Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CNAS: Modalitatea de calcul a tarifelor decontate de stat pentru spitalizarea la privat. Cât se plătește pentru o naștere

Publicat

CNAS a prezentat modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru serviciile de spitalizare acuți. Pentru o naștere, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului privat cu care se află în contract tarife cuprise între aproximativ 1.400 lei pentru o naștere normală, fără complicații, și aproximativ 3.400 lei pentru o naștere cezariană, cu complicații grave, precizează CNAS.

„În urma numeroaselor solicitări primite la CNAS pe tema valorilor decontate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru cazurile de spitalizare acuți (DRG) din unitățile sanitare private aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, facem următoarele precizări:

Normele de aplicare ale Contractului – cadru , aprobate prin Ordinul MS-CNAS nr. 1068/627, conțin reglementări referitoare la modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuți (DRG) furnziorilor cu care casele de asigurări de sănătate se află în contract.

Suma rambursată din FNUASS pentru cazurile de spitalizare acuți (DRG) se calculează în funcție de complexitatea cazurilor rezolvate, fără diferențieri determinate de forma de proprietate a unitaților sanitare cu care casele de asigurări de sanatate se află în relații contractuale”, potrivit CNAS.

Tariful decontat se calculează înmulțind tariful pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR). TCP ( tariful pe caz ponderat) are o valoarea relativ fixă, de aproximativ 1.485 de lei, pentru majoritatea spitalelor, iar VR exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor.

„ VR variază între 0,42 (ex.proceduri pentru strabism) și 14,23 (ex.traheostomie).

Astfel, valorile decontate pentru cazurile de spitalizare acuți (DRG) sunt cuprinse între 624 de lei (ex.proceduri pentru strabism) si 21.132 lei (ex.traheostomie).

Exemplu de calcul pentru o naștere

De exemplu, pentru o naștere, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract tarife cuprise între aproximativ 1.400 lei pentru o naștere normală, fără complicații, și aproximativ 3.400 lei pentru o naștere cezariană, cu complicații grave”, arată CNAS.

Potrivit comunicatului de presă, pentru naștere, valoarea relativă (VR) a cazului variază între 0,93 si 2,3:

Naștere prin cezariană cu CC catastrofale 2,3123

Naștere prin cezariană cu CC severe 1,5752

Naștere prin cezariană fara CC catastrofale sau severe 1,2223

Naștere vaginală cu proceduri în sala de operații cu CC catastrofale sau severe 1,2412

Naștere vaginală cu proceduri în sala de operații fara CC catastrofale sau severe 0,9388.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax