Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cod galben de furtuni în județul Alba și o mare parte din țară: ploi, descărcări electrice și vijelii

Publicat

Meteorologii au emis o alertă meteo, valabilă joi, 25 mai, de la ora 12 până la ora 23, în județul Alba și zone extinse din țară. 

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice și averse torențiale în Oltenia, dealurile Banatului, Crișanei, în Transilvania, Muntenia, Moldova și Dobrogea.

Va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Se vor înregistra intensificări ale vântului, cu rafale în general de 50…70 km/h și vijelii care se vor semnala mai ales în estul și sud-estul teritoriului.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în celelalte regiuni, potrivit ANM.

Vremea în 25 și 26 mai

”Instabilitatea atmosferică se va manifesta mai ales după-amiza și seara, prin înnorări temporar accentuate și intervale cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină, local la munte, în Transilvania, dealurile Crișanei și Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei și pe arii restrânse în rest.

Noaptea aria ploilor se va restrânge, iar acestea se vor semnala pe alocuri, cu o probabilitate mai mare în centru, sud și est”, anunță ANM.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 și 28 grade Celsius, iar cele minime între 7 și 17 grade Celsius, ușor mai scăzute în depresiunile intramontane.

„Această masă de aer cu proprietăți pentru instabilitatea atmosferică va se va menține pe tot parcursul săptămânii și vom avea astfel de manifestări aproape în fiecare după-amiază, cu precădere în jumătatea de sud a teritoriului, în condițiile în care și temperaturile vor fi destul de ridicate.

La amiază vor mai atinge valori de 27-28, poate chiar 29 grade”, a spus Alina Şerban, meteorolog în cadrul ANM, la Antena 3 CNN.

Pentru vineri, 26 mai, meteorologii anunță instabilitate accentuată, mai pronunțată în vestul, sudul și parțial în centrul țării, precum și în zonele de munte, unde mai ales în a doua parte a zilei și la începutul nopții vor fi înnorări temporar accentuate, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55-70 km/h) și vijelii.

Va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp.

În celelalte regiuni, astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse. Temperaturile maxime se vor situa între 20 și 28 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în nord și nord-est, iar cele minime între 8 și 17 grade Celsius.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate