Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CNADNR: 300 de nereguli constatate pe autostrada Sibiu – Orăștie, între Săliște și Cunța. Constructorul, obligat să remedieze problemele


Publicat

autostrada sibiu orastie, cunta -salisteCompania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a transmis printr-un comunicat de presă un punct de vedere cu privire la starea lotului 3 al autostrăzii Sibiu – Orăștie, în lungime de 22 de kilometrii, între localitățile Săliște și Cunța. După ce săptămâna trecută au fost semnalate pericolele pe care le implică acest sector de drum, CNADNR recunoaște că pe acest lot sunt numeroase nereguli.

De-a lungul derulării acestui contract, din 2011 până în prezent, inginerul FIDIC DRDP Brașov a emis aproximativ 300 rapoarte de neconformitate, conform prevederilor contractuale și legale, precum nerespectarea Proiectului Tehnic, nerespectarea caietelor de sarcini, calitatea materialelor sau execuția necorespunzătoare a lucrărilor. 

Potrivit contractului, firma constructoarea, Salini Impregilo SpA este obligată să remedieze pe propria cheltuială toate problemele apărute atât pe parcursul lucrărilor, cât și în perioada de garanție de 4 ani.

”CNADNR, în baza unei expertize tehnice, a considerat si consideră că factorul antropic (activitatea de execuție) a avut un rol hotărâtor în apariția/declanșarea și evoluția fenomenelor de instabilitate din amplasament prin modul de organizare și desfășurare a lucrărilor fără respectarea prevederilor proiectului și a Caietelor de sarcini de terasamente și consolidări, ca și a altor reguli specifice existente în normele tehnice din România. Sistarea lucrărilor pe zonele instabile și cu potențial instabil pe perioade mari de timp (cca.1-1,5ani) fără luarea unor măsuri de urgență de protecție și reapărare a suprafețelor decapate și fisurate în scopul limitării efectului apei din precipitații a avut de asemenea un rol negativ asupra stabilității generale a amplasamentului. Un factor important care a influențat în mod semnificativ întârzierea finalizării tronsonului de autostrada Orăștie – Sibiu, lot 3 îl reprezintă slaba calitate a lucrărilor executate de către Antreprenor, aspect evidențiat prin numărul considerabil de rapoarte de neconformitate emise de către Inginer în cadrul Contractului (aprox. 300 – nerespectarea Proiectului Tehnic, nerespectarea caietelor de sarcini, calitatea materialelor, execuția necorespunzătoare a lucrărilor, etc)”, se arată în comunicatul CNADNR din 21 iulie.

Defectele majore constatate în șantier, nesoluționate la data de 21 iulie 2015:

cnadnr aciliu– Defecte constatate la Viaductul Aciliu:

”Ca urmare a cantităților relativ mari de precipitații din ultima perioadă și datorită faptului ca sistemul de colectare și evacuare a apelor meteorice nu a funcționat (gurile scurgere fiind înfundate), apele pluviale s-au scurs în lungul viaductului spre culeea Sebeș ( viaductul având panta unică în profil longitudinal, pe direcția Sebeș) și de-acolo prin zona mediană dintre cele două structuri, pe bancheta cuzinetilor la culee și pe pereul sfertului de con. Sub acțiunea efectelor hidrometeorologice din ultima perioadă pereul sfertului de con a fost subspalat, conducând astfel la aparitiția de fisuri, crăpături, tasări și burdușiri ale dalelor din beton.

Totodată s-a constatat deformarea glisierei parapetului din zona de îmbinare dintre parapetul din cale curentă și parapetul de pe viaduct. Deformarea glisierei a fost cauzată atât de racordarea deficitară dintre cele două tipuri de parapet, cât și datorită faptului că rosturile prevăzute pentru preluarea eforturilor (din dilatatie și contracție) nu au lucrat corespunzător.

Având în vedere cele prezentate mai sus, Antreprenorul a hotărât remedierea acestor probleme prin demolarea dalelor din beton ale sfertului de con, reprofilarea acestuia și refacerea protecției cu dale din beton. Termenul de remediere comunicat de către aceste este în data de 31 august 2015.

La data prezentei se execută lucrări pentru decolmatarea sistemului de colectare și evacuare a apelor pluviale, și se constată că protecția existentă a pereului (dalele din beton) a fost demolată”, se arată în comunicat.

cnadnr aciliu2Totodată, reprezentanții CNADNR dau asigurări că ”țevile de scurgere contorsionate”, apărute într-un articol din presă, sunt defapt țevile de canalizație ale sistemului ITS care datorită dilatațiilor viaductului au fost desprinse din zona de mufare.

– Fisurile apărute la riglele pilelor Viaductului de la Aciliu

”Antreprenorul a emis un raport tehnic detaliat, semnat de un expert, prin care se ilustrează soluțiile tehnice pentru a remedia microfisurile apărute la riglele pilelor viaductului de la Aciliu, iar lucrările de remediere vor începe la finele lunii iunie 2015 și se vor finaliza în aproximativ 2 luni”, transmite CNADNR

– Crăpatură km 60+595 – km 60+717, calea 1

”În data de 20 noiembrie 2014 s-a constatat aparitia unor fisuri la pozitia km 60+660, calea 1, în corpul autostrăzii care pleacă din banda de staționare sub formă de arc de cerc. La data prezentei se constată execuția lucrărilor la sistemul de drenaj aflat în partea de aval a autostrăzii, și s-a constatat că Antreprenorul a efectuat lucrări de reparații provizorii a pe ambele căi, pe o lungime de 122.0 m (calea 2, banda a 2-a, iar pe calea 1 pe toată lățimea). În momentul de față sunt în curs de elaborare două expertize tehnice, una efectuată de Antreprenor, și una de CNADNR, în baza cărora Antreprenorul va adopta soluții de remediere a problemelor, degradărilor apărute”, se transmite în comunicat.

– Alunecare km 64+300 – 64+500, calea 1

”S-au constatat ravenari (eroziuni) și ușoare alunecări ale taluzului debleului ca urmare a acțiunii apelor meteorice și a lipsei protecției acestuia. Alunecările observate nu sunt de natură să pună în pericol siguranța circulației pe această zonă, în perioada imediat următoare.

În momentul de față este în curs de elaborare o expertiză tehnică, în baza căreia Antreprenorul va adopta soluții de remediere a problemelor, de stabilizare a alunecărilor existente, și de refacere a elementelor degradate”, mai transmite CNADNR.

– Defecte constatate km 44+305 – km 44+380, calea 1

”În zona km 44+360, calea 1 s-a constat un ebulment (denivelare) pe banda de staționare de urgență, la limita cu dispozitivul de colectare a apelor pluviale (șanț). Zona afectată este zona de conexiune a lotului 2 cu lotul 3. Până în prezent Antreprenorul nu a remediat definitiv defectele constatate, iar în Șantier defectele au evoluat constatându-se următoarele: dislocare tub cămin dren, fisură banchetă din fața zidului de gabioane, fisuri șant de scurgere a apelor, fisurare acostament betonat. În momentul de față este în curs de elaborare o expertiză tehnică, în baza căreia Antreprenorul va adopta soluții de remediere a problemelor, de stabilizare a alunecărilor existente, și da refacere a elementelor degradate”, se transmite în comunicat.

Alte defecte constatate sunt înfiltrații la pasajul CF (după realizarea umpluturilor peste pasajul CF și în urma ploilor căzute se constată că printre rosturile dintre elementele prefabricate curge apa),  defecte constatate km 59+950 (cale 1) (denivelări în banda de urgență, banda 1 și banda 2 , care continuă și pe calea 2) , defecte constatate km 62+090 – 62+140 (cale 1) (o denivelare aparută în banda de urgență) și defecte constatate km 64+380 – 64+400 (cale 1) (o denivelare în banda de urgență, apărută în urma împingerilor provocare de taluz).

”Pentru toate aceste defecte constatate, Inginerul FIDIC DRDP Brașov a emis rapoarte de neconformitate, conform prevederilor contractuale și legale. Conform prevederilor Contractului “Proiectare și Execuție Autostrada Orăștie – Sibiu, lot 3, km 43+855 – km 65+965”, Antreprenorul are responsabilitatea deplină pentru remedierea defectelor apărute atât în perioada de execuție a lucrărilor cât și în perioada de garanție (4 ani). Astfel, lucrările de remediere vor fi executate pe riscul și cheltuiala antreprenorului”, transmite CNADNR.

Prevederile contractului “Proiectare și execuție Autostrada Orăștie – Sibiu, Lot 3: km 43+855 – km 65+965

Contractul “Proiectare și execuție Autostrada Orăștie – Sibiu, Lot 3: km 43+855 – km 65+965” a fost atribuit prin licitație publică firmei Salini Impregilo SpA. În data de 20 mai 2011 a fost semnat Acordul Contractual. Data de începere a lucrărilor a fost 20 iunie 2011. Data de finalizare a execuției lucrărilor conform Contractului a fost 17 aprilie 2013. În data de 14 noiembrie 2014 a avut loc deschiderea oficială a traficului pe tronsonul de autostradă Orăștie – Sibiu, lot 3. Valoarea de contract acceptată este de 604.791.600,00 lei fără TVA.

Prin semnarea Contractului, Antreprenorul Salini Impregilo SpA a acceptat responsabilitatea totală pentru care și-a prevazut toate dificultatțle și costurile pentru finalizarea cu succes a Lucrărilor. Obligațiile Antreprenorului conform Condițiilor Contractului și prevederilor legislației în vigoare Legea nr. 10/1995(…), cu privire la Proiectarea Lucrărilor:

„Antreprenorul va proiecta, executa și termina Lucrările în conformitate cu prevederile Contractului și va remedia orice defecte ale Lucrărilor. (…) Lucrările vor include orice lucrare care este necesară pentru a satisface Cerintele Beneficiarului, Propunerea Antreprenorului și Listele, sau impuse de prevederile Contractului, precum și toate lucrările care (deși nu sunt menționate în Contract) sunt necesare pentru asigurarea rezistenței, stabilității și siguranței în exploatare a Lucrărilor.

Antreprenorul are obligația asigurării unui standard ridicat pentru toate aspectele necesare proiectării Lucrărilor, standard ce poate fi verificat de către Inginer. În plus, Antreprenorul are obligația de a se asigura că toate aspectele privind proiectarea Lucrărilor respectă cerințele impuse de către Comitetul Tehnic și Economic al CNADNR în cadrul procedurii de aprobare”, se mai arată în comunicat.

sursa: cnadnr.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Concurs repetat cu același candidat pentru funcția vacantă de arhitect șef al Primăriei Alba Iulia

Publicat

Primăria Alba Iulia încearcă pentru a doua oară să găsească un nou arhitect șef, după ce, la cel mai recent concurs organizat, singurul candidat nu a reușit să treacă de proba scrisă.

Acum, primăria organizează un nou concurs, cu proba scrisă susținută pe data de 6 mai.

Vezi procesul verbal de selecție a dosarelor pentru proba scrisă

Marți, 20 aprilie, a fost termenul limită pentru depunerea dosarelor de candidatură, însă doar o singură persoană s-a arătat interesată de ocuparea postului: Alexandru Ioan Damian, cel care a fost declarat respins, după proba scrisă de la ultimul concurs organizat.

Postul de arhitect șef al instituției a rămas vacant după ce Hedviga Călin a ieșit la pensie, iar reprezentații primăriei se chinuie de luni bune să găsească un înlocuitor.

Care sunt cerințele pentru postul de arhitect șef

  • Studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă de arhitect diplomat sau urbanist diplomat, arhitect sau urbanist absolvent cu licență și master, or studii post universitare în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului.
  • Studii universitare de master în domeniul administrației publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcției publice.
  • Atestat Registrul Urbaniștilor din România.
  • Vechimea în specialitatea studiilor 7 ani.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Deputatul AUR, Daniel Rusu – fake-news pe Facebook cu o poză de la Kronospan Sebeș. Ce i-a răspuns șeful Gărzii de Mediu Alba

Publicat

Deputatul AUR Daniel Gheorghe Rusu (circumscripția Alba) a postat pe contul său de Facebook, de ziua sa, o imagine a companiei Kronospan din Sebeș, în care se poate observa o emisie de fum gros.

”La Sebeș, astăzi, de ziua mea … mă cadorisesc ,,baietii” deștepți cu puțin cancer pe pâine! Așa sa le ajute Dumnezeu și lor și celor care permit asta!” a scris deputatul de Alba, pe contul său.

Postarea sa a fost văzută de șeful Gărzii de Mediu Alba, Dănuț Hălălai, care i-a spus că fotografia este veche și că nu este cazul să provoace panică, în calitate de ”demnitar al statului”.

”La mulți ani domnule deputat! În legătură cu fotografia pe care ați postat-o vreau să vă informez că nu este de dată recentă și nu are legătură cu ziua de astăzi. Această fotografie postată de către un demnitar al statului poate provoca panică și nu este cazul. Cu stimă deosebită! Ing.Hălălai Dănuț” i-a scris acesta.

Deputatul nu a mai răspuns la postarea acestuia.

Detalii despre momentul în care a fost realizată fotografia (29 ianuarie 2020) puteți citi într-un articol publicat de Alba24 care poate fi vizualizat AICI.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

2.989 cazuri COVID înregistrate în România în 24 de ore. 150 decese noi, 1.405 pacienți la ATI. Date oficiale, 22 aprilie

Publicat

Au fost raportate 2.989 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise joi, 22 aprilie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Citește și ALBA: 66 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în municipii, orașe și comune din județ

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 22 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.039.998 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

959.126 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.989 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 26.943 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 21.04.2021 (10:00) – 22.04.2021 (10:00) au fost raportate 150 de decese (91 bărbați și 59 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare,  Sibiu,  Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 15 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 44 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 42 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 44 decese la categoria de peste 80 de ani.

140 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 6 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.168. Dintre acestea, 1.405 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.203.810  teste RT-PCR și 818.639 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.867 de teste RT-PCR (14.391 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.476 la cerere) și 12.075 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 43.884 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.112 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 41.194 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 108 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.623 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 666 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 21 aprilie, 4.605 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 889.467 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID:

Județ/populație/cazuri noi/incidența COVID:

Ilfov – 43659 – 86 – 4,48

Mun. București – 2E+05 – 503 – 4,41

Cluj – 55260 – 154 – 4,27

Arad – 22856 – 69 – 2,97

Brașov – 42267 – 82 – 2,96

Hunedoara – 22085 – 78 – 2,96

Alba – 20123 – 63 – 2,93 (66 cazuri noi, potrivit situației DSP Alba)

Timiș – 52709 – 180 – 2,84

Covasna – 7997 – 20 – 2,77

Bihor – 27857 – 141 – 2,74

Sibiu – 25268 – 67 – 2,69

Constanța – 41653 – 97 – 2,56

Mureș – 22717 – 101 – 2,49

Galați – 26539 – 128 – 2,27

Brăila – 12729 – 21 – 2,25

Caraș – Severin – 10602 – 66 – 2,21

Teleorman – 13060 – 37 – 2,2

Prahova – 33202 – 131 – 2,19

Vâlcea – 15767 – 50 – 2,16

Sălaj – 10501 – 35 – 2,1

Bistrița – Năsăud – 11352 – 29 – 2,09

Argeș – 26041 – 77 – 2

Giurgiu – 10672 – 34 – 1,96

Tulcea – 8059 – 14 – 1,87

Ialomița – 10415 – 29 – 1,78

Neamț – 18003 – 43 – 1,64

Dolj – 25647 – 84 – 1,6

Iași – 41211 – 92 – 1,6

Buzău – 11999 – 34 – 1,56

Bacău – 25253 – 37 – 1,53

Olt – 14036 – 35 – 1,51

Călărași – 9662 – 16 – 1,44

Dâmbovița – 21891 – 44 – 1,4

Harghita – 7759 – 57 – 1,39

Satu Mare – 12657 – 22 – 1,37

Mehedinți – 7907 – 34 – 1,36

Vrancea – 10189 – 21 – 1,28

Botoșani – 13690 – 19 – 1,24

Vaslui – 15549 – 34 – 1,03

Maramureș – 19982 – 27 – 0,73

Gorj – 9032 – 13 – 0,67

Suceava – 23654 – 23 – 0,67

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 536 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Județ / cazuri reconfirmate pozitiv

Municipiul Bucureşti – 117

Constanţa – 41

Prahova – 31

Argeş – 23

Hunedoara – 23

Cluj – 20

Mureş – 19

Arad – 18

Braşov – 17

Ilfov – 17

Iaşi – 16

Timiş – 16

Galaţi – 14

Neamţ – 11

Alba – 10

Bihor – 10

Buzău – 9

Caraş – Severin – 9

Suceava – 9

Călăraşi – 8

Sibiu – 8

Vrancea – 8

Dâmboviţa – 7

Dolj – 7

Olt – 7

Vaslui – 7

Botoşani – 6

Bacău – 5

Giurgiu – 5

Satu Mare – 5

Teleorman – 5

Covasna – 4

Maramureş – 4

Sălaj – 4

Harghita – 3

Tulcea – 3

Vâlcea – 3

Gorj – 2

Ialomiţa – 2

Mehedinţi – 2

Bistriţa-Năsăud – 1

Brăila – 0

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 66 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în municipii, orașe și comune din județ

Publicat

Au fost înregistrate 66 de cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba joi, 22 aprilie.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 20.228 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre acestea, 18628 de  persoane au fost declarate vindecate, și s-au înregistrat 587 decese.

Miercuri, în Alba au fost prelucrate 549 de probe (285 la DSP si 264 la SJU). Numarul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 199584.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (46 de cazuri noi)

Alba Iulia – 19

Blaj – 7

Aiud – 5

Sebeș – 4

Cugir – 3

Ocna Mureș – 3

Teiuș – 2

Abrud – 1

Câmpeni – 1

Zlatna – 1

Rural (18 cazuri noi)

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 2,93 (anterior 2,99):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Ocna Mureș – 68 cazuri –  4,87 (anterior 4,94)

Câmpeni – 33 cazuri – 4,49 (anterior 4,22)

Alba Iulia – 309 cazuri – 4,04 (anterior 4,14)

Abrud – 21 cazuri – 4,01 (anterior 3,82)

Cugir – 98 cazuri – 3,81 (anterior 4,01)

Blaj – 75 cazuri – 3,61 (anterior 3,46)

Aiud – 81 cazuri – 3,19 (anterior 3,42)

Sebeș – 100 cazuri – 3,04 (anterior 3,07)

Teiuș – 16 cazuri – 2,21 (anterior 2,48)

Baia de Arieș – 8 cazuri – 2,10 (anterior 2,36)

Zlatna – 4 cazuri – 0,50 (anterior 0,63)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Crăciunelu de Jos – 15 cazuri – 7,04 (anterior 7,04)

Sălciua – 7 cazuri – 4,89 (anterior 4,89)

Sohodol – 8 cazuri – 4,80 (anterior 4,20)

Cut – 6 cazuri – 4,71 (anterior 4,71)

Ciugud – 14 cazuri – 4,31 (anterior 4,31)

Livezile – 5 cazuri – 4,14 (anterior 4,96)

Șibot – 9 cazuri – 3,72 (anterior 3,72)

Ocoliș – 2 cazuri – 3,64 (anterior 00,00)

Ighiu – 25 cazuri – 3,55 (anterior 3,70)

Noșlac – 6 cazuri – 3,31 (anterior 3,31)

Stremț – 8 cazuri – 3,27 (anterior 3,67)

Gârbova – 7 cazuri – 3,25 (anterior 3,25)

Poșaga – 3 cazuri – 3,13 (anterior 3,13)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate