Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

COD PORTOCALIU şi GALBEN de INUNDAŢII în Alba şi alte judeţe până SÂMBĂTĂ. Zonele sub atenţionare hidrologică

Publicat

cod portocaliu si galben inundatii alba 26 iunie Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor A(INHGA) a emis vineri atenţionare Cod Portocaliu şi Galben de inundaţii pentru judeţul Alba şi alte zone din ţară. Codul Portocaliu vizează afluenţii Târnavelor, iar cel galben, bazinul râului Mureş. Atenţionarea este valabilă până sâmbătă.

Fenomenele vizate: scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

În intervalul 26 iunie, ora 12.00 – 27 iunie, ora 14.00, este Cod Galben pe râurile din bazinele hidrografice: afluenţii Mureşului din judeţele Harghita, Mureş, Sibiu, Alba şi Hunedoara, Olt mijlociu şi afluenţii săi din judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea şi Argeş, Argeş superior şi mijlociu şi afluenţii săi din judeţele Argeş şi Dâmboviţa, Ialomiţa superioară şi afluenţi (judeţul Dâmboviţa), Prahova şi afluenţii săi (judeţul Prahova), Buzău superior şi afluenţii săi din judeţele Covasna, Prahova şi Buzău.

În intervalul 26 iunie ora 12.00 – 27 iunie ora 9.00, Cod Portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: unii afluenţi ai Oltului din judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea şi Argeş, afluenţii Argeşului din judeţele Argeş şi Dâmboviţa, Târnava Mare (aval s.h. Vânători)  şi Târnava Mică (aval s.h. Sărăţeni) – judeţele Mureş, Sibiu şi Alba.

În intervalul 26 iunie ora 18.00 – 27 iunie ora 9.00, Cod Portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Teleajen şi bazinele superioare ale râurilor Ialomiţa şi Prahova (judeţele Dâmboviţa şi Prahova).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe râurile din judeţele Mureş, Sibiu şi Braşov.

La nivel național, peste 20 de persoane din zone afectate de inundații au fost evacuate preventiv de angajații Ministerului Afacerilor Interne în noaptea de joi spre vineri și în primele ore ale dimineții.

„În cursul nopții trecute și în primele ore ale dimineții, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat pentru înlăturarea efectelor fenomenelor hidro meteorologice în mai multe localități din județele Brăila, Mureș, Constanța, Sibiu și Alba. Intervențiile au vizat în principal salvarea sau evacuarea persoanelor aflate în pericol, scoaterea apei din curțile și locuințele oamenilor și înlăturarea copacilor căzuți pe carosabil”, precizează MAI.

În localitatea Saraiu, județul Constanța, cinci persoane au fost evacuate preventiv și relocate în siguranță la rude, ca urmare a inundării gospodăriilor acestora.

În urma alunecării de teren produse vineri dimineață din cauza ploilor abundente în localitatea Apold, județul Mureș, a fost distrusă o locuință nelocuită și au fost afectate cinci case, din care au fost evacuate preventiv 18 persoane. În aceeași localitate, un drum comunal s-a surpat.

Premierul interimar Gabriel Oprea a solicitat prefecților și șefilor structurilor teritoriale pentru situații de urgență să fie în teren, să mențină o atenție sporită și să monitorizeze permanent evoluția situației acolo unde sunt anunțate intensificări ale acestor fenomene.

Angajații Inspectoratelor pentru situații de urgență, alături de comitetele locale pentru situații de urgență, monitorizează cursurile de apă pentru a putea preveni populația în cazul producerii de inundații.

Potrivit comunicatului MAI, rămân în faza de mobilizare grupele operative din județele Argeș, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Sibiu, Vâlcea, Mureș și Alba, aflate sub avertizare de cod portocaliu de inundații.

Centrul Național de Conducere Integrată al MAI monitorizează permanent situația operativă din teren.

surse: inhga.ro, agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Albanezul

    vineri, 26.06.2015 at 15:11

    Mergeti domnilor de la redactie sa vedeti cum arata o strada (strada Siretului) din orasul de jos al lui Hava in care a invest in asa zisa canalizare o ,,caruta de bani” si apa se scurge din canalizare in beciurile oamenilor.
    Dupa ce se termina ploaia poate sa sadeasca panselute (pentru acestea se gasesc bani), era sa uit si de sensuri giratorii, deoarece pe acestea se pot pune planta panselute. Rusine administratiei locale in frunte cu HAVAAAAAA.
    Este inacceptabil.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax