Connect with us
Publicitate

BLAJ

COD GALBEN de CEAȚĂ în Alba: Vizibilitate redusă local sub 200 de metri. Localitățile vizate


Publicat

dn 1 ceata

Meteorologii au emis o atenționare meteorologică de COD GALBEN DE CEAȚĂ pentu o parte a județului Alba, în intervalul orar 08:00-09:30. 

În județul Alba localitățile vizate sunt: Blaj, Jidvei, Șona, Mihalț, Valea Lungă, Lopadea Nouă, Cetatea de Baltă, Sâncel, Bucerdea Grânoasă, Fărău, Crăciunelu de Jos, Hopârta, Rădești.

Se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

(P) 6 invenții ale secolului 20 care au schimbat lumea

Publicat

De-a lungul secolului al 20-lea, omenirea a avut parte de multe momente impresionante de inginerie.

Nu ne înțelegeți greșit, secolul 21 a produs câteva invenții uimitoare pe care le folosiți probabil în fiecare zi, chiar și pentru a citi acest articol. Cu toate acestea, toate aceste invenții moderne din ziua de azi își au bazele în secolul 20.

De la televizoare și telefoane Smart la inteligența artificială, niciuna n-ar fi putut exista fără precursoarele lor din secolul trecut.

De fapt, mulți cercetători susțin că secolul trecut este unul dintre cele mai remarcabile din istoria umană, producând o serie uimitoare de progrese tehnologice, gadgeturi și descoperiri științifice.

De la aspirator până la bomba nucleară, aceste invenții inginerești au încadrat epoca modernă și vor continua să facă acest lucru în anii următori.

Astăzi vom explora unele dintre cele mai bune invenții ale secolului 20, lucruri care au modelat atât lumea cât și viața voastră de zi cu zi. Iată câteva dintre invențiile care au schimbat istoria modernă în bine.

Avionul

Să începem cu ceva mai evident: avionul. Gândiți-vă cât de mică a devenit lumea odată ce zborurile comerciale au devenit posibile.

Inventat în 1903 de Wilbur și Orville Wright , frații au adus la viață un concept care era rezervat poveștilor mitologice. Cu toate acestea, avionul nu a fost luat în serios până când Charles Lindberg nu și-a făcut zborul solo peste Oceanul Atlantic.

A revoluționat nenumărate industri, dincolo de tărâmurile transportului. Efectele avionului pot fi simțite în domeniile sateliților și comunicării, afacerilor și comerțului general.

Televiziunea

Deși bunicii noștri ar putea să nu fie de acord, televiziunea a schimbat lumea în bine.

Creată în 1926 de John Logie Baird, televiziunea a fost una dintre primele invenții care a afectat viața oamenilor din întreaga lume. Rămâne în continuare una din cele mai populare moduri de obținere a informațiilor iar în ziua de astăzi există puține locuințe fără televizoare.

Difuzând atât știri, cât și divertisment, televiziunea a creat industrii cu impact nou asupra culturii într-o asemenea măsură încât a influențat modul în care oamenii se gândesc la probleme sociale importante, precum rasă, sex și clasă.

Calculatorul

Imaginați-vă o viață fără smartphone sau laptop. Sigur că este posibil, dar pierderea ar fi simțită dramatic. La o scară mult mai mare, unele dintre cele mai mari descoperiri și invenții științifice din ultimii ani pot fi atribuite invenției calculatorului.

Calculatorul însuși a luat naștere în mințile multor oameni de știință, cercetători și matematicieni, odată cu Z1, primul computer programabil, creat între 1936-1938.

Această invenție a ajutat omenirea să creeze o serie de tehnologii care încă joacă un rol integral în viața noastră de zi cu zi, de la plasarea primului om pe lună la schimbarea modului în care oamenii comunică.

Radioul

Deseori subapreciat, radioul a fost una dintre primele invenții majore ale secolului 20. Inventat în colaborare cu mai mulți oameni de știință, inclusiv Nikola Tesla și Guglielmo Marconi, radioul a devenit cele mai utilizate forme de comunicare din lume.

La începutul secolului 20, radioul a servit ca instrument de legătură socială, loc de știri și instrument de educație, precum și pentru emisiunile de urgență, oferind un mod cu totul nou pentru ca oamenii să comunice și să interacționeze.

Automobilul

Autoturismul era în curs de dezvoltare în Europa încă din secolul al 19-lea, însă vehiculul nu a luat naștere până la începutul secolului 20. Odată ce a sosit, a luat rapid locul cailor și a trăsurilor.

Popularizat de Model T al lui Henry Ford în 1908, automobilul a oferit persoanei obișnuite un grad mai mare de mobilitate și libertate personală, și a generat o revoluție pe piața de transport.

Mărfurile puteau fi transportate mult mai ușor și mai repede, semințele industriei de călătorii au fost plantate, oamenii se puteau muta în afara orașului și trăiau în suburbii, toate acestea datorită automobilului.

Internetul

Pe lângă streamingul de videoclipuri cu pisici și trolling online, internetul a schimbat stilurile de viață de pe tot globul de la primele conexiuni la internet de la sfârșitul anilor ’50.

Educația, comerțul, știința, arta, muzica, comunicarea, mass-media și călătoriile au fost modelate de internet într-o anumită formă.

Internetul a fost folosit chiar și ca un instrument pentru a face schimbări sociale, economice și politice, atât pozitive, cât și negative, care afectează miliarde de oameni pe zi.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: GHID DSU. Recomandări pentru cei care călătoresc cu mașina personală

Publicat

Departamentul pentru Situații de Urgență prezintă recomandări pentru cei care călătoresc cu mașina personală în perioada stării de alertă. Sunt sfaturi privind dezinfectarea suprafețelor și atenția față de celelalte persoane din autoturisme.

Măsuri de respectat pentru călătoria cu mașina personală (sursa DSU):

”Dacă alegeți să călătoriți cu mașina personală, asigurați-vă că aveți o soluție dezinfectantă și multiple lavete pentru curățarea suprafețelor cel mai des atinse / folosite în mașină (volan, schimbător, bord, uși/mânere/manete).

Dacă veți călători singur, vă va fi puțin mai ușor în privința respectării regulilor și protejării. Dacă veți călători alături de alți pasageri, asigurați-vă că nu beți și nu mâncați din același recipient și aveți grijă să nu strănutați/tușiți în direcția persoanei respective.

Dezinfectați ori de câte ori este necesar suprafețele din mașină pe care le veți atinge în mod constant: volan, schimbător, bord, uși/mânere/manete”.

sursă: fiipregătit.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Portugalia își redeschide granițele pentru turiști. Condiții pentru cei care vor să meargă cu avionul

Publicat

Uşile Portugaliei sunt deschise turiştilor, a declarat vineri ministrul de Externe, Augusto Santos Silva, una din primele ţări europene care urează bun venit vizitatorilor străini, transmite Reuters.

„Turiştii sunt întâmpinaţi cu bucurie în Portugalia”, a afirmat Santos Silva pentru publiaţia Observador, explicând că vor fi introduse unele măsuri de verificare a sănătăţii la aeroporturi, dar nu va exista carantină obligatorii pentru cei care sosesc pe calea aerului.

Vezi și LISTA țărilor din care Grecia primește turiști, din 15 iunie. Nu va mai fi nevoie de ”pașaport de sănătate”. Condiții

Portugalia, care până acum a înregistrat 30.200 de cazuri şi 1.289 de decese, a început să ridice gradual restricţiile instituite de la jumătatea lunii martie pentru a opri răspândirea noului coronavirus. Ţara este mai puţin afectată decât vecinele sale, Spania şi Italia, care ambele vor să-şi redeschidă activitatea luna viitoare.

„Sistemul de sănătate al Portugaliei răspunde bine la criză, şi este foarte important pentru noi să urăm bun venit turiştilor”, a declarat Santos Silva.
Declaraţia sa vine după ce operatorul aerian britanic low-cost easyJet a anunţat reluarea unor zboruri spre Portugalia luna viitoare. Şi compania aeriană portugheză TAP a reluat unele din cursele sale aeriene internaţionale, spre Londra şi Paris.

Până în 15 iunie, zborurile în afara UE sunt suspendate, cu excepţia celor spre ţările vorbitoare de portugheză, cum ar fi Brazilia.

„Vom începe gradual să atenuăm controalele la frontieră”, a declarat vineri ministrul de Interne, Eduardo Cabrita.

Economia portugheză, dependentă de turism şi de exporturi, este afectată de scăderea bruscă a cererii pe plan global, peste 30.000 de firme apelând la schema de sprijin a Guvernului pentru a-i plăti pe cei o jumătate de milion de angajaţi care nu mai lucrează.

Banca Centrală a Portugaliei a previzionat un declin al economiei între 3,7% şi 5,7% în 2020, faţă de un avans de 2,2% în 2019.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lacurile sărate de la Ocna Sibiului, pregătite pentru turiști. Când se va putea face plajă pe ”litoralul Ardealului”

Publicat

ocna sibiului

Din iunie ar putea fi redeschisă o locație cunoscută și preferată de turiști, aflată doar la 80 de kilometri de Alba Iulia. Este vorba despre stațiunea turistică Ocna Sibiului, cu renumitele lacuri sărate.

La Ocna Sibiului, turiştii găsesc lacuri cu ape sărate, plaje amenajate şi peste 40 de pensiuni cu tarife de cazare de la 70 de lei.

ocna sibiului

„Noi suntem pregătiți cu tot ce trebuie și am vrea să deschidem începând cu data de 1 iunie, dacă ne vor da voie autoritățile. Am luat deja toate măsurile de distanțare socială atât de necesare în această perioadă.

Șezlongurile sunt puse două câte două, cu 2 m distanță între ele. La intrare , când se stă la coadă, vom termometriza turiștii, dacă măsura va rămâne în vigoare până atunci”, spune primarul din Ocna Sibiului, George Predescu, citat de Ora de Sibiu.

Potrivit sursei citate, la intrarea în apă, turiștii vor fi sfătuiți să nu staționeze pe malurile lacurilor și pe scările de acces iar în apă se vor aplica aceleași reguli ca și pe uscat.

”Nisipul a fost reîmprospătat, şezlongurile sunt pregătite, iar apa sărată din lacuri s-a încălzit deja, noi suntem pregătiți”, mai spune primarul.

ocna sibiului

Supranumită “marea Sibiului”sau ”litoralul Ardealului”, staţiunea Ocna Sibiului este preferată, și nu numai, de turişti care vin să se trateze cu apele sărate concentrate şi nămol sau să se bucure de cadrul natural ori de posibilităţile de agrement.

Dezvoltarea așezării Ocna Sibiului a fost legată de exploatarea sării care era extrasă încă de pe vremea dacilor și romanilor. Localitatea a fost atestată documentar în anul 1263.

În secolul 15-16 Salina din Ocna Sibiului era considerată una din cele mai importante din Transilvania.

Cu timpul, pe locul salinelor părăsite şi inundate cu apa provenită din precipiţatii s-au format lacuri cu o concentraţie mare de săruri, în număr de 52 din care 16 sunt mai bine cunoscute şi folosite pentru balneaţie: lacul Horea, lacul Cloşca, lacul Crişan, lacul Fără Fund, lacul Inului, lacul Mâţelor, lacul pentru gheaţă, lacul Avram Iancu, lacul Ocniţa, lacul Rândunica, lacul Brâncoveanu, lacul Auster, lacul Gura minei, lacul Mihai Viteazul, Balta cu nămol, lacul Verde.

Deşi efectele terapeutice erau cunoscute de pe vremea dacilor şi romanilor, abia din 1700 există o atestare certă a exploatării balneare din Ocna Sibiului: baia femeilor, iar studii medicale amănunţite asupra constituţiei chimice şi proprietăţilor terapeutice au fost intreprinse din a doua jumătate a secolului XIX.

Anul 1846 a marcat deschiderea oficială a Staţiunii balneare Ocna Sibiului  pentru ca in 20 iunie 1858 să se deschidă oficial băile calde.

În anul 1998 s-a reamenajat şi redeschis ştrandul cu cele 3 lacuri Horea, Cloşca şi Crişan, iar în 2002 s-a deschis complexul balnear Ştrand , s-a modernizat vechea bază de tratament şi din 2006 până în 2013 a reintrat în circuit Pavilionul Băilor cu bază de tratament, bază de agrement, restaurant, săli de conferinţe.

surse: oradesibiu.ro, balneologietransilvania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate