Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CNSU: Solicitare de asistență internațională, în tratamentul pacienților COVID. Se activează mecanismul de protecție civilă UE

Publicat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a emis marți o hotărâre privind solicitarea de asistență internațională pentru asigurarea produselor de strictă necesitate în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID -19.

Este vorba despre achiziționarea a 12.700 de flacoane de 400 mg imunomodulator Tocilizumabum, având în vedere posibilitățile limitate de livrare a acestui medicament de către furnizorul autorizat la nivelul României.

Pentru asigurarea aportului de oxigen pentru pacienții cu forme severe și critice de Covid 19, sunt necesare și concetratoare de oxigen.

Ministerul Sănătăţii (MS) a solicitat marţi dimineaţă Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) activarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru achiziţionarea medicamentului.

Solicitarea a venit după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru şi un contract subsecvent cu Ministerul Sănătăţii, a anunţat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situaţia de stock-out a produsului la nivel global.

Ministerul Sănătăţii menţionează că a primit fondurile necesare pentru achiziţionarea acestui produs utilizat în tratarea pacienţilor cu forme severe de COVID-19.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a distribuit o nouă tranşă de Tocilizumabum direcţiilor de sănătate publică teritoriale. Este vorba despre 6.649 de flacoane care sunt distribuite în spitalele care tratează pacienţi COVID-19 cu forme severe de boală.

HOTĂRÂRE CNSU nr. 78 din 05.10.2021

Art.1

(1) Se aprobă solicitarea de asistență internațională constând în achiziționarea a 12700 flacoane de 400mg de Tocilizumabum.

(2) Se aprobă solicitarea de asistență internațională constând în concentratoare de oxigen.

(3) Pentru punerea în aplicare a prevederilor alin. (1) și alin. (2), Departamentul pentru Situații de Urgență dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecție Civilă în scopul identificării posibilităților de sprijin.

Art.2 – (1) Pe baza ofertelor primite, Ministerul Sănătății va întreprinde demersurile necesare pentru încheierea contractelor și achiziționarea în cel mai scurt timp posibil a cantităților necesare de Tocilizumabum.

(2) Concentratoarele oferite în cadrul mecanismului vor fi preluate de Departamentul pentru Situații de Urgență în vederea distribuirii către unitățile sanitare unde este identificată nevoia.

Art.3 – Remedierea eventualelor daune sau defecțiuni ale concentratoarelor oferite în cadrul solicitării de asistență internațională va fi realizată de către unitățile sanitare beneficiare.

Art.4 – (1) Transportul concentratoarelor din statele participante către România și retur către acestea se va asigura, după caz, de către Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General de Aviație sau Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ori de către Ministerul Apărării Naționale la solicitarea Departamentului.

(2) Transportul cantităților de Tocilizumabum achiziționate de Ministerul Sănătății din statele participante se va realiza, după caz, de către Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General de Aviație sau Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ori de către Ministerul Apărării Naționale la solicitarea Departamentului.

(3) În situațiile prevăzute la alin. (1) și alin. (2), Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile ocazionate de transport, din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii conform prevederilor legale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax