Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CNAS ar putea deconta complet două proceduri de fertilizare in vitro. Propunere la Comisia de sănătate

Publicat

fertilizare in vitro

Vicepreşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Stamatian, cere decontarea completă de către Casa de Asigurări de Sănătate a două proceduri de fertilizare in vitro, care să includă şi medicaţia necesară.

Acesta a precizat, duminică, într-o conferinţă de presă, că, în prezent, prin programul derulat de Ministerul Sănătăţii, se decontează doar o procedură şi numai costurile manoperei propriu-zise, nefiind asigurate şi costurile medicaţiei, care este de asemenea scumpă.

Potrivit deputatului, costurile unei proceduri, cu tot cu medicaţie, se ridică la aproximativ 12.000 de lei, multe cupluri fiind nevoite să facă împrumuturi la bancă pentru a-şi putea permite acest tip de intervenţii.

“Cer să se instituie două proceduri gratuite prin Casa de Asigurări de Sănătate la care să poată să aibă acces cuplurile care au nevoie de această manoperă. În general, în România sunt cam 4.000 de manopere de fertilizare pe an. Ştiu oameni care, pentru a face procedura, au apelat la credite, ca să încerce să îşi întregească familia. Discutăm aceasta şi pentru că se tot vorbeşte de sporul natural al populaţiei, care dacă nu îl sprijini cu nimic… (…) În acest moment există un program al Ministerului Sănătăţii care plăteşte numai manopera, nu şi medicaţia. Dacă s-ar introduce şi medicaţia în gratuitate ar fi 12.000 o procedură”, a explicat Stamatian.

Deputatul a adăugat că PNL a depus în acest sens şi un amendament la legea bugetului, care însă a fost respins, şi a precizat că există şi două proiecte pe această temă care nu au primit încă votul parlamentarilor.

Vârsta limită până la care o femeie care îndeplineşte criteriile de eligibilitate poate beneficia de procedura de fertilizare in vitro, prin programul Ministerului Sănătăţii, este de 40 de ani.

În cursul anului 2018, Primăria Municipiului Bucureşti a derulat un proiect care a vizat acordarea a 13.800 de lei pentru cuplurile infertile, în vederea realizării procedurilor de fertilizare in vitro.

Potrivit datelor Eurostat, România se află printre primele cinci state care înregistrează un declin demografic important.

Citește și Decontarea completă a două proceduri de fertilizare in vitro. Propunere la Comisia de sănătate pe romania24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax