Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

CNAS: Noi reguli privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Modificări propuse

Publicat


cnas logoCasa Naţională de Sănătate a publicat în această săptămână un proiect de ordin pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Prima modificare propusă de CNAS se referă la contribuţia pe care cetățenii o plătesc la sănătate, în condiţiile în care venitul realizat este mai mare decât cel estimat. Suma realizată în plus se va redistribui, proporţional pe cele 12 luni, iar contribuţia astfel recalculată va fi cea luată în considerare.

„Diferența de contribuție rămasă de achitat conform deciziei de impunere anuale se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează și nu se datorează majorări de întârziere potrivit reglementărilor în materie privind colectarea creanțelor bugetare”, se precizează în proiectul de ordin.

În ceea ce privește asiguraţii care au avut nevoie de îngrijiri medicale în străinătate, se propune modificarea reglementărilor astfel încât casele de asigurări de sănătate pot întocmi lunar sau la sfârşitul perioadei de tratament, certificatele de incapacitate de muncă la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data primirii documentului care atestă incapacitatea de muncă. Excepţie vor face doar cazurile de concediu medical ale persoanelor rănite în incendiul de la Clubul Colectiv, pentru care se măreşte perioada la 90 de zile.

Alte articole modificate se referă la modul de eliberare a certificatelor medicale din spitale. Astfel, medicul curant din spital va elibera certificatele de concediu medical numai în ziua externării pacientului. De asemenea, în cazul în care certificatul de concediu medical se eliberează în data de 1 a lunii cu durată de 30 sau 31 de zile, medicul curant poate elibera certificatul de concediu medical pentru perioada 1 – 30 sau 1 – 31 a lunii respective. Totodată, certificatele de concediu medical se eliberează doar pentru cele 30 sau 31 de zile ale lunii şi nu pot fi prelungite succesiv mai mult de 90 de zile, chiar şi în caz de internare.

În cazul femeilor însărcinate, care intră în concediu de lăuzie, dar sunt persoane cu handicap, durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie va fi de 42 de zile calendaristice.

„Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pentru cel mult 30 sau 31 de zile calendaristice de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstretică-ginecologie, care ia în evidenţă şi urmăreşte pe parcursul sarcinii gravida, până la durata maximă prevăzută de lege”, se mai precizează în proiectul de ordin.

În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare, fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, faliment, etc.,  se achită din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată această convenţie. „Pentru aceste situaţii, indemnizaţiile de asigurări de sănătate la care au dreptul asiguraţii, sunt achitate în condiţiile menţinerii concediului medical pentru aceeaşi afecţiune”, se prevede în document.

model adeverinta cnas concediuLa finalul documentului, reprezentanţii instituţiei au ataşat şi un nou model de adeverinţă medicală.

Proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul nr. 60/32/2006, va rămâne pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări până în data de 23 ianuarie, pentru dezbateri şi opinii.

 


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

ANAF speră să-și conecteze serverele la casele de marcat ale comercianților în acest an

Publicat

Interconectarea caselor de marcat cu serverele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) se va realiza în cursul acestui an, a declarat preşedintele Agenţiei, Mirela Călugăreanu, informează Agerpres. „Se fac eforturi pentru ca lucrurile să se întâmple cât mai curând posibil”, a spus Mirela Călugăreanu, în legătură cu interconectarea caselor de marcat ale agenților economici cu […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat de 51 de ani, aflat la cumpărături, a murit într-un supermarket Lidl din Timișoara. S-a prăbușit între rafturi

Publicat

cumparaturi

Un bărbat de 51 de ani a murit în timp ce se afla la cumpărături, într-un magazin Lidl din Timișoara. O parte dintre clienți, dar și angajații din magazin au sunat la 112, dar echipajul medical care a sosit nu a mai putut face nimic pentru el. Incidentul s-a petrecut miercuri seară. Omul intrase să […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric. Va fi „cea mai accesibilă mașină electrică de oraș de pe piață”

Publicat

Dacia anunță că va prezenta pe 3 martie la Geneva „în premieră mondială cea mai accesibilă mașină de oraș de pe piață, 100% electrică”. Este de așteptat ca modelul de oraș să coste sub 15.000 de euro, dar să fie mult mai accesibil la preț după aplicarea subvențiilor. De mulți ani de zile se vorbește […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sondaj surprinzător, prezentant la CEx-ul PSD. Ce procente au partidele mari și ce formațiuni nu trec pragul electoral

Publicat

Liderii PSD au discutat în ședința de Comitet Executiv  de miercuri pe marginea unui sondaj de opinie prezentat de Marcel Ciolacu care dă PSD la 27%, în condițiile în care PNL este cotat cu 38 de procente. Același sondaj arată că Pro România, PMP și ALDE nu fac pragul electoral. Conform unor surse din partid, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate