Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CNAIR a MODIFICAT termenele pentru deschiderea Autostrăzii A10, între Sebeș și Aiud. Trei zile acordate în plus, pe lotul 2


Publicat

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) realizează că lucrările la cele două loturi ale Autostrăzii A10 Sebeş – Turda nu ar putea fi finalizate la termenul asumat. În ultima raportare privind stadiul lucrărilor, compania a prelungit termenele estimate pentru deschiderea circulației cu o lună pentru lotul 1 și trei zile pentru lotul 2. 

Compania a păstrat ca dată de finalizare a proiectelor sfârşitul lunii noiembrie, dar a modificat data de deschidere a circulaţiei, respectiv de „dare în folosinţă”.

În cea mai recentă raportare a CNAIR privind stadiul proiectării şi execuţiei lucrărilor la autostrăzile din România, pentru lotul 1 al autostrăzii A10 Sebesş-Turda, termenul estimat pentru deschiderea circulaţiei a fost modificat, noua limită fiind data de 30 decembrie 2020 – cu o lună în plus față de termenul inițial (30 noiembrie 2020).

Potrivit CNAIR, contractul de proiectare și execuție are înregistrate întârzieri majore. Potrivit raportării, pe lotul 1, stadiul fizic al lucrărilor este de 90,30%, iar stadiul financiar este de 80,03%.

CNAIR își menține „optimismul” și pentru constructorul lotului 2 – Aktor, în documentul menţionat figurând ca dată estimată pentru deschiderea circulaţiei – 3 decembrie 2020 – cu trei zile în plus față de termenul inițial (30 noiembrie 2020). Pe acest lot, la data documentului, stadiul fizic al lotului era de 72.46%, iar stadiul financiar de 57.80%.

Potrivit CNAIR, contractul de proiectare și execuție pe lotul 2 are înregistrate întârzieri majore. „A fost acordată de către inginer o extensie de timp până la data de 3 decembrie 2020”, se mai precizează în document.

În perioada următoare este de aşteptat ca aceste termene să „treacă” în anul 2021. Ambele loturi ar putea fi deschise cel mai devreme, pe toată lungimea de 43 de km, între Sebeş şi Aiud, în primăvara anului 2021.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Ciprian Filip

  vineri, 28.08.2020 at 01:39

  3 Decembrie pentru lotul 2? Mă faceti să râd!Ah da poate 3 Decembrie 2022 ! Iar privind lotul 1 eventual prin vara anului viitor!!! Se vede că faceti campanie electorală, dar nici prost nu sunt!!! Este o organizare mizerą pe ambele loturi!!!!! Sä vă fie ruşine de incompetenți ce sunteți!!! Asa e si cu Straco pe Câmpia Turzi Chetani!!! Spălare de bani, din 2015incoace nu s a făcut aproape nimic pe acel lot incompetenți ce sunteți!!! Dati loturile de autostradă unei firme serioase ca Umbrăescu, ei măcar lucrează si se mobilizează!!! Voi chiar credeti că noi suntem prosti? Stiti ce o să luati la alegeri un mare M..e pe față!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

MADR: Cultivatorii de plante aromatice pot accesa subvenții pentru culturile de busuioc, cimbru, coriandru, fenicul și muștar

Publicat

Cultivatorii de plante aromatice beneficiază în acest an de o schemă de ajutor de minimis, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Aceștia pot accesa o subvenție pe suprafață în cuantum de minim 150 de euro pe hectar și maxim 3.400 de euro pe hectar, pentru susținerea producției de busuioc, cimbru, coriandru, fenicul și muștar. 

Potrivit Ministerului Agriculturii, în ședința Guvernului din data de 16 iunie a fost aprobată Hotărârea pentru aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021. Actul normativ stabilește o schemă de ajutor de minimis pentru susţinerea producției de plante aromatice, pentru anul 2021, ce va fi implementată de Agenția de Plăți și Intervenție (APIA) pentru Agricultură, prin centrele locale/județene, care vor fi sprijinite în activitatea de control și evaluare a producției de către direcțiile pentru agricultură județene.

Actul normativ reglementează:

 • modalitatea de depunere a cererii la APIA;
 • culturile pentru care se acordă ajutor de minimis: busuioc, cimbru, coriandru, fenicul și muștar;
 • categoriile de beneficiari: persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, persoane juridice;
 • criteriile de eligibilitate pentru obținerea sprijinului;
 • producțiile minime pe care trebuie să le obțină producătorii agricoli, precum și documentele justificative care se prezintă pentru obținerea ajutorului de minimis;
 • efectuarea verificărilor privind existența  suprafețelor, a culturilor declarate și evaluarea producției, de către comisii mixte APIA -DAJ;
 • modalitatea de comunicare între centrele locale/centrele județene/APIA și MADR și DAJ.

Termenul limită pentru depunerea cererilor este 30 iunie inclusiv, iar termenul de depunere a documentelor justificative este 15 octombrie 2021, inclusiv.

Valoarea ajutorului de minimis/suprafață este astfel distribuită:

a) 2600 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru busuioc;

b) 3400 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru cimbru;

c) 100 euro/ha pentru coriandru;

d) 200 euro/ha pentru fenicul;

e) 150 euro/ha pentru muștar.

Valoarea maximă alocată schemei de sprijin este de 1.231,4 mii euro (6.000 mii lei).

Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, acordarea ajutorului va contribui la creșterea suprafețelor cultivate cu plante aromatice și la sporirea interesului producătorilor agricoli în diversificarea culturilor din  exploatațiile agricole.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Premierul Florin Cîțu vizitează un centru de vaccinare amplasat în Alba Iulia

Publicat

Premierul Florin Cîțu vizitează joi un centru de vaccinare amplasat în Alba Iulia. 

Este vorba despre centrul de vaccinare de pe Bulevardul Transilvaniei.

Înainte de vizită, premierul a susținut o conferință de presă la un hotel din Cetatea Alba Carolina.

Vezi și LIVE VIDEO: Premierul Florin Cîțu la Alba Iulia. Declarații de presă în Cetatea Alba Carolina

Premierul Florin Cîțu, în vizită la Elis Pavaje. Foto: Romulus Oprișcan

Acesta a vizitat o fabrică de pavaje din Sebeș, după care s-a întâlnit cu liberalii din organizația județeană, de al căror vot are nevoie în competiția pentru funcția de președinte al partidului.

În programul acestuia mai figurează o conferință de presă pe care Alba24 o va transmite live și o deplasare electorală în satul Tăuți, aparținând de comuna Meteș, unde vor avea loc alegeri pentru funcția de primar.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Se redeschide Talciocul din Alba Iulia. Premierul Florin Cîțu a anunțat noi măsuri de relaxare de la 1 iulie

Publicat

Talciocurile și târgurile se redeschid de la 1 iulie, a anunțat premierul Florin Cîțu, la Alba Iulia. 

Este vorba despre un nou pachet de măsuri de relaxare, care va fi anunțat săptămâna viitoare, potrivit acestuia. 

”Știu că este acest interes pentru târguri, talciocuri… și ele vor fi redeschise de la 1 iulie” a spus Florin Cîțu.

În primul weekend de după 1 iulie se va redeschide și talciocul sau piața de vechituri din Alba Iulia, moment așteptat cu nerăbdare de oamenii din oraș. ab24

Rămâne de văzut care vor fi măsurile luate de autorități, pentru a menține siguranța sanitară în zonă.

Citește și un articol din ”vremurile bune” ale talciocului din Alba Iulia: Reportaj în talciocul din Alba Iulia. În căutarea chilipirului absolut, printre vechituri fără valoare

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Suspectul în cazul crimei de la Răhău, comise din gelozie, rămâne în arest. Tribunalul Alba i-a prelungit măsura încă o lună

Publicat

Presupusul autor al crimei de la Răhău (județul Alba) rămâne în arest. Decizia a fost luată de Tribunalul Alba, care a hotărât prelungirea măsurii arestului preventiv pe numele inculpatului Paştiu Alexandru acuzat de omor şi tentativă de omor.

Măsura ste valabilă până în 18 iulie, când se va lua o nouă decizie.

Bărbatul de 36 de ani este acuzat că l-a înjunghiat mortal pe un tânăr de 23 de ani cu un cuțit, în zona inimii, și a rănit-o pe iubita acesteia, o tânără de 21 de ani.

Fapta s-ar fi petrecut din gelozie.

Crima s-a petrecut în casa în care locuia victima, în jurul orei 4.00. Mobilul ar fi fost gelozia.

Atacatorul a fost prins de doi polițiști pe motocilcletă a doua zi, într-o pădure din apropierea localității Răhău.

Momentul în care a fost prins suspectul în cazul crimei de la Răhău, poate fi urmărit AICI.

Victima, Daniel C., avea doar 23 de ani şi toată viaţa înainte. Era îndrăgostit de o tânără cu doi ani mai mică decât el, colegă de serviciu.

Citește și FOTO-VIDEO: CRIMA de la Răhău. Principalul suspect, transportat de la sediul Poliției Sebeș, la Parchet pentru audieri

Cu cei doi tineri era coleg şi Paştiu Alexandru, consătean din Răhău, principalul suspect în cazul crimei. Cei trei se știau de multă vreme.

”Era gelos pe Dani că umblă cu ea. O amenința pe la lucru. La fata aia nu-i plăcea de el deloc” a spus unul dintre colegii de muncă ai celor doi.

Alexandru Paștiu este acuzat de procurori că nu a putut să accepte relaţia dintre cei doi şi a decis să îi atace.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate