Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

COD GALBEN de vreme rea pentru o parte a județului Alba. Ploi torențiale, descărcări electrice, grindină. ZONELE VIZATE

Publicat

Meteorlogii au emis o atenționare de vreme rea valabilă pentru o parte a județului Alba, duminică, în intervalul orar, 14. 20 – 15.20. 

Se vor semnala: frecvente descărcări electrice, averse ce vor cumula local 25…30 l/mp, grindină de dimensiuni mici, intensificări ale vântului.

 Zonele vizate în județul Alba: Cugir, Șugag și zonele munte de peste cota 1800 m.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Cum își vor primi banii înapoi românii care au plătit amenzi pentru necompletarea PLF. Ce se întâmplă dacă au datorii la FISC

Publicat

Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică procedura prin care românii care au plătit amenzi din cauza necompletării frmularului PLF până își vor putea primi banii înapoi.

Potrivit avocatnet.ro, prin Legea 257/2022, s-a stabilit că amenzile pentru necompletarea formularului PLF și neplătite încă se anulează și se scad din evidențele organelor de executare, iar sumele deja plătite pentru aceste amenzi vor putea fi recuperate de către cei sancționați.

Prin proiectul de ordin pus joi în dezbatere, autoritățile stabilesc procedura ce va trebui urmată pentru recuperarea amenzile plătite deja în legătură cu formularul PLF. Pentru a se putea aplica actul normativ va trebui semnat de ministru și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Actul normativ prevede că se vor putea recupera doar amenzile plătite până la intrarea în vigoare a Legii 257/2022, adică până în data de 30 iulie 2022.

Cum se completează cererea de restituite a banilor plătiți pe amenda

Pentru a putea recupera banii plătiți, cei interesați vor trebui să transmită organului fiscal local, în cel mult 90 zile de la data intrării în vigoare a acestei proceduri, o cerere de restituire. Cererea se va putea depune direct la Fisc, în format tipărit, sau va putea fi transmis prin mijloace electronice.

Cererea de restituire va trebui să fie însoţită atât de copii ale documentelor de plată, cât și o copie a actului de identitate ale plătitorului/ solicitantului şi va trebui să cuprindă următoarele informații:

 • numele și prenumele solicitantului;
 • codul numeric personal;
 • domiciliul solicitantului;
 • suma şi natura creanţei solicitate la restituire;
 • codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;
 • banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei;
 • motivul pentru care se solicită restituirea sumei, temeiul legal al solicitării şi documente justificative.

Ce se întâmplă dacă solicitantul are restanțe la plata taxelor și impozitelor

În mod normal Fiscul va vira banii în termen de 90 de zile. Dacă Fiscul consideră că mai are nevoie de anumite documente relevante soluţionării cererii, va cere, în scris, solicitantului prezentarea acestora, iar termenul de restituire se va prelungi

După primirea documentaţiei complete, Fiscul va verifica dacă solicitantul are restanțe la plata taxelor și impozitelor, sumele solicitate urmând să fie restituite doar după efectuarea compensării acestor obligaţii bugetare restante.

În cazul în care suma ce trebuie restituită este mai mică decât obligaţiile restante ale solicitantului, se vor acoperi integral restanțele și, practic, solicitantul nu va mai primi niciun ban.

Formularul PLF s-a aplicat în țara noastră între decembrie 2021 și martie 2022, iar amenzile pentru necompletarea lui la intrarea în țară erau de până la 3.000 de lei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

1-4 septembrie: Roșia Montană Marathon, un eveniment sportiv, ecologic și socio-cultural. Programul activităților

Publicat

În perioada 1 – 4 septembrie, în Munții Apuseni va avea loc a IX-a ediție a Roșia Montană Marathon, un eveniment care îmbină sportul, spiritualitatea, natura și cultura. Ediția din acest an este dedicată înscrierii peisajului cultural minier Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. 

„Roșia Montană Marathon este cel mai mare eveniment sportiv, ecologic și socio-cultural activist din România, început în 2013 din dorința unei comunități de a-și apăra moștenirea culturală și naturală. Totul a pornit de la lupta împotriva exploatării celei mai mari mine de aur la suprafață din Europa și s-a dezvoltat în una dintre cele mai importante mișcări sociale și de mediu din Estul Europei.

De atunci și până în prezent, Roșia Montană Marathon a avut loc de fiecare dată la Roșia Montană, perioadă în care a atras zeci de mii de participanți – tineri, studenți, lideri de opinie, activiști, artiști, părinți, copii, iubitori de munte și de natură – într-o varietate de activități ce au inclus concerte de muzică, piese de teatru, tururi ghidate ale Roșiei Montane, prezentări de carte, proiecții de film, standuri de prezentare și proiecte demonstrative organizate de numeroase ONG-uri de mediu din România și din străinătate, târguri de produse tradiționale și ecologice etc”, au transmis reprezentanții organizatorului, Asociația Pachamama România.

Aspectul sportiv

Iubitorilor de alergare montană le sunt oferite trei probe – Maraton, Semimaraton și Crosul de 11 km. Fiecare dintre ei se va putea bucura pe traseu de unele dintre cele mai frumoase peisaje din Munții Apuseni – Piatra Corbului, Masivul Cârnic, Tăul Mare, Valea Cornei, Detunata Golașă, etc.

Cursa copiilor e una dintre cele mai așteptate alergări din cadrul maratonului de la Roșia Montană deoarece copiii localnicilor alături de copiii participanților își probează forțele pe cărările verzi ale satului istoric. Centrul local Cercetașii din Roșia Montană pregătește această cursă astfel încât copiii să aibă parte și de un traseu frumos, dar și de siguranță. Anul acesta copiii vor fi împărțiți în 5 categorii de vârstă, cu 3 trasee diferite ca lungime și cu 4 premieri, în total urmând a fi acordate 24 de premii.

Înscrierile se pot face pe pagina dedicată evenimentului, rosiamontanamarathon.ro.

Aspectul ecologic

Organizatorii doresc prin acest eveniment să promoveze și proiectul Drepturilor Naturii în România, prin care Natura să fie recunoscută ca o ființă vie cu drepturi juridice.

„Am ales Roșia Montană ca loc de desfășurare al maratonului deoarece o considerăm locul de renaștere a conștiinței ecologice din România. Prin alergare și prin turul monumentelor naturale de aici, oamenii pur și simplu se regăsesc, înțeleg faptul că doar atunci când suntem interconectati cu natura ne simțim cu adevărat împliniți”, au explicat organizatorii.

Aspectul social

Maratonul este și o punte de legătură între proiectele locale și cei care vin aici.

„Cercetașii Roșia Montană”, „Made in Roșia Montană” și „Adoptă o casă” sunt trei proiecte sociale extrem de interesante în care participanții se pot implica sau pe care le pot susține.

Cauza socială Roșia Montană Marathon a ultimelor 4 ediții (2018, 2019, 2020, 2021) a fost dedicată elevilor Școlii Gimnaziale ”Simion Balint” din Roșia Montană.

Suma donată din partea Asociației Pachamama România a constat în banii obținuți din redirecționarea a 10% din taxa de participare a alergătorilor la Roșia Montană Marathon. La aceasta s-au adăugat sume din donațiile primite la maraton din partea celor prezenți, precum și din bugetul asociației.

Aspectul cultural

Participanții sunt invitați la un concert de folk marca Roșia Montană Marathon cu Florin Ștefan, un recital care va deschide portaluri muzicale străvechi ale dacilor liberi, locurile în care se mai păstrează datini din străbuni.

De asemenea, va avea loc un eveniment maraton alături de artiștii invitați: Ancestral Project –  Florin Ștefan, Gabriel Baruța, Meda și Corul de copii de la Mănăstirea Piatra Fântânele din Pasul Tihuța.

Nu în ultimul rând, participanții vor fi invitați la un tur al Monumentelor Naturale din Roșia Montană alături de Călin Caproș, vicepreședinte al Asociației Alburnus Maior, care va povesti pe parcursul drumeției lucruri fascinante despre trecutul Roșiei Montane.

Program:

Vineri, 2 septembrie

 • Ridicarea kit-ului de concurs de la Căminul Cultural din Piața Centrală a Roșiei Montane
 • Simpozion Pachamama ‘Fii Parte din Schimbare’ cu Alexandra Postelnicu
 • Recitaluri FOLK, Concerte cu invitați surpriză
 • Şedinţa Tehnică – Căminul Cultural
 • Proiecție în grădină “Povestea Roșiei Montane” – imagini, filme și povești despre trecutul și evoluția satului, modul de extracție al aurului din trecut până în prezent şi viața de azi.

Sâmbătă, 3 septembrie

 • 7:00 Ridicarea kit-ului din zona de Start a Pieței Centrale
 • 7:30 Startul competiției din Centrul Istoric va fi oficiat prin telefon de către doamna Constantina Diță, campioană olimpică la proba de marathon (vor fi mai multe Starturi astfel încât să respectăm condițiile legale)
 • 8:00 Startul Drumeției Interconectivității din Piața Centrală
 • Desfășurarea concursului cu probele de Maraton, Semimaraton și Cursa de 10 km
 • 15:00 Cursa Copiilor
 • Dansuri și cântece populare
 • 17:30 Premierea
 • 22:00 Foc de tabără la Tăul Brazi

Duminică, 4 septembrie

 • Tururi la Galeriile Romane și Școala Gimnazială „Simion Balint”
 • 9:00 – 10:00 primul tur
 • 10:00 – 11:00 al doilea tur
 • Turul Monumentelor, Bisericilor și Școlii Gimnaziale „Simion Balint”
 • Întâlnire cu reprezentanţii proiectelor locale pentru a discuta despre o posibilă susţinere, colaborare sau dezvoltare a lor: Adoptă o casă cu Claudia Apostol și Cercetași Roșia Montană și Made in Roșia Montană cu Tică Darie.

Programul Copiii Daci, Familia Pachamama:

Joi, 1 septembrie:

 • Atelier de lectură – Povești alese, program de 2 ore

Coordonator: Prof. Stefan Salagean – Profesor de Istorie, Ambasador Roșia Montană Marathon

 • Atelier de pictură – Reprezentare în orice tehnică de lucru

Coordonator:  Inv. Sîngeorzan Maria Amalia

 • Povestea Pachamama, Descoperirea Auruui Interior

Coordonator: Alexandra Postelnicu, Pshiholog + invitati surpriza Ambasadori Cheile Genelor Romania

 • „Seara ludica la ceaun” cu toți copiii participanți la lectură. Părinții nu au acces!

Vineri, 2 septembrie:

 • Ateliere cu copiii

Coordonatori: – Ștefania Sălăgean – Ambasador Roșia Montană Marathon

Geta Manolache – Ambasador Roșia Montană Marathon

 • Concurs de orientare cu Geta Manolache
 • Movie Night – Cinemateca filmelor istorice
 • Partener în educația viitorului – Comunitatea Cheia Genelor

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: Din toamnă se vor putea deschide centre de vaccinare anti-COVID și în unități medicale

Publicat

Din toamnă, în cazul în care va exista interes, se vor putea deschide centre de vaccinare anti-COVID-19 şi în unităţi medicale, a declarat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Sunt convins că în această toamnă, mai ales dacă va veni vaccinul cu noua formulă şi va exista interes pentru vaccinare, acest inconvenient va fi depăşit, noi ne organizăm ca să putem să facem vaccinare şi în alte instituţii medicale cu excepţia medicilor de familie. O să promovăm acte normative în acest sens încât toate unităţile medicale să poată să organizeze centre de vaccinare şi împotriva COVID ca să nu existe ştiu eu limitarea accesului oamenilor la vaccinare să trebuiască să meargă la 50 de km să se vaccineze să se poată vaccina mult mai aproape de domiciliu”, a explicat Rafila, citat de Agerpres.

„Suntem medici, avem pacienţi pe listă şi măcar pacienţii de pe listă ar trebuie să îi vaccinăm dacă ei doresc. Aşa cred eu. (…)

Ca să putem să controlăm această campanie de vaccinare, nu în sensul controlului, ci în sensul oferirii accesului la vaccinare pentru pacienţi vom deschide centre de vaccinare în unităţi medicale. Dar vă aduc aminte că şi cabinetul medicului de familie este totuşi o unitate medicală”, a mai susţinut ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Pedeapsă cu suspendare pentru un german care a vândut mii de piese de tezaur dacic furate din Munții Orăștiei – Sarmisegetusa

Publicat

Cetăţeanul german Pop Zeno, acuzat că a deţinut şi vândut piese de tezaur furate din situl arheologic din Munţii Orăştiei – Sarmizegetusa Regia, printre care o brăţară de aur de aproape un kilogram, podoabe dacice, monede geto-dacice, monede romane şi artefacte din ceramică şi piatră, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani închisoare cu suspendare.

Potrivit Agerpres, la instanţa de fond, Pop Zeno a primit doi ani cu suspendare pentru tăinuire, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani, dar tot cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

Germanul va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Administraţiei Domeniului Public Bucureşti – Sector 1 sau în cadrul Poliţiei Locale a Sectorului 1.

Curtea a menţinut dispoziţiile Tribunalului Bucureşti (instanţa de fond) pe latură civilă. Astfel, cetăţeanul german trebuie să plătească Ministerului Culturii daune materiale de 72.654 euro.

Măsura asiguratorie impusă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, revocată de o instanță din Germania

Rămâne de văzut cum va fi recuperată această sumă, de vreme ce instanţa din România a constatat că măsura asigurătorie instituită asupra bunurilor imobile aparţinând lui Pop Zeno (prin ordonanţa nr. 733/P/2014 din 14.04.2016 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia), respectiv două terenuri de 819 mp şi 431 mp (în scopul garantării executării cheltuielilor judiciare şi reparării pagubei produse prin infracţiune) a fost revocată la data de 08.04.2021 prin hotărârea definitivă a Curţii de Apel Linz.

Sute de monede romane și dacice și brățări de argint confiscate

De asemenea, Tribunalul Bucureşti a dispus confiscarea de la german a mai multor bunuri: 473 monede de argint romane republicane şi dacice, 7 brăţări din argint, un colier şi 23 de monede geto-dacice. Aceste bunuri au fost predate României, în baza unei decizii a Tribunalului din Salzburg în anul 2017.

Pe de altă parte, judecătorii au respins cererea procurorilor de confiscare a altor bunuri, respectiv 10 artefacte arheologice din ceramică sau piatră, care vor fi restituite cetăţeanului german. A fost respinsă şi cererea de confiscarea a sumei de 72.150 euro, reprezentând banii obţinuţi prin tranzacţionarea unor monede.

Magistraţii nu au fost de acord nici cu confiscarea unei brăţări plurispiralice din aur în greutate de 933,4 grame, aflată în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României.

Potrivit Parchetului General, în perioada 2005 – 2015, prin ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei şi a proprietăţii bunurilor, Pop Zeno a dobândit, deţinut şi transferat prin vânzare numeroase bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, furate din situri arheologice din România.

Astfel, în cursul anului 2006, Pop Zeno a vândut unui colecţionar bulgar o brăţară multispiralică din aur (în greutate de 933,4 g sustrasă din Rezervaţia Arheologică din Munţii Orăştiei – situl arheologic Sarmizegetusa Regia, dobândită în 2005), obiect pe care l-a prezentat cumpărătorului ca aparţinând unei colecţii private.

Acesta a dobândit şi deţinut 18 podoabe dacice de argint, 23 de monede geto-dacice (ce fac parte din cel puţin patru tezaure monetare dispersate), un lot de 473 de monede de argint romane republicane şi dacice, precum şi 10 artefacte arheologice din ceramică sau piatră, cunoscând că provin din comiterea de infracţiuni de pe teritoriul României.

Totodată, conform unor facturi datate în perioada 2007 – 2013, Pop Zeno a tranzacţionat către diferite persoane sau societăţi (din Europa şi Statele Unite) peste o mie de monede (Lysimach, Solidi Iustinianians, stateri de aur tip Lysimach, denari romani republicani, o drahmă est celtică).

Conform Parchetului General, intermedierea valorificării acestor bunuri a fost efectuată de persoane care şi-au asumat rolul de spălători de bani şi artefacte, unele trimise în judecată, respectiv condamnate în alte cauze instrumentate de Ministerul Public.

Tipurile monetare identificate prin facturile anterior menţionate au fost recuperate de autorităţile judiciare şi în alte cauze penale, unele soluţionate definitiv, iar altele aflate în curs de soluţionare, în urma expertizelor efectuate stabilindu-se că provin din tezaure monetare sustrase din siturile arheologice româneşti.

Parchetul precizează că brăţara plurispiralică din aur a fost restituită autorităţilor judiciare române la 9 mai 2011, în baza unei despăgubiri acordate în condiţiile Convenţiei UNIDROIT colecţionarului de bună credinţă care a cooperat cu organele judiciare.

A 13-a brățară dacică din aur recuperată de autoritățile române

Brăţara se află în prezent în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi aparţine patrimoniului cultural naţional, categoria Tezaur.

Piesa reprezintă a 13-a brăţară recuperată de autorităţile române (dintr-un total de 15 brăţări sustrase în perioada 2000 – 2001 din siturile arheologice), stabilindu-se că, similar celor 12 brăţări plurispiralice din aur expertizate anterior, locul de provenienţă este situl arheologic Sarmizegetusa Regia (capitala Daciei), punctul arheologic Căprăreaţa, aparţinând unui tezaur regal ascuns în centrul regatului dac.

Alte obiecte recuperate – 473 de monede şi 18 podoabe dacice din argint – au fost repatriate şi se află în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax