Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

COD RUTIER 2022: Ce amendă pot primi șoferii care nu au permisul de conducere asupra lor, când sunt opriți în trafic de Poliție

Publicat

Conducătorii auto care nu au asupra lor permisul de conducere sau care conduc cu permisul expirat riscă amenzi și puncte de penalizare.

Potrivit articolului 101 din Codul Rutier, circulația pe drumurile publice având permisul auto expirat constituie contravenție. Fapta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.

Potrivit articolului 98 din OUG nr. 195/2002 (Codul Rutier), clasa a III-a de sancțiuni prevede de la 6 la 8 puncte-amendă.

Astfel, șoferii care sunt opriți de către polițiști în trafic și au permisul de conducere expirat sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 870 (pentru 6 puncte-amendă) și 1.160 de lei (pentru 8 puncte-amendă).

Amenda pentru permisul uitat acasă

Șoferii care nu pot prezenta polițiștilor, la solicitarea acestora, permisul de conducere pe care-l dețin riscă și ei amenzi.

Codul Rutier prevede că refuzul înmânării actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea polițistului rutier, precum și refuzul de a permite verificarea vehiculului se sancționează cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.

Chiar dacă nu este vorba de un refuz, ci de simplul fapt că nu aveți la îndemână permisul de conducere, se aplică aceeași regulă.

Nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv între 6 și 8 puncte-amendă.

Adică șoferii care își uită permisul acasă pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 870 de lei și 1.160 de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax