TVA de la 19 la 5% pentru IMM-uri în această perioadă.

Dacă nu am fi avut această creştere economică, dacă nu am fi avut mai multe resurse la buget, nu am fi putut să implementăm, pentru că, de exemplu, reducere de TVA înseamnă o gaură la deficitul bugetar, chiar pe cinci luni de zile.

Ar însemna o creştere a deficitului. Ne interesează această perioadă în iarnă, când facturile sunt mai mari”, a declarat Florin Cîțu.

Cîțu: nu este ca la un credit la bancă, e vorba de a amâna o perioadă aceste facturi

Ați văzut și anul trecut, când am început cu amînarea ratelor la credite. Tot așa am început, nu aveam o formulă inițială cea mai bună. Am mers pe o formulă maximă, apoi am revenit.

Încercăm, nimeni nu a făcut acest lucru până acum, dar este între soluțiile pe care le propune și Comisia Europeană și o luăm în calcul. Formula finală o vom vedea luni”, a declarat premierul.

Premierul a spus că oamenii care vor opta pentru amanarea plății facuturilor nu vor avea costuri suplimentare. „Nu, nu, nu, nu este ca la un credit la bancă și așa mai departe, nu există dobândă, e vorba de a amâna o perioadă aceste facturi.

Bineînțeles că, pentru companiile respective (furnizorii de energie și gaze – n.r.), această amânare reprezintă sigur un cost. Și atunci ne gândim cumva la o compensare și pentru companiile respective, să nu trebuiască să plătească impozite o perioadă și așa mai departe.

Există un efect în lanț pe care încercăm să îl identificăm și apoi să îl atenuăm”, a punctat Cîțu.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Medicii care promovează teorii nevalidate științific trebuie suspendați. Anunțul Președintelui Colegiului Medicilor

Publicat

reteta retete medici medic

Președintele Colegiului Medicilor susține suspendarea tuturor medicilor care prezintă în spațiul public teorii nevalidate științific.

„Ca medic și ca președinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), analizând și văzând situația dramatică a pandemiei din România, voi susține din acest moment cu toată tăria, sancționarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, iar prin informațiile transmise poate duce în eroare populația în privința stării de sănătate și periclita sănătatea publică”, transmite Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Acesta adaugă că, deși mulți medici sunt de părere că astfel de decizii trebuiau luate până acum, prerogativele CMR sunt limitate, iar pentru astfel de situații se parcurg proceduri disciplinare de lungă durată până a se ajunge la o decizie.

„Apreciez că în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2, situație excepțională în care se află întregul sistem medical, se impune existența unui mecanism rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei de către medicii care propagă, prin orice mijloace de comunicare, în spațiul public sau în timpul exercitării profesiei, opinii nefundamentate științific, false și care periclitează sănătatea publică.

Apreciez și susțin dreptul la liberă exprimare și la liberă informare, dar pe de altă parte trebuie să existe dreptul de a avea acces la informație corectă. Sănătatea și medicina trebuie să se bazeze, pentru a avea fundament, pe știință, pe medicina bazată pe dovezi, pe studii clinice”, spune președintele Colegiului Medicilor din România, conform RO Vaccinare.

Daniel Coriu spune că a auzit teorii precum „Pandemia nu există”, „Este o banală răceală”, „Prin vaccin ne cipează” sau „Vaccinul ne omoară”, iar rezultatul este că România a ajuns pe locul 2 în lume la numărul de decese la 1 milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2: „Mor și se îmbolnăvesc colegi medici, mor pacienți și avem foarte multe cazuri de îmbolnăviri în rândul populației, sistemul medical este la limită din cauza acestei pandemii, iar din păcate mulți își fundamentează decizia în privința sănătății lor pe informații care nu au bază științifică. Noi ca și reprezentanți ai corpului medical trebuie să fim un exemplu în privința conduitei legată de sănătatea publică!”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate