Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cluj-Napoca a avut cea mai mare creștere economică din U.E. între 2000-2017, arată Eurostat. PIB-ul orașului s-a triplat

Publicat

Municipiul Cluj-Napoca a avut cea mai mare creștere economică din U.E. între 2000-2017. Mai mult, față de 2000, PIB-ul nominal s-a triplat.

Totuși, acest loc pe podium este justificat, deoarece a pornit de la un nivel mult inferior față de restul orașelor europene, scrie Cluj24.ro.

Marcel Heroiu, expert al Băncii Mondiale, spune: “Dacă ne uităm pe exporturi, vedem cum s-a schimbat comerțul românesc comparativ cu perioada anilor ‘90”. De asemenea, Bogdan Dumitrescu, profesor ASE, este de părere că „dacă ne uităm la structura exporturilor României din anul 2018 comparativ cu anul 1995 vedem o evoluție evidentă către produse cu valoare adăugată mai ridicată (de exemplu mașini și piese auto față de materii prime sau produse ale industriei textile).”

Potrivit datelor Eurostat, în cazul Cluj-Napoca, de exemplu, este vorba despre un avans de 333,5% față de alte orașe europene. Timișoara are 302%, București 293%, Iași 257%, Ploiești 233%.

Analizând datele Eurostat, Bogdan Dumitrescu , profesor ASE, spune:

“Ritmul de creștere a fost superior celui al PIB nominal, care s-a majorat de circa 7 ori, sau cu aproximativ 9% pe an. Acest lucru nu este surprinzător, România înscriindu-se în trendul global de majorare a comerțului internațional într-un ritm superior celui al PIB, pe fondul globalizării și eliminării barierelor comerciale. Astfel, România a devenit o economie din ce în ce mai deschisă.

Altfel spus, ne-am specializat în ceea ce știm să facem mai bine, am identificat industriile unde dispunem de avantaje competitive. Un exemplu grăitor în acest sens este reprezentat de ponderea mare a exporturilor legate de industria auto la nivelul anului 2018”.

Surse: Cluj24.ro, Hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax